• Bijna 3 op de 4 Nederlandse jongeren van de generatie Gen Z vindt dat werkgevers rekening moeten houden met de privélevens van hun werknemers.
  • Dat blijkt uit onderzoek van detacheerder Bowers & Jackling.
  • Opvallend is dat hoogopgeleide Gen Z’ers meer belang hechten aan de werk-privébalans dan praktisch- en middelbaargeschoolden.
  • Lees ook: Kloof op werkvloer: managers willen volledig terug naar kantoor, werknemers niet

Werkgevers moeten rekening houden met de privélevens van hun werknemers. Dat vindt bijna driekwart van de Nederlandse jongeren uit de generatie Gen Z, blijkt uit onderzoek van detacheerder Bowers & Jackling. Deze generatie wordt vaak aangeduid als de groep die geboren tussen het eind van de vorige eeuw en het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw.,

De detachteerder liet het onderzoek uitvoeren door Panelwizard onder ruim duizend in loondienst werkzame Nederlanders van 18 tot 29 jaar oud.

Een derde van de ondervraagden ziet investeringen in het persoonlijk welzijn door de werkgever als een cruciale voorwaarde bij het kiezen van een baan.

Opvallend is dat hoogopgeleide Gen Z’ers nog meer belang hechten aan deze balans: maar liefst 76 procent vindt het belangrijk dat hun werkgever rekening houdt met hun privéleven. Voor praktisch- en middelbaargeschoolden liggen deze percentages op respectievelijk 68 en 69 procent.

“Ook wij merken dat Gen Z’ers een ander evenwicht zoeken tussen werk en privé dan bijvoorbeeld tien jaar geleden de norm was", zegt CEO en oprichter Jacco Vingerling van Bowers & Jackling in een persbericht. "Als werkgever vraagt dit om een andere benadering, waarbij de focus moet liggen op het interpersoonlijke aspect van werk, en nog belangrijker: het geluk van medewerkers."

'Door te investeren in je werknemers, investeer je in het succes van je bedrijf'

Meer dan de helft van de Nederlandse Gen-Z’ers vindt het belangrijk dat hun werkgever actief investeert in het persoonlijk welzijn van zijn of haar medewerkers. Dit lijkt geen overbodige luxe, aangezien 55 procent van de ondervraagden aangeeft dat hun privéleven een grote invloed heeft op hun werkprestaties

"Door te investeren in het geluk en de gezondheid van medewerkers, investeer je als werkgever daarom direct in de gezondheid en het succes van je bedrijf", zegt Vingerling.

Meer over werk-privébalans? Lees deze stukken ook eens: