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Dear Mayor Smith:

You have requested my opinion on the following question:

"The City of Bryan recently annexed territory. The
effective date of such annexation was October 9, 1982,
The terxritory was and is occupied by citizens who have
resided in such territory for a period of time in
excess of six months preceding the date which was the
filing deadline for application to have a name placed
on a ballot. . . . Presuming that the effective date of
annezation of the recently annexed territory as
described hereinabove, is less than 'six months next
preceding such date' then, notwithstanding the
mandatory language of Article 1.05 Subdivision 1 of the
Code, may a person residing in such territory be
eligible to be a candidate for, or be elected, or
appeinted to a municipal elective office?"

This official election law opinion is rendered by me as
chief election officer of the state in accordance with Tex.
Elec. Code Ann. art. 1.03, subd. 1 (Vernon Supp. 1982},

Tex.

Elec Code Ann. art. 1.05, subd. 1 (Vernon Supp. 1982)

provides in part:

"No person shall be eligible to be a candidate for, or
to be elected oxr appointed to, any public elective
office in this state unless he¢e . . . shall have .resided
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for six months next preceding such date in the
district, county, precinct, municipality or other
pelitical subd1V151on for which the office is to be
filled." S e

In Tex. Att'y Gen. Op. No. 0-274 (193%), it was held that:

"Inhabitants of territory annexed by a city may vote in
city elections although the territory has not been
annexed for a period of six (6) months prior to the
election, if such inhabitants, at the time of the
election, had lived within such territory for a period
of six (6} months." (Emphasis added.)

M. Wall, Texas Municipal Election Law, § 8-24, at 258.6
{1971) states that "The meaning of the word 'residence' and
the rules for determining residence are the same for holding
office as for voting."

Tex. Rev. Civ. Stat. Ann. art., 974 (Vernon 1963), provides
the method of annexing territory to a city, and further
provides that "[T}jhe inhabitants thereof shall be entitled

to all the rights and privileges of other citizens, and
bound by the acts and ordinances made 1in conformity thereto
and passed in pursuance of this title." (Emphasis added.)

Tex., Rev. Civ. Stat. Ann., art. 1135 (Vernon 1963)
additiocnally provides:

"Whenever a majority of the inhabitants, who are
gqualified voters of any territory adjoining the limits
of any town or village incorporated hereunder, shall
vote in faveor of becoming a part of said town or
village, any three of them may make affidavit to such
fact and file such affidavit with the mayor of said
town or village, and such mayor shall certify the same
to the council of said town or village. Thereupon,
such council may, by ordinance, receive such
inhabitants as a part of said town or village.
Thenceforth the territory so received shall be a part
of said town or wvillage and the inhabitants shall be
entitled to all the rights and privileges of other
citizens and bound by all the acts and ordinances made
in conformity thereto and passed in pursuance of this
chapter. . . ." (Emphasis added.)

Your inquiry turns upon the meaning of the words "shall have
resided for six months . . . in the . . . munici- L
pality . . . for which the office is to be filled.® g

Articles 974 and 1135, supra, clearly provide that persons
‘xesiding in territories newly annexed to a city shall have
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all of the rights and privileges.of all other citizens.
Moreover,  the. wordlng of "Article:1l.05,-supra, 'should be
interpreted to favor candidate ‘eligibility. Chapa'v.
Whittle, 536 S.W.2d 681 (Tex. Civ. App.---Corpus Christi
1976, no writ).

The question you pose is one of first impression in this
state. It is not apparent on its face what residence in the
municipality means. An interpretatlon is required as to
whether it means residency in the municipality as it pre-
viously existed ox as it currently exists after’ annexing new
territory.

Inasmuch as existing Texas case law is silent on the point
raised by your inguiry, we must lock elsewhere for precedent
in this matter. A leading treatise on municipal law has
stated: - B

"Under a charter providing that 'no person shall be
eligible to any office who is not at the time of his
election, a qualified voter of the city, and who has
not resided therein three years preceding his
election,' it was held that residence in territory
afterwards annexed to a city is to be deemed residence
within the city for the purpose of computing the period
of residence necessary to make one eligible to hold
office."” 3 E. McQuillin, Municipal Corporations

§ 12.59, at 268-69 (3rd ed. rev. 1973).

The following courts of our sister states are in accord with
this principle: Headlee v. Franklin County Board of
Elections, 368 F. Supp. 999, 1003-04 (S.D, Ohio 1973)
{3-judge court); Lindsey v. Dominguez, 217 Cal. 533, , 20
P.2d 327, 328 (cal. 1933); Meffert V. Brown, 132 Ky. 201,
.+ 116 5.W. 779, 780 (Ky. 1909%9); and Gibson v. Wood, 105
Ky. 740, » 49 S.W. 768-70 (Ky. 1899). See also 65
A.L.R. 3d Public Office--Residence Requirement § 12 (1975);
56 Am. Jur. 2d Municipal Corxrporations, Etc, § 247 {(1971):
and 62 C.J.S. Municipal Corporations § 479 (1949).

In view of the foregoing, you are advised that residency in
territory afterwards annexed to a city, that otherwise
complies with the residency requirements of Tex. Elec. