yeni pencerede açılır
BASIN BÜLTENI 10 Haziran 2024

Apple, platformlarında yaptığı yeni güncellemelerle gizlilik konusundaki liderliğini pekiştiriyor

Private Cloud Compute, yapay zeka teknolojisinde gizlilik için yeni bir standart belirliyor
iPhone 15 Pro’yu yüzüne doğru tutan bir kişi.
Apple bugün, kullanıcıyı güçlendiren ve verilerinin kontrolünü veren yeni platform güncellemelerini duyurdu.
CUPERTINO, CALIFORNIA Apple bugün, kullanıcıyı güçlendiren ve verilerinin kontrolünü kendilerine veren yeni platform güncellemelerini duyurdu. iPhone’un sektör lideri koruma özelliklerini bulutu kapsayacak şekilde genişleten Private Cloud Compute, kullanıcıların kişisel bağlamlarını temel alan güçlü akıllı teknoloji özellikleri ile etkili gizlilik korumaları arasında seçim yapmak zorunda kalmamasını sağlıyor. Apple, telefonlarının hassas alanlarını korumaları için kullanıcılara yardımcı olmayı amaçlayan kilitli ve gizli uygulamalar gibi yeni özelliklerle gizlilik standartlarında da çıtayı yükseltti. Apple, Mail uygulamasında kategorilere ayırma, Uydu üzerinden Mesajlar ve sunan kişi önizlemesi gibi gizlilik ve güvenlik düşünülerek tasarlanan ek özellikleri tanıttı.
“Private Cloud Compute, Apple Intelligence’ın karmaşık kullanıcı isteklerini çığır açıcı bir gizlilikle işlemesine olanak tanıyor.” diyen Apple’ın Yazılım Mühendisliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Craig Federighi sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bulut AI için geniş ölçekte uygulanan şimdiye dek en gelişmiş güvenlik mimarisi olduğunu düşündüğümüz özelliklerle iPhone’un sektör lideri güvenliğini bulutu kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Private Cloud Compute, verilerinizi yalnızca isteği gerçekleştirmek için kullanıyor ve asla saklamıyor. Böylelikle Apple dahil hiç kimse verilerinize erişemiyor. Ve tasarım özellikleri sayesinde, bağımsız uzmanlar sistemi denetleyip doğrulayabiliyor.”

Yapay Zeka Becerilerinde Üstün Gizlilik

Güçlü üretken yapay zeka modellerini iPhone, iPad ve Mac’in temeline yerleştiren kişisel zeka sistemi Apple Intelligence, kullanıcıların en kişisel aygıtlarını daha kullanışlı ve keyifli hale getiriyor.
Apple Intelligence’ın en önemli özelliklerinden biri olan aygıtta işleme, kullanıcıların verilerini toplamadan kişisel bağlam sunulmasını sağlıyor. Kullanıcıların günümüzde ceplerine sığabilecek modellerden daha büyük modellere ihtiyaç duyduğu durumlarda, Private Cloud Compute daha karmaşık istekleri ele almak için sunucu tabanlı daha büyük modellerden yararlanarak Apple Intelligence’ın bilgi işlem kapasitesini esnek bir biçimde ölçeklendirmesine olanak tanıyor ve tüm bunları yaparken kullanıcı gizliliğini koruyor.
Kullanıcı bir istekte bulunduğunda Apple Intelligence, isteğin aygıtta işlenip işlenemeyeceğini analiz ediyor. Daha büyük bilgi işlem kapasitesine ihtiyaç duyarsa yalnızca Apple çipli sunucularda işlenecek görevle alakalı verileri gönderen Private Cloud Compute’tan yararlanabiliyor. İstekler Private Cloud Compute’a yönlendirildiğinde veriler saklanmıyor, Apple’ın erişimine sunulmuyor ve yalnızca kullanıcının isteğini gerçekleştirmek için kullanılıyor.
Private Cloud Compute altyapısını oluşturan Apple çipli sunucular, eşi benzeri görülmemiş bir bulut güvenliği sunuyor. Bu güvenlik çözümlerinin başında, kullanıcının iPhone’unda olduğu gibi sunucudaki önemli şifreleme anahtarlarını koruyan Secure Enclave geliyor. Güvenli Başlatma ise sunucuda yüklü işletim sisteminin iOS’te olduğu gibi imzalı ve doğrulanmış olmasını sağlıyor. Trusted Execution Monitor, yalnızca imzalı ve doğrulanmış kodların çalışmasını sağlıyor. Onaylama özelliği ise bir kullanıcıya ait aygıtın istek gönderilmeden önce Private Cloud Compute küme kimliğini ve yapılandırmasını güvenli şekilde doğrulamasına olanak tanıyor. Ve Apple’ın gizlilik taahhüdünü doğrulamak için bağımsız uzmanlar, Private Cloud Compute sunucularında çalışan kodu denetleyebiliyor.
Private Cloud Compute hakkında daha fazla bilgi için security.apple.com/blog/private-cloud-compute sayfasına bakabilirsiniz.

Kullanıcıların Yetkilerini Arttırmak İçin Tasarlanan Daha Fazla Gizlilik Özelliği

Kilitli ve gizli uygulamalar, kullanıcılara ekranlarını başka bir kişiye gösterdiklerinde veya aygıtları başkasındayken istemedikleri şeylerin bu kişiler tarafından yanlışlıkla görünmeyeceği konusunda güven veriyor. Kullanıcılar bir uygulamayı kilitleyerek içeriğinin görünmemesini sağlayabiliyor veya uygulamayı gizleyerek başka kişilerce görünmesinin önüne geçiyor. Kullanıcının kilitlediği uygulamaya başka birisi dokunduğunda bu kişiden Face ID, Touch ID veya parola kullanarak kimlik doğrulaması isteniyor. Ayrıca, ek gizlilik için kullanıcılar bir uygulamayı gizleyebiliyor ve açmak için Face ID, Touch ID veya parola gerektiren kilitli, gizli uygulamalar klasörüne taşıyabiliyor.
“Kullanıcılara en güçlü ve yenilikçi gizlilik korumalarını sunma taahhüdümüz doğrultusunda yılmadan çalışıyoruz.” diyen Apple’ın Kullanıcı Gizliliğinden Sorumlu Direktörü Erik Neuenschwander sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu yıl da bir istisna söz konusu değil. Apple, aygıt başkalarıyla paylaşıldığında bile bilgi kontrolünün kullanıcılarda kalmasını sağlıyor. Kullanıcılara sunduğumuz uygulamaları kilitleme ve gizleme olanağı bunun yalnızca bir örneği.”
Apple yıllardır kullanıcıların tam olarak paylaşmak istedikleri şeyleri kendi seçtikleri kişilerle paylaşabilmesini sağlamak için çalışıyor. 2020’de Apple, kullanıcıların tam Fotoğraf Arşivi erişimine gerek kalmadan bir uygulamada kullanılacak fotoğraf ve videoları seçmesine olanak tanıyan Fotoğraflar seçicisini kullanıma sundu. Bu yıl Apple, bu korumayı daha da genişleten iki yeni özellik geliştirdi. iOS 18’deki Kişiler izninde yapılan iyileştirmelerle birlikte Apple, denetimi kullanıcılara veriyor ve onlara bir uygulamayla paylaşılacak kişileri seçme imkanı tanıyor. Böylece uygulama, kullanıcının tüm kişilerine erişemiyor. Accessory Setup Kit ile geliştiriciler, kullanıcılara aksesuar eşleştirmenin kullanışlı yeni bir yolunu sunuyor ve bunu yaparken uygulamaların kullanıcı ağındaki diğer tüm aygıtları görmesine izin vermiyor. Bu sayede kullanıcının aygıtı gizli kalıyor ve sorunsuz eşleştirme imkanı sunuluyor.
Apple platformlarındaki diğer yeni güncellemeler, kullanıcıların gizlilik ve güvenlik özelliklerinden yararlanmalarını hiç olmadığı kadar kolaylaştırıyor.
Apple’ın ilk kez 25 yılı aşkın bir süre önce kullanıma sunduğu Anahtar Zinciri temel alınarak geliştirilen yeni Passwords uygulaması, kullanıcıların Anahtar Zinciri’nde güvenle saklanan hesap parolaları, geçiş anahtarları, Wi-Fi parolaları ve iki faktörlü kimlik doğrulama kodlarına erişimini daha da kolaylaştırıyor. Uygulama aynı zamanda kullanıcıları kolay tahmin edilebilen, birçok kez kullanılan veya veri sızıntılarında kullanıldığı görülen parolalar gibi yaygın güvenlik zaafları konusunda uyarıyor.
Yeni Passwords uygulaması gösteriliyor.
Yeni Passwords uygulaması, kullanıcıların Anahtar Zinciri’nde güvenle saklanan hesap parolaları, geçiş anahtarları, Wi-Fi parolaları ve iki faktörlü kimlik doğrulama kodlarına erişimini daha da kolaylaştırıyor ve kullanıcıları yaygın güvenlik zaafları konusunda uyarıyor.
Buna ek olarak, Ayarlar’daki yenilenmiş Gizlilik ve Güvenlik bölümü, kullanıcıların bilgileri bir bakışta görebilmesini sağlıyor. Böylece kullanıcılar her bir uygulamanın sahip olduğu erişim düzeyini daha kolay şekilde öğrenebiliyor.
iPhone 15 Pro’da Ayarlar’daki yenilenmiş Gizlilik ve Güvenlik bölümü gösteriliyor.
Ayarlar’daki yenilenmiş Gizlilik ve Güvenlik bölümü, kullanıcıların bilgileri bir bakışta görebilmesini sağlıyor. Böylece kullanıcılar her bir uygulamanın sahip olduğu erişim düzeyini daha kolay şekilde öğrenebiliyor.

Tasarım Gereği Gizliliğin Yerleşik Olduğu Ek Özellikler

Apple, uzun yıllardır uygulama ve hizmetlerini gizlilik ve güvenlik korumalarıyla geliştirmektedir. iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia’da da bu korumalar yerleşiktir.
iOS 18 ile birlikte Mail uygulamasında kategorilere ayırma tamamen kullanıcının iPhone’unda gerçekleşiyor ve mail’leri Birincil, Promosyonlar, İşlemler ve Güncellemeler altında otomatik olarak kategorilere ayırıyor.
iPhone 15 Pro’daki Mail uygulamasında kategorilere ayırma özelliği gösteriliyor.
Mail uygulamasında tamamen kullanıcının aygıtında gerçekleşen kategorilere ayırma işlemi, mail’leri Birincil, Promosyonlar, İşlemler ve Güncellemeler altında otomatik olarak kategorilere ayırıyor.
iOS 18’deki Uydu üzerinden Mesajlar özelliği, hücresel bağlantıya veya Wi-Fi bağlantısına erişimi olmayan kullanıcılara, doğrudan mevcut iMessage ve SMS sohbetlerinden arkadaşlarına ve ailelerine mesaj gönderme olanağı tanıyor.1 Şebeke dışında olan kullanıcılar, doğrudan Mesajlar uygulamasını kullanarak uydu üzerinden mesaj gönderebiliyor ve iMessage ile gönderilen mesajlar uçtan uca şifrelemeyle korunuyor.
iPhone 15 Pro’da Uydu üzerinden Mesajlar özelliği gösteriliyor.
iOS 18’deki Uydu üzerinden Mesajlar özelliğiyle kullanıcılar, hücresel bağlantı veya Wi-Fi bağlantısı olmadığında doğrudan Mesajlar uygulamasını kullanarak uydu üzerinden mesaj gönderebiliyor ve iMessage’da uçtan uca şifrelemeyle korunuyor.
macOS Sequoia’daki sunan kişi önizleme özelliğiyle birlikte kullanıcılar artık AirPlay veya kablo bağlantısıyla görüntülü aramadayken istemedikleri şeylerin paylaşılacağı konusunda endişe yaşamıyor. FaceTime ve Zoom gibi uygulamalarda kullanıcılar tüm ekranlarını veya yalnızca bir uygulamayı paylaşabiliyor ve sunan kişi önizlemesi otomatik olarak görünüyor.
macOS Sequoia’daki sunan kişi önizleme özelliği, kullanıcıların tüm ekranlarını veya yalnızca bir uygulamayı paylaşmasına olanak tanıyor ve FaceTime ve Zoom gibi uygulamalarda içerik paylaşıldığında otomatik olarak görünüyor.
Kullanılabilirlik
iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia geliştirici beta sürümleri bugünden itibaren developer.apple.com adresinde Apple Geliştirici Programı üyelerine, halka açık beta sürümleri ise gelecek ay beta.apple.com adresinde kullanıcılara sunulacak. Yeni yazılım özellikleri bu sonbaharda ücretsiz yazılım güncellemesi olarak sunulacak. Özellikler değiştirilebilir. Bazı özellikler her bölgede veya dilde ya da her aygıtta kullanılamayabilir. Kullanılabilirlik hakkında daha fazla bilgi için apple.com/tr sayfasını ziyaret edin.
Apple Intelligence, sonbaharda iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia kapsamında, Siri özelliği etkinleştirilmiş ve aygıt dili Amerikan İngilizcesi olarak ayarlanmış iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max ile M1 ve daha yeni çiplere sahip iPad ve Mac modellerinde beta sürümüyle kullanıma sunulacak. Daha fazla bilgi için lütfen apple.com/apple-intelligence sayfasını ziyaret edin.
Yazıyı Paylaş

Media

  • Bu makalenin metni

  • Bu makaledeki görseller

  1. Uydu üzerinden Mesajlar özelliği, ABD’deki iPhone 14 ve daha yeni iPhone modellerinde bulunan Apple’ın mevcut uydu özellikleriyle iOS 18’de kullanıma sunulacak. SMS kullanılabilirliği iletişim operatörüne bağlıdır. İletişim operatörünün ücretleri geçerlidir. Kullanıcılar ayrıntılı bilgi için iletişim operatörlerine başvurmalıdır.

Basın İletişim Bilgileri

Gökçe Şahin Himmetoğlu

Apple

[email protected]

00800 448 827 001

Füsun Feridun

Apple

[email protected]

00800 448 827 001