öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 06 juni 2024

Apple presenterar


vinnarna av Apple Design Awards 2024

Under WWDC24 belönas vinnare från hela världen för utmärkt design och enastående tekniska bedrifter i appar och spel
Apple Design Award-trofén för vinnarna 2024.
Apple Design Awards 2024 lyfter fram de fjorton bästa apparna och spelen i respektive klass.
Idag presenterade Apple vinnarna av årets Apple Design Awards, som delas ut till de fjorton bästa apparna och spelen i respektive klass. Bland årets vinnare finns utvecklingsteam från hela världen som har valts på grund av lysande design, tekniska framsteg och innovation.
”Det är inspirerande att se hur utvecklarna använder vår teknik för att skapa fenomenala appar och spel som gör användarnas liv bättre”, säger Susan Prescott, som är Apples Vice President för Worldwide Developer Relations och Enterprise and Education Marketing. ”Årets vinnare har visat hur appar kan erbjuda mäktiga och gripande upplevelser – och vi ser fram emot att kunna uppmärksamma deras hårda arbete och påhittighet under årets WWDC.”
En app och ett spel utses i var och en av de sju kategorierna Glädje och nöje, Inkludering, Innovation, Interaktion, Samhällspåverkan, Utseende och grafik samt den nya kategorin Rumsliga datorupplevelser. Vinnarna har utsetts bland 42 finalister.

Glädje och nöje

Vinnarna i den här kategorin bidrar med minnesvärda, engagerande och härliga upplevelser, vilka förhöjs ytterligare med Apples teknik.
App: Bears Gratitude
Utvecklare: Isuru Wanasinghe (Australien)
Bears Gratitude är ett enkelt sätt att uppmuntra till och skapa utrymme för uppriktig självreflektion. Dagboksappen är ett inbjudande sätt att göra daglig tacksamhet till en rutin. De genomtänkta karaktärerna i appen bidrar till att skapa en känsla av värme och rutin som hjälper användarna att låta lycka växa en dag i tget.
Artikeln Being Kind to Yourself i Bears Gratitude visas på iPhone 15 Pro.
Bears Gratitude från Isuru Wanasinghe, Apple Design Award-vinnare i kategorin Glädje och nöje.
Spel: NYT Games
Utvecklare: The New York Times Company (USA)
New York Times Games har gjort om navigeringen och utökat sin spelkatalog med en lockande blandning av spel. Nya spel som Connections är anpassade för maximalt återspelningsvärde och de är elegant designade och användarvänliga för att skapa en upplevelse som uppmuntrar alla att vara med och spela.
Spelsidan i New York Times Games visas på iPhone 15 Pro.
NYT Games från The New York Times Company, Apple Design Award-vinnare i kategorin Glädje och nöje.
Finalister i den här kategorin var bland annat Dudel Draw från Silly Little Apps, LLC, Hello Kitty Island Adventure från Sunblink Entertainment LLC, Rooms från Things, Inc. och WHAT THE CAR? från Triband ApS.

Inkludering

Vinnare i den här kategorin ger en fantastisk upplevelse för alla genom att stödja människor från olika bakgrunder, förmågor och språk.
App: oko
Utvecklare: AYES (Belgien)
oko meddelar fotgängare om färgen på trafiksignalerna med hjälp av haptisk återkoppling och ljud, vilket gör den omedelbart användbar för synskadade människor. Det är en betydelsefull lösning på viktiga säkerhetsrisker som drar nytta av VoiceOver, dynamisk text och annan Apple-teknik.
Grön signal i appen oko visas på iPhone 15 Pro.
oko från AYES, Apple Design Award-vinnare i kategorin Inkludering.
Spel: Crayola Adventures
Utvecklare: Red Games Co. (USA)
Ett färggrannt äventyrsspel som erbjuder många olika alternativ att skapa för alla spelare. Crayola Adventures väcker liv i karaktärer där spelarna kan välja hudton, fysisk förmåga, kroppstyp och pronomen och det finns en berättarröst som följer med genom hela spelet. Alla åldrar kan uppskatta den charmiga spelupplevelsen med olika slags aktiviteter som att göra dekorationer, lösa problem och läsa sagor.
Spelet Crayola Adventures visas på iPad Pro.
Crayola Adventures från Red Games Co., Apple Design Award-vinnare i kategorin Inkludering.
Finalister i den här kategorin var bland annat Complete Anatomy 2024 från Elsevier, quadline från Kovalov, Tiimo från tiimo ApS och Unpacking från Humble Bundle.

