Labrīt

Ārsts: Narkotiku lietotāju atbrīvošana no kriminālatbildības ir pretrunīga lieta

Labrīt

CSDD vadītājs: Ceļš uz Liepāju ir labā stāvoklī, problēmas var radīt nepļautā zāle

Siguldas opermūzikas svētkos gaidāmas vairākas mākslinieku debijas

Kaislīgs un dinamisks – Siguldas opermūzikas svētku centrā «Traviatas» iestudējums

Kaislīgs un dinamisks Verdi "Traviatas" iestudējums šogad būs 31. starptautisko Siguldas opermūzikas svētku centrālais notikums. Pirmo reizi Siguldā operu diriģēs Jānis Liepiņš. Galvenās lomas dziedās pasaulē atzītais latviešu soprāns Maija Kovaļevska un izcilais ukraiņu tenors Dmitro Popovs. Kopumā svētki piedāvās četrus mūzikas notikumus, to vidū dzirkstošu galā koncertu. Svētki noritēs no 26. līdz 28. jūlijam.

Siguldas opermūzikas svētkos šogad būs vairākas ļoti nozīmīgas debijas. Pirmo reizi operas izrādi diriģēs Jānis Liepiņš, kurš šobrīd Vācijā ir Manheimas Nacionālā teātra pirmais kapelmeistars.

Ar opersvētkiem pirmā sadarbība būs vēl diviem izciliem māksliniekiem – scenogrāfam Reinim Suhanovam un kostīmu māksliniecei Annai Heinrihsonei.

Jānis Liepiņš pērn pirmo reizi diriģēja galā koncertu Siguldā, bija sajūsmā par šo svētku atmosfēru un ar prieku atsaucās Daiņa Kalna aicinājumam šogad diriģēt operu, turklāt šī viņam būs debija tieši kā "Traviatas" diriģentam.

""Traviata" ir opera, kurā ir faktiski viss," uzsver diriģents.

"Tur tā emociju gamma ir no dusmām, greizsirdībai, skaudībai līdz mīlestībai un ciešanām, priekiem un bēdām. Tas ir tas skaistākais, un vēl savienojumā ar šīm melodijām, kuras ir tik atpazīstamas! Tā ka es ceru un esmu pārliecināts, ka tas būs ļoti skaists notikums šajā skaistajā vietā."

Opersvētku rīkotājs Dainis Kalns seko līdzi opermākslas tendencēm, un viņa vērojumi ir, ka "Traviata" uz citām Eiropas skatuvēm skan dinamiskāk un straujāk, nekā pie mums ierasts, sevišķi priecīgi pārsteigts viņš bijis par Montekarlo operas iestudējumu, tādēļ arī "Traviata" Siguldā būs noskaņā spraiga. "Man lielākais prieks, ka Jānis Liepiņš arī akceptēja, ka tas ritms ir dinamiskāks, un tā viņš arī diriģēs. Nebūs tikai žēlums un žēlums, bet kaislības skaistu melodiju pavadījumā," teic Dainis Kalns.

Operā sastopamo lielo emociju amplitūdu režisors Guntis Gailītis risinās caur līdzību, kas ir atsauce uz operas otrajā cēlienā notiekošo kāršu spēli. Viņš skaidro: "Tā lielākā kulminācija mums būs – dzīve ir kā spēle. Jo Floras ballē notiek kāršu spēle starp baronu un viņa konkurentu Alfrēdu, Alfrēds uzvar, jo viņš mīl Violetu. Līdz ar to kāršu spēle dominē arī filozofiskā līnijā, tādēļ mums arī radās doma, ka kāršu spēle ies cauri visai izrādei."

Maija Kovaļevska Violetas lomu dziedājusi pirms 11 gadiem Vīnes Valsts operā, Latvijā tā viņai būs debija. Viņa atzīst, ka tagad ir tai daudz labāk gatava gan vokāli, gan cilvēciski, jo tā prasa briedumu dažādās nozīmēs: "Tas garīgais piepildījums, kas ir mūzikā… Es domāju, ka tāds jauns dziedātājs ar to nevar tikt galā, viņš nav vēl nobriedis kā mākslinieks arī emocionāli, tāpēc mēdz teikt, ka Verdi var tā pa riktīgam sākt dziedāt tikai no 40 gadiem. Mana skolotāja Mirella Freni, kura tagad jau ir mūžībā, vienmēr teica – uzmanies ar Verdi, jo Verdi ir ļoti grūts un pieprasa ne tiki ļoti lielu vokālu sagatavotību, bet arī izpratni. Un vēl tie viņa zemteksti…

Teiksim, tas, kā es to lomu redzēju pirms 11 gadiem un redzu tagad, ir divas dažādas lietas. Es tagad esmu daudz vairāk sagatavota un iedziļinājusies, un, jā, es ļoti gaidu šo izrādi atkal."

Verdi, Rosīni, Pučīni, Bellīni, Štrausa, Bizē, kā arī Emīla Dārziņa, Alfrēda Kalniņa un citu klasiķu mūzika vienkopus skanēs Siguldas opersvētku galā koncertā, kurā līdzās Maijai Kovaļevskai īpaši uzmirdzēs Jūlija Vasiļjeva, Ilona Bagele, Dināra Rudāne, Jānis Apeinis, Dainis Skutelis, Andris Lapiņš, Rihards Mačanovskis un Krišjānis Norvelis.

"Programma ir jaudīga, patriotiska, grandioza, ar daudziem jauniem elementiem. No Verdi varbūt pat līdz šlāgerim. Man ir svarīgi, lai pēc galā koncerta visi cilvēki ietu mājās it kā dziedādami dejas ritmā un gaidītu nākamos opersvētkus," uzsver svētku rīkotājs Dainis Kalns.

31. Siguldas opermūzikas svētki noritēs no 26. līdz 28. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti