0

В иното, открито наскоро от учени в Испания, е вече е най-старото в света и е на близо 2300 г., като е преминало през щателни лабораторни тестове. Уникалното откритие е станало случайно от строители по време на ремонт на къща в град Кармона, недалеч от Севиля. Археолози установяват, че това е семейна крипта на аристократично римско семейство, пише Ярослав Коробато в www.kp.ru. Гробницата е била запечатана преди 2000 години. В нишите са открити шест урни с пепел и различни предмети, които са били използвани в погребалните обреди или е трябвало да бъдат полезни на починалия в отвъдното. Сред тях са били кехлибарени мъниста, скъпи тъкани, тамян, бижута и съдове.

Фокусът на археолозите е бил стъклен съд, пълен до ръба с червена течност, съхраняван в плътно затворена оловна кутия. Оказало се вино, което съхранявало пепелта на кремирания легионер, както и златния му пръстен.

Експертизата показа, че течността от необичайния саркофаг съдържа седем химически съединения, които са характерни за вината от този тип като херес или финото. Те все още се произвеждат в този регион. Учените твърдят, че първоначално виното е било бяло (това се вижда от ниската концентрация на етанол) и е придобило червения си цвят в резултат на химичното взаимодействие с пепелта и костните останки.

Превод Павел Павлов