İçeriğe atla

Dil Derneği: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Muallim Fatih Erdem tarafından yapılan 13293476 sayılı değişiklik geri alınıyor: Enter tuşu hatâsı.
İçerik genişletildi.
6. satır: 6. satır:


Derneğin amacı, kuruluş bildirgesinde "''[[Türkçe]]nin özleşmesini, bütün bilim, teknik, sanat kavramlarını karşılayacak yolda gelişmesini devrimci bir anlayışla ve bilimsel yöntemleri uygulayarak sağlamaya çalışmak''" olarak betimlenmektedir. Dernek, 'Türkçe Sözlük' ve 'Yazım Kılavuzu' gibi başvuru kaynaklarının yanı sıra, dil ve dilbilim sorunları, dil devrimi ve özleşme konusunda da yapıtlar yayımlamıştır.
Derneğin amacı, kuruluş bildirgesinde "''[[Türkçe]]nin özleşmesini, bütün bilim, teknik, sanat kavramlarını karşılayacak yolda gelişmesini devrimci bir anlayışla ve bilimsel yöntemleri uygulayarak sağlamaya çalışmak''" olarak betimlenmektedir. Dernek, 'Türkçe Sözlük' ve 'Yazım Kılavuzu' gibi başvuru kaynaklarının yanı sıra, dil ve dilbilim sorunları, dil devrimi ve özleşme konusunda da yapıtlar yayımlamıştır.

Dernek; [[laik]]/[[ulusalcı]] bir çizgide yayın yapmaktadır.<ref>[http://www.dildernegi.org.tr/TR/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF5CDBAED4AD3E38F7 Dil Derneği 21. Kuruluş Yıldönümü Bildirisi]</ref> 2007 yılındaki çok tartışmalı geçen ve uzun süren [[2007 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi|Cumhurbaşkanlığı seçim süreci]]nde 4 Kasım 2006'da ilki yapılan<ref>[http://www.aktifhaber.com/ergenekon-saniigindan-cumhuriyet-mitingleri-itirafi-763802h.htm Selim Utku Gümrükçü: ''"4 Kasım 2006'da Ankara Tandoğan'da CHP otobüsü üzerinde başladı Cumhuriyet Mitingleri."'']</ref> ve [[Cumhuriyet Halk Partisi]] tarafından da desteklenen [[Cumhuriyet Mitingleri]]nden birini Manisa'da düzenlemiştir.<ref>[http://www.dildernegi.org.tr/TR/yonlendir.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF4EC2F94D94121ECE Sevgi Özel'in Manisa Mitingi Konuşması]</ref>


== Kurucuları ==
== Kurucuları ==

Sayfanın 15.46, 30 Nisan 2013 tarihindeki hâli

Dil Derneği, 1982 Anayasası ile Türk Dil Kurumu özerk bir kurum olmaktan çıkıp hükûmete bağlı bir birim durumuna getirilince, dilde özleştirme yanlılarının kurum dışında kalması üzerine 22 Nisan 1987'de kurulmuş olan bir dernektir. Dernek Bakanlar Kurulu'nun 24 Temmuz 2002 günlü, 2002-4812 sayılı kararıyla kamu yararına çalışan derneklerden sayılmıştır. Merkezi Ankara'dadır.

Kurucular kurulunda, Sevgi Özel, Prof. Dr. Bahriye Üçok, Mustafa Ekmekçi, Gülten Akın, Talip Apaydın ve Ali Püsküllüoğlu gibi kişiler yer almıştır. 2010 yılı itibari ile derneğin başkanlığını Sevgi Özel yapmaktadır.

Derneğin amacı, kuruluş bildirgesinde "Türkçenin özleşmesini, bütün bilim, teknik, sanat kavramlarını karşılayacak yolda gelişmesini devrimci bir anlayışla ve bilimsel yöntemleri uygulayarak sağlamaya çalışmak" olarak betimlenmektedir. Dernek, 'Türkçe Sözlük' ve 'Yazım Kılavuzu' gibi başvuru kaynaklarının yanı sıra, dil ve dilbilim sorunları, dil devrimi ve özleşme konusunda da yapıtlar yayımlamıştır.

