Освен че е дом на един милион души, Кьолн всяка година се радва на милиони посетители, дошли да видят прочутата катедрала, стария пазар и разбира се убежището на Гестапо.

Започваме нашата разходка от Кьолнската катедрала. Едно от хубавите неща на града от двете страни на Рейн е, че може да се обходи пеша.

Със своите 157 метра височина катедралата се превръща в символ на града и присъства на повечето картички и сувенири. Любопитно за нея е, че има разлика във височината между двете кули – северната е със 7 см по-висока от южната. Макар построяването ѝ да започва през 13 век, окончателно е завършена едва през 1880 г. Катедралата е третата по височина църква от всякакъв вид в света. По време на Втората световна война тя устоява на 14 удара на фона на целия останал град, който се срива със земята. В близост до катедралата се намират и 12 романски църкви също част от емблемите на града.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Продължаваме към уличките на Стария град, където пред вас ще се разкрият красиви къщи с триъгълни покриви, бирарии и ресторанти, в които можете да отседнете и да похапнете и да опитате емблематичната бира Кьолш.

Отиваме към Стария пазар, който е особено привлекателен около Коледа, но и през останалото време е задължителен за посещение. В центъра е разположен фонтанът на генерал Ян фон Верт, посветен на неслучилата се любов между него и красива девойка, която срещнал на пазара.

Централата на Гестапо или тайната полиция, която е превърната в музей, също е част от нашия списък. Това е най-големият регионален мемориален обект в цяла Германия за жертвите на нацистите. По стените на десетте килии са запазени около 1800 надписа и рисунки, направени от затворници.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Разходката ни продължава към Музея на шоколада, където могат да бъдат видени впечатляващи фигури, изработени от какаови изделия. Там се предлага дегустация на шоколад с различни видове алкохолни напитки. Предлагат се и курсове по шоколатиерство.

Завършваме с разходка с кораб по река Рейн. Тя продължава около час. Корабите тръгват от крайбрежието в близост до стария рибен пазар и църквата „Св. Мартин“.

 

Източник: NOVA