Dienas ziņas

Par bīstamu atzīst jau otro vides objektu Rīgā

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Drabešos aizvada tradicionālo dziedāšanas skolu

Operdziedātājs un iesācējs mācās kopā – Drabešos aizvada tradicionālās dziedāšanas skolu

Mēle, ūka, rīkle, košļāšanas muskulis – tas viss ir jāiedarbina pareizi, lai varētu dziedāt. Bet tā ir tikai viena lieta, ko šajās dienās mācījās Cēsu novada Drabešu muižā, dalībniekiem sanākot tradicionālās dziedāšanas skolā.

Tajā operdziedātājs un cilvēks, kurš nemāk dziedāt nemaz, sēžas vienā solā un mācās – folkloru, daudzbalsību, skaņveidi un arī vēsturi. Un noslēgumā visi vienojas kopīgā dziesmā, radot īpašu muzikālu harmoniju un siltu kopības sajūtu.   

Skanot gan bulgāru, gan latviešu dziesmām, vairāk nekā 50 mūzikas cienītāji dzied līdzi un ļaujas melodijas valdzinājumam. Šeit pulcējušies gan pieredzējuši dziedātāji, gan arī drosmīgi iesācēji.

"Esmu ieradusies, lai pamainītu savus dzīves burbuļus. Esmu akadēmisks mūziķis, un šī ir pirmā reize šajā nometnē, jo man interesē, vēlos apskatīt savu Latviju no tās puses, kur mazāk pazīstu etnogrāfisko dziedāšanu," stāstīja dalībniece no Rīgas Evita Zālīte-Grosa.

"Zināju, ka te būs brīnišķīgi cilvēki sabraukuši, un gribu to sajūtu notvert – kopā dziedāt latviešu tautas dziesmas un ne tikai," par savu motivāciju piedalīties stāstīja dalībniece no Saulkrastiem Ilona Dzērve.

"Man pašai ir dažādas pārdomas par folkloru un dzeršanas dziesmām. Es ceru atrast dažas atbildes šogad," atklāja dalībniece no Salacgrīvas Laura.

"Galvenais ir būt kopā brīnišķīgā pulkā un iedvesmoties, izdziedāties un iemācīties kaut ko jaunu gan par savu balsi, gan par tradīcijām," sacīja dalībniece no Tallinas Laura Šmideberga.

Iedvesma šādai kopā sanākšanai ir nākusi no Polijas, kur jau ilgāku laiku tiek rīkotas dziedāšanas nometnes. 

Projekta vadītāja Inese Roze skaidroja, ka "galvenais mērķis ir apgūt tradicionālo jeb tautas dziedāšanu. Pirmos gados visiem tas likās sarežģīti, jo tradicionālais ir tikai folklora, bet tagad arvien vairāk ir tāda interesanta publika, kas nekad nav neko tādu dziedājusi vai vispār nemāk dziedāt, vai ir dziedājuši korī vai operā."

Šādas nometnes ļauj atslēgties no pilsētas ikdienas steigas un pilnveidot savas balssaites un apgūt dziedāšanā jaunas tehnikas. 

"Es gribu īpaši popularizēt melisma dziedāšanu, kurā ir daudz dažādu ornamentu un sava burvība," atklāja lektore no Polijas Anna Klebus.

"Es katru gadu izvēlos mazliet citu tēmu, kas man pašai ir interesanti. Šogad būs teiktās dziesmas, un paņēmu tādu iesācēju līmeni, kur mācīšu no nulles," stāstīja lektore, dziedāšanas skolotāja Zane Šmite.

Nometne Drabešu muižā norit trīs dienas, un ar katru gadu interesantu loks kļūst arvien lielāks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti