Bacău er en rumænsk administrations- og industriby i regionen Moldavien 300 km nord for Bukarest. Byen, der ligger på østsiden af Karpaterne, har 136.000 indbyggere (2021), hvor 98 pct. er etniske rumænere. Indbyggertallet er siden år 2000 faldet med ca. en tredjedel. De fleste nationale mindretal (jøder, tyskere og ungarere) er rejst, ligesom mange rumænere er emigreret til Vesteuropa for at arbejde.

Den er administrativt center for det 6606 km2 store amt af samme navn og et vigtigt transportknudepunkt for både vej- og jernbanetrafik. Byen forbinder via DN 2 hovedvejen Bukarest med den nordlige del af Moldavien og Ukraine. En motorvej (A7) fra Ploieşti til Iaşi og til Ukraine er under etablering og vil løbe tæt forbi Bacău.

Byens lufthavn, der er opkaldt efter komponisten og violinisten George Enescu, har forbindelser til mange europæiske storbyer. Bacăus beliggenhed tæt ved sammenløbet af floderne Bistriţa og Siret gjorde den til et told- og handelsknudepunkt allerede i 1400-tallet.

Bacău har produktion af flyvemaskiner og apparatur til de nærliggende oliefelter, men træindustrien, både cellulose- og papirfremstilling, er langt den vigtigste.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig