Šonedēļ kultūras notikumu birums. Ko nepalaist garām?

"Kilograma kultūras" žūrija turpina darbu, ik nedēļu iesakot arī lasītājiem, skatītājiem un klausītājiem būtisko kultūrā. Vasaras vidū daudz brīnišķīgu notikumu, tādēļ īpašu izlasi sagatavojis muzikologs Orests Silabriedis.

LR3 "Klasika" Londonā

Sola lielu karstumu, un tad varbūt labāk nekur neiet, sēdēt zem ozola kuplajiem zariem vai vēsā lauku mājas saimes istabā un iztēlē pārcelties uz Londonu, kur ar radio "Klasika" palīdzību varēs klausīties tautas festivāla "BBC Proms" divus koncertus:

Dzintaru koncertzāle un "Jūrmalas festivāls"

Ja tomēr kaut kur jādodas, tad "Jūrmalas festivāla" nedēļa Dzintaros sākas ar Gēršvinu un flamenko pirmdienā, turpinās ar gruzīnu dziedājumiem otrdien, kulminē ar Ivetas Apkalnas solo Pulenka ērģeļkoncertā trešdien, intriģē ar jauno talantu parādi ceturtdien (viņu vidū lielas cerības raisošā dziedātāja Etīna Emīlija Saulīte) un noslēdzas ar populāras opermūzikas galā koncertu, kur solistu skaitā Inga Kalna un Aleksandrs Antoņenko.

Aldis Kolosovs un Kārlis Vērdiņš

Taču var arī atgulties dīvānā vai zem galda, apsegties ar laikrakstu "Kultūras Forums", likt pagalvī Poruka rakstu pēdējo sējumu, ūdens krānā ir nebeidzams, plūmju kompots gan beidzies, bet var nopirkt lielo vīna paku, un galvenais – neesam sīkumaini. Mūzikas autors Aldis Kolosovs ņem Kārļa Vērdiņa pantus, dzied un spēlē klavieres, kopā ar viņu apvienības "Juuk" mūziķi, Ingus Baušķenieks ieskaņojis, Māris Bišofs uzzīmējis. Visai šai parādībai latvju mūzikā grūti rast līdzīgu.

Armands Zelčs. "Galapunkts"
Armands Zelčs. "Galapunkts"

Cēsu Mākslas festivāls un izstādes

Iepriekšējās nedēļas nogalē svaigi atklātas Cēsu Mākslas festivāla izstādes. Neesmu vēl paspējis, bet laika daudz – vismaz līdz augusta vidum (un tad droši vien, kā vienmēr, pēdējā dienā…). SEB stipendiātu sarakstā nepazīstu nevienu uzvārdu (bet tumsonība palaikam esot labojama), toties Astrīdas Rogules kūrētajā izstādē "Sava pasaule" aci piesaista labāk zināmi vārdi (aizvien bezgalgarajā ceļā uz Laikmetīgās mākslas muzeju), un tad vēl arī cerība uz Ievas Jurjānes gaišiem domu līkločiem koncertzālē "Cēsis". Ja izvēlamies doties uz Cēsīm piektdien, tad pie viena var pieķert leģendārajam Valteram Pletenbergam veltītu konferenci, kur darba plānā viens no intriģējošākajiem priekšlasījumiem izskatās Andra Levāna "Zīds un asinis. Cēlie un nožēlojamie Livonijas kultūrā pārmaiņu 15. gadsimtā".

Anšlavs Eglītis un "Lielais mēmais"

Aizraujoša lasāmviela ar bērnības ainām, Rīgas sendienu kinoteātriem, kupletistu divertismentiem, lielām pirmskara zvaigznēm, Volfgangu kā Emīlu, Berlīnes spožumu un postu, pirmajiem soļiem Amerikā, Holivudas nebeidzamo miršanu, personībām, grandiem, Austrumeiropas greizu attēlojumu, brutalitātes izplešanos kinojomā, Holivudas formulām, okupētās Latvijas filmu vērtējumiem, indiāņiem, trāpīgiem novērojumiem un neizsmeļamu dzīvesprieku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti