Научно доказано: Съпрузите стресират жените си два пъти повече от децата

Като се има предвид, че децата имат куп нужди, които изискват постоянна грижа и внимание, хората често смятат, че най-големият източник на стрес в семейството са именно те. Проучване, проведено от Today обаче, показва друго.

Този четвъртък панелистите в предаването на "На кафе" разказаха за откритията на учените, с които може би много дами ще се съгласят. 

С повече от 7000 майки от САЩ, участващи в скорошно проучване и интервю, проведено от Today, резултатът показва, че повечето от тях са оценили нивата си на стрес на 8,5 от 10.

10 признака, че сте подложени на емоционален стрес

Това, което прави проучването изненадващо обаче, е, че около половината от майките казват, че съпрузите им са по-голям източник на стрес от децата.

Много хора може би недоверчиво ще повдигнат вежди (особено съпрузите) по отношение на констатациите от проучването, но друго изследване, направено от университета в Падуа, също подкрепя това откритие.

Според изследователите може да се забележи, че след смъртта на съпругата, здравето на мъжа често се влошава и обратното - след смъртта на съпруга, жените всъщност се оказват по-здрави.

f
Снимка: iStock

Очевидно жените могат да се справят с депресията и стреса много по-лесно, отколкото когато мъжете им са все още с тях. Една на всеки пет майки казва, че основен източник на ежедневен стрес е липсата на помощ от половинката им.

Проучването, проведено от Today, показва, че  разделянето на домакинските задачи между съпруга и съпругата е един от факторите, допринасящи за стреса на съпругите. 75% от майките смятат, че поемат повечето, ако не и всички домакински задължения. Това включва грижата за децата, поддържането на къщата в най-добрия вид, прането и приготвянето на храна в допълнение към грижите за съпрузите им.

С всички тези отговорности, поети от един човек, било то жена, която си стои вкъщи или работеща майка, това наистина може да бъде изтощително, уморително и стресиращо.

Освен това проучването показва, че 1 от 5 съпрузи не подават ръка за помощ в управлението на семейството и дома си. Това се отразява особено зле на майките, които отглеждат повече от едно дете.

f
Снимка: iStock

Въпреки това, в защита на съпрузите, проучване установява, че 2/3 от съпрузите биха искали да помогнат на жените си. Всичко, което съпругите трябва да направят, е устно да признаят, че се нуждаят от помощта на съпрузите си.

С прости думи, съпрузите биха помогнали, ако съпругите поискат това. Това е така, защото мъжете не обръщат внимание на стреса, пред който са изправени жените при управлението на дома и грижите за децата. Тъй като съпругите не търсят помощ, те често приемат, че съпругите държат всичко под контрол.

„Въпреки че имам отдаден съпруг, все още чувствам, че целият натиск е върху МЕН да свърша всичко. Работя точно толкова часове, колкото и съпругът ми, но въпреки това аз правя целия график.“

Не е тайна, че когато става въпрос за организиране на нещата, жените обикновено се справят по-добре от мъжете. Същото важи и за решаването на въпроси, свързани с домакинството. Това обаче не се случва, защото на мъжете не може да се разчита.

Някои жени не разчитат на съпрузите си просто защото не могат напълно да се доверят на партньора си да поеме домакинските задължения. Вместо да споделят домакинските задължения, жените са склонни да вършат всичко сами.

„Чувствам, че правя много неща в родителството сама, без участието на моя съпруг. Това ме стресира, защото когато нещо се обърка, вината е изцяло моя.“

С навика да поемат всички грижи за домакинството и родителството на плещите си, жените са склонни да се обвиняват, когато нещата излязат извън техния контрол. Предвид тези обстоятелства, стресът вече става не само физически, но и емоционален.

f
Снимка: iStock

Когато се карате, винаги помнете, вие и той трябва да сте заедно срещу проблема, а един срещу друг. Не се обезсърчавайте от констатациите, споменати по-горе.

В крайна сметка, ако има проблем, има и решение. При всички проблеми, пред които са изправени двойките, всичко, което трябва да имате предвид, е, че връзката между вас и вашия партньор е по-силна от предизвикателството, пред което сте изправени.

Решение, предложено от брачни експерти, е да поддържате комуникацията си отворена през цялото време. Само ако всички двойки по света общуват и разговарят помежду си, може да се постигне много повече без излишен стрес.

Да приемете, че жена ви държи всичко под контрол съвсем сама е погрешно. Да приемете, че съпругът ви не го е грижа и изобщо не иска да ви помогне, също е погрешно. Говорете и споделяйте притесненията си един с друг.

Обсъдете как бихте искали да разпределите домакинските и родителските задачи помежду си. Ако и вие, и съпругът ви работите, избройте всичките си задължения и ги разпределете между вас.

Нуждаете се от време за себе си? Ето няколко начина, по които съпругът ви може да помогне: Той може да прекара забавно време за баня с детето ви, докато вие приготвяте вечеря. Като алтернатива той може да заведе децата в парка за известно време, което ще ви даде шанс да почистите на спокойствие. И накрая, не би ли било чудесно, ако той се погрижи за воденето на децата на следващите прегледи при зъболекаря, давайки ви малко лично време и пространство?

Поддържането на здрава семейна среда със сигурност не е лесно, но в края на деня, когато двама души еднакво дават всичко от себе си и отделят време и усилия, количеството стрес отстъпва на радостта и разбирателството в едно семейство.

20 двойки споделят 20 златни съвета за хармоничен брак

Прочетете също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти