0

Я понският млечен хляб е популярен не само в Страната на изгряващото слънце. Приготвя се навсякъде по света, но е традиционен за азиатските страни като Китай и Корея. Хлябът се отличава с нежна структура, наситен млечен вкус и ядково ухание. Не изсъхва бързо като повечето бели хлябове и сърцевината се запазва влажна и пухкава, което се дължи на технологията танжон (Tangzhong). Най-просто казано това е сварена гъста каша от брашно и вода, която престоява в хладилник минимум 12 часа. След това с нея се замесва основното тесто и се оформя хлябът. Този бял хляб донякъде прилича на бриош, тъй като е с повече захар от обикновено. Лично на мен това не ми допада и слагам в тестото само 1 ч.л. захар, колкото да подхрани маята, а не 40 г. В някои рецепти танжон се прави с прясно мляко, в други с вода. И двата варианта са чудесни. Ето и рецептата от Йоланда Делибозова-Йоли, пусната на yoli-bg.com.

Японски млечен хляб

Необходими продукти:

  • 125 г вода
  • 25 г брашно

За основното тесто:

  • 150 мл топло прясно мляко 3,6%
  • 6 г суха мая
  • 1 ч.л. захар
  • 300 г брашно
  • 1 равна ч.л. сол (5 г)
  • 30 г стопено масло
  • 1-2 с.л. прясно мляко за намазване

Начин на приготвяне:

За стартера разбъркайте в малка тенджерка водата и брашното. Сварете ги за кратко до гъста консистенция, като бъркате. Пресипете танжон в купичка, покрийте със стреч фолио и оставете в хладилник минимум 12 часа. Моят стартер престоя в хладилника 2 дни, тъй като нямах време да започна хляба след изминалите нужни 12 часа.

В купа разтворете маята в млякото. Добавете захарта и оставете на топло място, докато шупне. Изсипете кашата от хладилника в шупналото мляко. Разбъркайте много добре и се уверете, че не са останали никакви бучки. На части добавете брашното, солта и маслото. Замесете тесто. Може да направите това с миксер, като ползвате спираловидните бъркалки за тежко тесто, на ръка или с настолен миксер. Тестото е готово, когато започне да се отделя от купата. Сложете омесеното тесто в голяма купа, покрийте я с кърпа или стреч фолио и оставете на топло място, докато тестото удвои обема си. За по-бързо втасване загрейте фурната до 50 градуса. Изключете я и сложете купата вътре. Поръсете плота с брашно. Изсипете отгоре тестото и с точилка го оформете на правоъгълник. От средата до долния край нарежете тесни ленти. Лесно става с нож за пица. След това започнете да завивате тестото на руло откъм горния край. Пренесете внимателно хляба в продълговат съд, примерно кексова форма. Предварително намажете съда с малко масло и поръсете с брашно. Оставете го на топло, докато удвои обема си.

Загрейте фурната на 185 градуса с вентилатор. Намажете хляба с прясно мляко и го изпечете за около 30-35 минути. Оставете го да изстине, нарежете го и се насладете!