0

Д а си го кажем в началото - хабитуална констипация в общи линии означава запек. Вижте как гръмко звучи това в латинския или медицински контекст на нещата. Човек даже може да се фука с това - имам, ще рече, хабитуална констипация и няма да се учудя на очакванията му всички да се изредят да му завиждат. А то - чисто и просто - запек.

С гаджето ми се смяхме преди години на Google translate превод на думата Запеканка - то излязло Constipation - демек, не Запеканка а запек. Леле, колко мъка има по тоя свят, Боже! Като казвам Боже, нямам предвид Божинов, който си е башка източник на онлайн премъдрости и словесни салтанати. Но момчето удържа, хили се...

Хората, най-вече онези от музикалния бизнес, често споменават колаборация. Демек - сътрудничество, ама на английско-български си звучи, така да се каже - купешко някакси, въодушевително, бих казал. Същото като констипация. Шоу-запек с неясни резултати, освен ако някой не те колаборира с вазелин, та белким се вразумиш.

Поради что се срамиш да се наречеше болгарин, пита самият Паисий Хилендарский, а отговорите си колаборират нейде във вековете, във вековната ни славянска глупост. Така е като хрупаме пуканки и гледаме американски филми, като подменяме цялата си автентична култура за да угодим на продажническите си задници, пълни с констипейшън, демек запек, толкова, колкото и мозъците ни.

И какво пречи, питам се, да си използваш хубавата дума сътрудничество пред колаборация. Друго си е обаче един мургав попфолк начинаещ певец да се изхвърли на английски в мрежата. Сътрудничество за него е сякаш една стародавна дума, от която той се свени. Така е с фалшивото му Версаче, с коланчето Гучи, с Луи Витона му, чиито букви се трият ако накапе по тях малко водка...

Колаборейшънът е пълен - от певческо, до модно отношение. Запекът също е пълен, защото са запечени мозъците и представите на определени социални кръгове към родния език, към корените ни, към чувствата ни, които не са подчинени на словесното предателство, макар че го съдържат.

*Коментарът е написан специално за "Телеграф"!