0

О тиде си култова актриса от един от най-великите филми на ужасите  за всички времена.

Шели Дювал почина на 75: Звездата от "Сиянието" (The Shining) почина от усложнения от диабет в дома си в Тексас.

Дан Гилрой, нейният партньор от 35 години, съобщи новината на  The Hollywood Reporter.

„Моят скъп, сладък, прекрасен партньор в живота и приятел ни напусна. Прекалено много страдание напоследък, сега тя е свободна. Отлитай, красива Шели - каза Дан.

Шели също се появява във филми като "Нешвил, Маккейб и мисис Милър", "3 жени и Попай".

Актрисата се появи в токшоуто на д-р Фил през 2016 г., където разказа за страданието от психично заболяване.

Тя каза на зрителите, че е "много болна" и "има нужда от помощ".

Филмът

„Сиянието“ (на английски: The Shining) е британско-американски психологически хорър-филм, режисиран и продуциран от Стенли Кубрик (Stanley Kubrick). Сценарият е написан съвместно с Даян Джонсън (Diane Johnson). Филмът е по романа „Сиянието“ („The Shining“) от 1977 г. на писателя Стивън Кинг (Stephen King).

Европейската версия на филма е 25 минути по-кратка от американската, което се дължи на премахването на някои от сцените. За разлика от предишните проекти на Стенли Кубрик, този филм е предвиден за масовия пазар.

Първоначално бива пуснат в кината само в два града, а месец по-късно и в национален мащаб. Въпреки че първоначалните оценки на критиците са противоречиви, филмът получава достойното си признание в следващите десетилетия, като „Сиянието“ е смятан за един от най-великите филми на ужасите, правени някога.

Американският режисьор Мартин Скорсезе (Martin Scorsese) го оценява като един от 11-те най-страшни филми на ужасите за всички времена. Филмът повлиява изключително много на популярната култура.