Dernek; laik/ulusalcı bir çizgide yayın yapmaktadır.[1] 2007 yılındaki çok tartışmalı geçen ve uzun süren Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde 4 Kasım 2006'da ilki yapılan[2] ve Cumhuriyet Halk Partisi tarafından da desteklenen Cumhuriyet Mitinglerinden birini Manisa'da düzenlemiştir.[3]

Kurucuları

Yönetim Kurulu

27 Eylül 2008'de yapılan 11. Olağan Kurultay sonucunda belirlenen Yönetim Kurulu üyeleri şöyledir: Prof. Dr. Şerafettin Turan, Sevgi Özel, Prof. Dr. Sedat Sever, Prof. Dr. Ahmet Kocaman, Prof. Dr. Kaya Türkay, Prof. Dr. Necdet Adabağ, Afet Kutlu, Salih Taştan, İbrahim Dizman, Hülya Küçükaras, Bahar Durucu. Yönetim Kurulunun kendi içinde yaptığı görev bölüşümünde üyeler aşağıdaki görevlere seçildiler:

Başkan Sevgi Özel, Astbaşkan Prof. Dr. Necdet Adabağ, Genel Yazman Hülya Küçükaras, Sayman Salih Taştan, Terim Kolu Başkanı Prof. Dr. Kaya Türkay, Sözlük Kolu Başkanı Afet Kutlu, Yayın Kolu Başkanı İbrahim Dizman.[4]

Ödüller

Dil Derneği tarafından her yıl "Ömer Asım Aksoy Ödülü", "Beşir Göğüş Ödülü", "Kerim Afşar Ödülü" ve "Gürhan Uçkan Kısa Öykü Ödülü" verilmektedir.

Yayınlar

Dernek tarafından aylık olarak düzenli biçimde Çağdaş Türk Dili Dergisi adlı dil ve ekin dergisi yayımlanmaktadır. Bunun yanı sıra insanbilimler alanında bilimsel araştırmaların yayımlandığı Dil ve Yaratıcılık adlı hakemli dergi Mayıs 2007'de yayın yaşamına başlamıştır. Dil Derneği, ODTÜ Türkçe Topluluğu tarafından çıkarılan Dil İm adlı dergiyi desteklemektedir.

Dil Derneği, süreli yayınlarının yanında Eylül 2005'te ikinci baskısını yapan Türkçe Sözlük ile Ekim 2008'de sekizinci baskısını yapan Yazım Kılavuzu yayımlamaktadır. Diğer bazı yayınları şunlardır: "Söylev (Nutuk), Mustafa Kemal Atatürk, 13. Baskı, Mayıs 2009", "Sözcük Bahçesi, İlköğretim İçin Türkçe Sözlük, Hazırlayan: Afet Kutlu, Ekim 2008", "Türkçenin Renkleri, İlköğretim İçin Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü, Hazırlayan: Sevgi Özel, Ekim 2008", "Önce Türkçesi Sonra İngilizcesi, Türkçeden İngilizceye Sözlük, Hazırlayan: Ahmet Kocaman, Ekim 2009", "75. Yılda Türkçenin ve Dil Devriminin Öyküsü, Şerafettin Turan, Sevgi Özel, Ankara, Nisan 2007", "Dilbilim, Temel Kavramlar, Sorunlar, Tartışmalar, Yayıma Hazırlayan: Prof. Dr. Ahmet Kocaman, Ankara, Eylül 2006", "Dil Gerçeği, Ömer Asım Aksoy, 2. baskı, Ankara, Eylül 2006", "Öğrenciler İçin İngilizce- Türkçe Sözlük, Prof. Dr. Ahmet Kocaman, Ankara, 2005", "Ses Bayrağımızı Gençlik Taşıyor, Ankara, Şubat 2006", "Özleştirme Durdurulamaz, Ömer Asım Aksoy, 3. Baskı, Ankara, 2004", "Anlatım Terimleri Sözlüğü, Beşir Göğüş, Ankara, 1998", "Yazın Terimleri Sözlüğü, Beşir Göğüş, Dr. Ferhan Oğuzkan, Prof. Dr. Olcay Önertoy, Mahir Ünlü, Sevinç Koçak Ankara, 1998, "Sözcük Türleri, Neşe Atabay, Sevgi Özel, İbrahim Kutluk, 3. Baskı (Papatya Yayıncılık ile), İstanbul, 2003", "Türkiye Türkçesinin Sözdizimi, Neşe Atabay, Sevgi Özel, Ayfer Çam, 2. Baskı (Papatya Yayıncılık ile), İstanbul, 2003", "Uygulamalı Dilbilim Açısından Türkçenin Görünümü (Bilimsel Bildiriler), Ankara, 1994, "Türkçenin Kullanımında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri (Bilimsel Bildiriler), Ankara, 2002"

Dış bağlantılar

Kaynakça