Koningin Máxima brengt werkbezoek aan Helpdesk Geldzaken Den Haag

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt woensdag 28 augustus een werkbezoek aan Helpdesk Geldzaken in Den Haag. Inwoners van deze gemeente kunnen op 39 verschillende helpdesklocaties gratis terecht voor inzicht in hun inkomsten en uitgaven, budgetteren en geldbesparingstips, aanvragen van toeslagen en regelingen en het oplossen van financiële problemen. De staatssecretaris Participatie en Integratie, Jurgen Nobel, is ook aanwezig. 

De focus van het bezoek ligt op het belang van Helpdesk Geldzaken en laagdrempelige schuldhulpverlening. Koningin Máxima en de staatssecretaris krijgen uitleg over de zogenaamde ‘routekaart financiële hulp’. Die bestaat uit zes stappen, te beginnen met een afspraak bij de helpdesk en toewerkend naar de laatste stap, een duurzame schuldenzorgvrije toekomst. Koningin Máxima en de staatssecretaris hebben gesprekken over de vier tussenliggende stappen met consulenten en ervaringsdeskundigen. Zij volgen een intake van een wijkbewoner bij de helpdesk. Daarin wordt de situatie globaal in kaart gebracht en de eerste stap gezet naar schuldhulpverlening. Tijdens het tweede gesprek wordt een gedetailleerd overzicht gemaakt van de financiële situatie en gekeken of aanvullende hulp nodig is, zoals een WMO aanvraag. In het derde gesprek wordt het aflosschema vastgesteld en maakt de consulent afspraken met de schuldeisers. Stap vier richt zich op de afbetaling. Als de inwoner begint met afbetalen, biedt de helpdesk parallel daaraan begeleiding om weer financieel gezond te worden en plannen te maken voor de toekomst. 

Afsluitend gaan Koningin Máxima en de staatssecretaris met vertegenwoordigers van de gemeente Den Haag, het ministerie van Sociale Zaken en professionals in gesprek over de organisatie van laagdrempelige gemeentelijke hulp over geldzaken en financiële problemen, hoe je inwoners kunt motiveren om hier gebruik van te maken en de inrichting van effectieve en sociale schuldhulpverlening.

Helpdesk Geldzaken Den Haag is een gratis laagdrempelig initiatief om mensen te helpen grip te krijgen op hun geldzaken. Gemiddeld duurt het vijf jaar voordat mensen met geldproblemen om hulp vragen. Dit heeft vaak te maken met schaamte en angst om het probleem aan te pakken. De schulden stapelen zich op en op een gegeven moment is de situatie niet meer te overzien. Met de campagne ‘Niemand verdient geldzorgen’ wil de gemeente Den Haag laten zien dat inwoners bij de helpdesk terecht kunnen voor alle soorten geldvragen en vooral om samen geldproblemen vroegtijdig op te lossen.  

Als erevoorzitter van stichting SchuldenlabNL zet Koningin Máxima zich samen met de partners van de stichting in om financiële problemen bespreekbaar te maken en deze in een vroeg stadium te signaleren en aan te pakken. Daarnaast schaalt SchuldenlabNL negen effectieve schuldhulpmethoden op bij gemeenten. Zij zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor mensen met problematische schulden. Gemeente Den Haag werkt met een aantal van deze methoden.

Stichting SchuldenlabNL is opgericht in 2018 als een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen. Het heeft als doel om Nederland schuldenzorgvrij te maken. Partners zijn onder meer gemeenten, rijksoverheid, banken, energieleveranciers en verzekeraars. 

RVD, nr. 212