0

П о тялото на всеки възрастен човек има около 30 бенки. Със сигурност поне веднъж ви е минавало през ума какво би се случило, ако случайно откъснете някоя от тях, например докато се чешете усилено. А може и да сте чували, че това е нещо фатално и след него ще хванете рак на кожата - меланом.

Всеобщото схващане, че случайно откъсната бенка върху кожата може да доведе до рак, е упорито заседнало в съзнанието на много хора. Ето защо повечето от нас се опитват да бъдат изключително внимателни към пигментираните образувания по кожата. И все пак какво да направите, ако бенката падне по невнимание?

Първо, паниката е излишна – мит е, че ракът е неизбежен. Да, случва се и това, но означава само едно – въпросната бенка вече се е изродила в меланом, а механичните повреди само ускоряват процеса. В повечето случаи обаче не е така, затова направете необходимото – обработете раната с антисептик и ако е необходимо, нанесете лечебен мехлем или крем. Всичко това се прави, за да се предотврати развитието на инфекция. В такива случаи бенката трябва да зарасне сама след няколко дни.

Какво да направите, ако кървенето не спира от разкъсана бенка? Тогава най-вероятно е налице не невус, а ангиом (растеж на кръвоносни съдове). Червената бенка (ангиомът изглежда така) също няма нищо общо с рака. Ако кървенето продължи дълго време обаче, тогава, разбира се, по-добре е да се консултирате с лекар.

И така, разбрахме, че еднократно увреждане на бенка по тялото в повечето от случаите не представлява никаква опасност. Ако закачате по невнимание един и същ невус доста редовно, може да помислите за премахването му. Това няма да причини дискомфорт и рискът от дегенериране на такава бенка в злокачествено образувание просто ще бъде намален до нула.

Хитринки за премахването им

Картоф

Разрежете суров картоф на две и с едната половина натрийте бенката. Повтаряйте в продължение на няколко дни, докато не се махне. За да не стане рана, предварително слагайте на мястото малко бадемово масло или вазелин.

Чесън

Смачкайте скилидка чесън и я положете върху бенката. Покрийте с парченце марля и лейкопласт. Повтаряйте процедурата една седмица.

Лук

Смелете глава лук в кухненски робот. Наложете бенката с пастата и оставете така да престои няколко часа. Повтаряйте в продължение на няколко дни.

Оцет

Ябълковият оцет води до избледняване на бенките. Трябва ви около една супена лъжица, с която да напоите тампонче и да натъркате лекичко бенката. Закрепете тампона и оставете да престои така няколко часа. Повтаряйте до постигане на желания ефект.

Сода

Капнете малко вода в лъжичка сода, за да се получи паста. Нанесете с клечка за уши върху бенката и изчакайте да изсъхне. Хубаво е това да стане вечерта преди лягане и да закрепите отгоре марличка, след като пастата се е втвърдила.

Автор: Цвета Дилова