Хакери откраднаха милиарди в криптовалута само за шест месеца


Хакери откраднаха милиарди в криптовалута само за шест месеца
Снимка: iStock

2390

Хакерите са удвоили кражбите си на криптовалута през първата половина на 2024 г. в сравнение със същия период на миналата година. Това се съобщава доклад на компанията за оценка на цифрови активи и управление на риска TRM Labs, предаде Си Ен Би Си.

В доклада се казва, че криптовалута на стойност 1,38 милиарда долара е била открадната в периода от 1 януари до 24 юни, повече от два пъти повече от 657-те милиона долара, откраднати през същия период миналата година. Както и през 2023 година, няколко големи атаки доведоха до увеличаване на откраднатите криптовалути, като първите пет са отговаряли за 70 на сто от сумата, открадната през първата половина на тази година.

Най-използваните атаки през тази година включват частен ключ и начална фраза – поредица от произволни думи, която съхранява информацията, необходима за достъп или възстановяване на криптопортфейл, заявиха от TRM Labs.

Още: Хакери увеличават кибератаките на Booking.com срещу клиенти

Най-големият обир досега тази година измъкна биткойни на стойност над 300 милиона долара от виртуалната японската крипто борса DMM Bitcoin.

Хакерите са използвали откраднати частни ключове или отравяне на адреси – при което се изпраща малко количество криптовалута от портфейл с подобен на вид адрес, създаден да имитира истинския или този на вашия получател, с намерението да подмамят жертвата да изпрати средства към грешен портфейл.

Крипто адресите са дълги, сложни низове от знаци, които са трудни за запомняне или ръчно въвеждане без грешки.

Още: Хакери откраднаха 200 млн. долара от крипто платформа

От TRM Labs заявиха, че не е имало фундаментални промени в сигурността на крипто екосистемата, които биха могли да допринесат за увеличаването на откраднатата сума. Казва се още, че броят на атаките и начините за атаки не се различават значително през годините.

Трябва да се има предвид обаче, че цените на криптовалутите са били по-високи през първата половина на тази година, което може да е допринесло за по-високата стойност на откраднатите активи.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8128
  • GBP
    1
    2.31931
  • JPY
    100
    1.2024
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички