Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЗА И ПРОТИВ ИЛИ КАК ВСЕКИ СПОР Е ОБРЕЧЕН, ЗАЩОТО ГЛУПАВИТЕ ХОРА НЕ МОГАТ ДА СПОРЯТ

Тоя текст няма да промени нищо, но това не значи, че някой не трябва да го напише...

Да ви кажа, в днешно време нещата много се опростиха.

Това не започна веднага. Още в първите години, в зората на демокрацията веднъж влязох в една видеотека. Разглеждайки видеокасетите под наем, попаднах на мой любим филм – „Бразилия" на Тери Гилиъм. Филм, силно вдъхновен от Оруел и решен в стила на антиутопиите – ако не сте го гледали, защото не го дават в МОЛ-а и нема пуканки, намерете го и го гледайте на всяка цена.

Та...Филмът имаше описание – „Бразилия" – комедия, екшън, фантастика.

Възмутих се от дън от на душата си. При такова кино няма стандартно описание. Кажете ми в какъв жанр е „Гражданинът Кейн" на Орсън Уелс или пък „Балът" на Еторе Скола или пък „Пътят" на Фелини, или, не дай си боже, „Носталгия" на Андрей Тарковски?

Няма жанр. Това е кино – истинско, мъдро, гнвено, провокативно, обичащо, но най-вече – КАРАЩО НИ ДА МИСЛИМ. ЩОТО НИЕ СМЕ ПЪЛНИ ТЪПАНАРИ, ЗА НАС ДНЕС КИНОТО Е МАРВЕЛ, ПУКАНКИ И КОЛА ЗА 50 КИНТА.

Някъде там, в началото на 90-те започнах да усещам, че скоро разговорът ще се сведе до няколко съвсем простички определения.

И се оказах прав.

Днес, в 2024 сме свели определенията до 2.

Ковидисти и антиковидисти по време на пандемията.

Либерали и консерватори по всяко време.

Сега разбирам, че имало „затоплисти" и „антизатоплисти". Демек – такива, които вярвали в глобалното затопляне и такива, които смятали, че ги лъжат, че има такова, за да сключват зелените малоумните си сделки (да, намирам и аз огромна част от зелените за слабоумни, но това е друга тема, към която мога да приложа горчиви факти от собствената си биография).

И ДА, ЗАБРАВИХ. ГЕРБИЛИ И НЕГЕРБИЛИ.

Оттук нататък ето ви съвсем чудесен начин на протичане на даден спор.

Например вие не харесвате ударените в главите тимуровци от Спаси София. Някои от вас даже са гласували за тях, а сега си бият сами шамари у дома, като им гледат глупостите.

Обаче...а сте написали нещо като критика, а веднага някой ще ви пише – ‚А ГДЕ БЯХТЕ ВИЙ, КОГАТО ГЕРБ СЪСИПАХА...(попълнете липсващото).

Тия спорове на практика са липса на спорове. Те показват средното ниво на обществото ни, което не е средно, а дъно. Даже не е и дъно, защото често, като поглеждаме нагоре, виждаме дъното.

Тоя разговор няма да доведе до никъде, но да продължим напред.

Последният ни голям спор беше изумително тъп.

Либерали vs консерватори по повод откриването на...френската Олимпиада.

Разговорът включи в себе си две телешки групи – българската консервативна и българската либерална общност.

Да поговорим малко за двете агитки.

Консерваторите често са здравословно примесени с православни фундаменталисти, които обаче, кой знае защо, често харесват и съветски доктрини.

Тоест – не ги харесват, но пасват там идеално.

И тук се говори за джендърското нашествие, при това по същия начин, по който това се говори и в писанията на дугиновци и подобни съветски корифеи.

От другата страна са моите любимци – либералите с марка БГ.

Те са изумително нелепи хора. Те харесват съдебната реформа, когато са на власт и не я харесват, когато не са.

Те мразят децата на ДС родителите, когато са в опозиция, но издигат за кмет син на ДС родители.

Спорът между тези две агитки комсомолци е изумителен.

Едните викат „анатема" а другите са готови да извадят от 20 кладенеца вода, за да демонстрират телешкия си възторг към всичко, което им пасва на доктрините – веган, ЛГБТИ, соя и така нататък.

Какво е общото между двете групи? Нищо, освен, че там спор няма. Има злоба и истерия. И предъвкване на опорки.

Докато пиша тоя текст, се замислям, че през 1989 на 9 ноември ходенето в църква не беше особено приветствано от комунистите, а на 10 ноември Добри Джуров, Лилов, Луканов и сие отидоха да се черкуват в Александър Невски...

Отплеснах се, но сега си давам сметка, че навсякъде – и у нас и в целия бивш соц лагер и особено в Русия комунистите замениха марксизма с православието. И това им се получи достоверно, много хора им вярват, особено на Путя. Пазителят на православните ценности (каквото и да значи това).

Днес се намираме в състояние на политическа криза. Ама тя не е само свързана с играчите, а и с нас. Ние вече сме несъвместими и негодни да живеем един с друг.

Защо ли? Защото ни промиха тиквите, оставиха ни 30 години да се търкаляма надолу, спазвайки онази философска мъдрост на ранната чалга „Камъните падат от небето".

И днес ние не можем да бъдем вече заедно. Защото се делим спрямо заглавията от каталозите на ранните видеотеки.

"Висок 1,80, пие ракия, харесва жени – гербаджия, консерватор". Висок метър и 56, писклив глас, яде черимоя и слуша Иво Димчев – ППДБСС".

Тук място за нюанси няма.

Няма начин аз хем да не харесвам ГЕРБ (а няма за какво да ги харесвам, те разкатаха играта на българската култура, защото да дават кинти за СРС – та им беше по-важно от това да създадат достойни условия за живот на българските творци) и да не съм от соевите корифеи.

А па ако не харесвам тъпите ППДБСС, значи няма начин да не съм гербил. Никакъв.

Преди няколко дни, по повод откриването на Олимпиадата просто написах, че няма как от позицията на собствената си несъстоятелност вече да даваме оценки. И именно това ги заболя всички.

И знаете ли в какъв смисъл бяха повечето коментари? В такъв – ‚НИЕ МОЖЕ ДА СМЕ ТЪПИ, НО СМЕ ГОРДИ С ТЪПОТАТА СИ".

Това е факт. Ние сме горди с това, че сме тъпи. А сме тъпи по една проста причина – успяха да ни натикат в категории, които не съществуват.

А не съществуват, понеже ние, като изтъпяхме по собствена воля, вече не сме категория. А част от опорките на по-хитри хора от нас, натикали ни в бурканите на определенията.

Ако не си такъв, си онакъв.

Ако не си с нас, си против нас.

И това ще бележи животът ни в следващите години. Гответе се. Няма да е нито трилър, нито екшън, нито фантастика.

Ще е бездарен филм на некадърни режисьори, които обаче знаят, че ние сме тъпи и лишени от умения да оценяваме.

И за това те нямат притеснение. А ние нямаме мозък. Така е частно...

PS. БПЦ пуснали декларация. И гледам някакви мои приятели се пеняват – който не одобрява мъдростта на ПБЦ, да се самоизтрие.

Св Синод на БПЦ преди години беше съставен от 90 процента ченгета от ДС. Плюс Николай персеида, който анатемосваше заниманията с йога.

Не ми казвайте, че в първата третина на 21 век това са хората, които се ползват с вашето доверие. Защото, ако това е така, значи всичко друго няма никакъв смисъл...

От фейсбук