Innovation

Vinnarna i denna kategori bidrar med nyskapande upplevelser genom att utnyttja Apples teknik på ett sätt som verkligen sticker ut.
App: Procreate Dreams
Utvecklare: Procreate (Australien)
Procreate Dreams är ett snyggt designverktyg som gör det möjligt för alla som jobbar kreativt att skapa 2D-animeringar med samma stora och välkända katalog av penslar, gester och PencilKit-beteenden som i Procreate-originalet. De smidiga, intuitiva kontrollerna har stöd för både Multi-Touch-gester och Apple Pencil. Appen erbjuder suveräna animerade effekter, ljud och video som väcker liv i användarnas skapelser och konstverk.
Ett konstverk i Procreate Dreams visas på iPad Pro.
Procreate Dreams från Procreate, Apple Design Awards-vinnare i kategorin Innovation.
Spel: Lost in Play
Utvecklare: Happy Juice Games (Israel) 
Lost in Play är fullt av förtjusande karaktärer och roliga minispel och erbjuder spelarna ett charmigt äventyr genom barndomens föreställningsvärld med väl genomtänkta problem. Denna peka-och-tryck-resa med handtecknad grafik, enkla interaktioner och fängslande spelupplevelser väcker en härlig känsla av upptäckarglädje till liv.
En scen i spelet Lost in Play visas på iPhone 15 Pro.
Lost in Play från Happy Juice Games, Apple Design Awards-vinnare i kategorin Innovation.
Finalister i den här kategorin var bland annat Call of Duty: Warzone Mobile från Activision Publishing, Inc., Copilot Money från Copilot Money, Inc., SmartGym från Mateus Arras och Wavelength från Palm Court LLC.

Interaktion

Vinnarna i den här kategorin har skapat intuitiva gränssnitt och smidiga reglage som är perfekt anpassade till respektive plattform.
App: Crouton
Utvecklare: Devin Davies (Nya Zeeland)
Crouton erbjuder användarna ett prydligt gränssnitt där de kan spara recept, skapa inköpslistor och visa stegvisa instruktioner i köket. Med sin smidiga samling interaktioner hjälper Crouton användarna att fokusera på arbetsbänken istället för på skärmen.
 Receptsidan i appen Crouton visas på iPhone 15 Pro.
Crouton från Devin Davies, Apple Design Awards-vinnare i kategorin Interaktion.
Spel: Rytmos
Utvecklare: Floppy Club (Danmark)
Rytmos utmanar spelarna att lösa problem genom att skapa nya vägar med enkla draggester, och för varje avslutad nivå läggs en ny del till i en låt som hela tiden byggs på. Den färgglada introduktionen förklarar tydligt spelupplevelsen och gesterna är enkla och roliga även när spelet börjar bli mer komplext.
Ett problem i Rytmos visas på iPhone 15 Pro.
Rytmos från Floppy Club, Apple Design Awards-vinnare i kategorin Interaktion.
Finalister i den här kategorin var bland annat Arc Search från The Browser Company of New York Inc, finity. från Seabaa, Inc., Little Nightmares från Playdigious och Procreate Dreams från Savage Interactive Pty Ltd.

Samhällspåverkan

Vinnarna i den här kategorin skapar mening i människors vardag och belyser viktiga frågor.
App: Gentler Streak Fitness Tracker
Utvecklare: Gentler Stories (Slovenien)
Gentler Streak har som mål att förbättra allas livsstil, oavsett vem eller var man är. Appens optimistiska och uppmuntrande påminnelser tar hänsyn till både fysisk kondition och mentalt välbefinnande. All hälsodata är prydligt ordnad och smidigt integrerad så att användarna enkelt kan hålla koll på träning, vila och välbefinnande på ett genomtänkt sätt. Det finns en månadssammanfattning som visar hur man ligger till i förhållande till sin egen utveckling, med tonvikt på individuella framsteg istället för jämförelse med andra.
Sidan Wellbeing med hälsodata i appen Gentler Streak visas på iPhone 15 Pro.
Gentler Streak Fitness Tracker från Gentler Stories, Apple Design Awards-vinnare i kategorin Samhällspåverkan.
Spel: The Wreck
Utvecklare: The Pixel Hunt (Frankrike) 
I den visuella romanen The Wreck följer spelarna med i berättelsen om Junon, en författare som plötsligt kallas till ett sjukhus för att fatta ett livsavgörande beslut som kommer att påverka hennes familj för all framtid. Spelet är välskrivet med djupa, intima skildringar som återspeglar stressiga situationer och bjuder in spelarna att reflektera över sina livsval i en nyanserad och kraftfull spelupplevelse.
En scen ur den visuella romanen The Wreck visas på iPhone 15 Pro.
The Wreck från The Pixel Hunt, Apple Design Awards-vinnare i kategorin Samhällspåverkan.
Finalister i den här kategorin var bland annat Ahead: Emotions Coach från ahead Solutions GmbH, Cityscapes: Sim Builder från MagicFuel Games, How We Feel från The How We Feel Project, Inc. och The Bear från Mucks Games.

