Naujienų srautas

Mokslas ir IT2024.07.18 10:28

Virš Niujorko sprogo „ugnies kamuolys“

LRT.lt 2024.07.18 10:28
00:00
|
00:00
00:00

Antradienį (liepos 16 d.) vidury dienos virš Niujorko sprogo meteoroidas, skelbia NASA.

Meteoritas per Žemės atmosferą praskriejo apie 11.17 val. vietos laiku. Jo sprogimo sukeltą trenksmą girdėjo kai kurių Niujorko ir Naujojo Džersio rajonų gyventojai.

Dabar matome, kad meteoroidas atsirado virš Niujorko ir judėjo į vakarus, į Naująjį Džersį, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė NASA Meteorų stebėjimo tarnybos atstovai.

NASA pranešė, kad meteoroidas judėjo apytiksliai 61 200 km/h greičiu ir greičiausiai buvo ne didesnis nei 0,3 metro skersmens, ABC7 Niujorko televizijos kanalui sakė NASA atstovas Williamas Cooke'as. Anot jo, dėl didelio greičio dangaus kūnas įkaito ir virto ugnies kamuoliu, be to, jis pridūrė, kad meteorus tikimasi pamatyti naktį, bet ne dieną, taigi tai – itin retas reiškinys.

Kosminės uolienos Žemę bombarduoja nuolat. NASA apskaičiavo, kad kiekvieną dieną į mūsų planetos atmosferą patenka maždaug 48,5 tonos akmenų. Dauguma jų sudega atmosferoje, tuomet matome „krintančias žvaigždes“ arba ugnies kamuolius. Pasak NASA, mažesni nei maždaug 25 metrų dydžio iš kosmoso atkeliavę kūnai mums nepadarys beveik jokios žalos.

Taip, ABC7 Niujorko televizijos kanalo duomenimis, įvyko ir Niujorko gyventojų stebėto meteoro atveju – ugnies kamuolys nesukėlė meteoritų, t. y. žemės nepasiekė jokių kosminės uolienos fragmentų, taip pat nebuvo pranešimų apie su įvykiu susijusią žalą ar sužeidimus.

LRT yra žiniasklaidos priemonė, sertifikuota pagal tarptautinę Žurnalistikos patikimumo iniciatyvos programą