De electorale autoriteit in Venezuela heeft bekendgemaakt dat de zittende president Nicolas Maduro de verkiezingen heeft gewonnen in het Zuid-Amerikaanse land. Daarmee gaat de president op voor zijn derde termijn.

Voorafgaand aan de verkiezingen bestond grote angst dat er gefraudeerd zou worden bij het tellen van de stemmen. Verschillende exitpolls wezen er juist nog op dat de oppositie zou winnen.

Oppositieleider María Corina Machado had kiezers in Venezuela dan ook opgeroepen om, na het uitbrengen van hun stem bij de verkiezingen in het land op zondag, aanwezig te blijven in de stembureaus. Ze wilde dat kiezers dit zouden doen om zelf het tellen van de stemmen te kunnen controleren in de “beslissende uren” na het sluiten van de stembussen.

Volgens de voorzitter van de kiescommissie, Elvis Amoroso, heeft Maduro 51,2 procent van de stemmen gekregen. Oppositiekandidaat Edmundo González Urrutia, die niet alleen in de exitpolls maar ook in onafhankelijke peilingen voorafgaand aan de verkiezingen op kop lag, blijft volgens de electorale autoriteit steken op 44,2 procent van de stemmen.

De neutraliteit van de baas van de electorale autoriteit is in aanloop naar de verkiezingen echter ernstig in twijfel getrokken. Zo bestempelde Amoroso leden van de oppositie als "vijanden van Venezuela". González Urrutia werd de kandidaat van de oppositie, nadat Machado door Maduro was uitgesloten van verkiezingsdeelname.

Geen internationale waarnemers bij verkiezingen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken riep de kiescommissie in Venezuela maandag direct na de uitslag op om een gedetailleerd overzicht van de getelde stemmen te publiceren. "Nu het stemmen is afgesloten, is het van vitaal belang dat elke stem eerlijk en transparant wordt geteld", zei hij.

Er waren weinig betrouwbare internationale waarnemers in Venezuela om toe te zien op de eerlijkheid van de verkiezingen. Venezuela trok een uitnodiging aan de Europese Unie om als waarnemer op te treden voorafgaand aan de stembusgang in. Het Carter Center en de Verenigde Naties vaardigden wel een paar verkiezingsexperts af. Maar zij waren geen waarnemers en hadden slechts beperkte bevoegdheden.

Maduro zelf noemde zijn overwinning in een eerste reactie een triomf voor vrede en stabiliteit. Voorafgaand aan de verkiezingen had hij gewaarschuwd voor een "bloedbad" als hij zou verliezen.

Oppositie claimt 70% van de stemmen

Machado heeft gezegd dat de oppositie 70 procent van de stemmen heeft gekregen in de presidentsverkiezingen van zondag. "We willen de wereld vertellen dat Venezuela een nieuwe gekozen president heeft en dat is Edmundo González Urrutia", aldus Machado.

De kiesraad is trouw aan het regime en er zijn net als bij de herverkiezing van Maduro in 2018 grote twijfels over de eerlijkheid van de stembusgang.

Latijns-Amerikaanse leiders inclusief de Chileense president Gabriel Boric noemen de uitslagen "moeilijk te geloven". Peru heeft zijn ambassadeur in Caracas teruggeroepen. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is "bezorgd dat de officiële uitslagen niet de keuze van de Venezolanen weergeven".

Machado is het populaire boegbeeld van de oppositiepartijen, maar ze mocht van de regering niet aan de verkiezingen meedoen. De oppositie schoof toen de relatief onbekende oud-diplomaat González naar voren.

Maduro is de erfgenaam en opvolger van de linkse populist Hugo Chávez Frías die van 1999 tot aan zijn overlijden in 2013 regeerde.

De ooit veelbelovende Venezolaanse olieproductie en de rest van de economie is ineengestort. Rond de 80 procent van de bevolking leeft in bittere armoede. Het land wordt geplaagd door criminaliteit, essentiële overheidsdiensten vallen vaak uit en energie is schaars. Zeker 7 miljoen Venezolanen hebben het land verlaten.

LEES OOK: Dit zijn de 10 meest ‘miserabele’ landen ter wereld: Nederland scoort slechter dan China