Utseende och grafik

Vinnarna i den här kategorin skapar slående scener, skickligt utformade gränssnitt och högkvalitativa animeringar som går hand i hand med ett distinkt, sammanhållet tema.
App: Rooms
Utvecklare: Things, Inc. (USA)
Rooms erbjuder en fri yta där användaren kan bygga fantasifulla scener, en plattform för mysiga spel och ett socialt rum där man kan interagera med tusentals andra spelares skapelser. Rummen i appen är fulla med förtjusande detaljer och dess interaktioner, ljud och visuella element hittar rätt balans mellan ovanligt och lockande.
En redigeringsskärm i appen Rooms visas på iPhone 15 Pro.
Rooms by Things, Inc., Apple Design Award-vinnare i kategorin Utseende och grafik.
Spel: Lies of P
Utvecklare: NEOWIZ (Sydkorea)
Lies of P är ett fantasifyllt äventyr som är en nytolkning av en klassisk saga. Spelaren styr Geppettos docka på en vandring genom en utbränd stad för att hitta sin dockmakare. Det är en värld full av vackra strukturer, detaljerad ljussättning och slående effekter och med alternativ för visuell anpassning som MetalFX Upscaling och volumetriska dimeffekter på Mac kan användarna utforma spelet efter tycke och smak.
Spelupplevelsen i Lies of P visas på en 16-tums MacBook Pro.
Lies of P från NEOWIZ, Apple Design Award-vinnare i kategorin Utseende och grafik.
Finalister i den här kategorin var bland annat DEATH STRANDING DIRECTOR’S CUT från 505 Games (U.S.), Inc., Honkai: Star Rail från COGNOSPHERE PTE.  LTD., Meditate från RhythmicWorks och Sunlitt: Sun Position and Path från Nicolas Mariniello.

Rumsliga datorupplevelser

Vinnarna i den här kategorin använder sitt enastående hantverkskunnande för att utveckla rumsliga upplevelser.
App: djay pro - DJ App & AI Mixer
Utvecklare: algoriddim GmbH (Tyskland)
djay är ett helt nytt sätt att interagera med musik i en rumslig miljö. djay erbjuder användarna hd-ljudkvalitet och oändliga kreativa möjligheter för ljudmixning med hjälp av otrolig teknisk påhittighet och fördjupande upplevelser i toppklass. Appen har skivspelare av hög kvalitet, en cool interaktiv effektpanel och många väl genomtänkta miljöer, från en nattlig öken till en rymdlounge med dansande robotar.
djay pro - DJ App & AI Mixer från algoriddim GmbH, Apple Design Award-vinnare i kategorin Rumsliga datorupplevelser.
Spel: Blackbox
Utvecklare: Shapes and Stories (USA)
Blackbox på Apple Vision Pro utmanar användarna att fundera på vartenda hörn på sin rumsliga målarduk. Spelarna möts av engagerande problem och smarta påskägg vart de än vänder sig. Spelet är fyllt med fantastiska detaljer och varenda lösning känns som att lära sig ett nytt trolleritrick i takt med att problemen långsamt löser upp sig runt spelaren och nyfikenheten belönas.
Blackbox från Shapes and Stories, Apple Design Award-vinnare i kategorin Rumsliga datorupplevelser.
Finalister i den här kategorin var bland annat Loóna: Cozy Puzzle Games från Loona Inc., NBA från NBA MEDIA VENTURES, LLC, Sky Guide från Fifth Star Labs LLC och Synth Riders från Kluge Strategic Inc.
Mer information om Apple Design Awards-vinnarna och finalisterna finns på developer.apple.com/design/awards och i Apple Developer-appen.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

[email protected]

08-703 30 48

Apples mediesupport

[email protected]

08-703 30 48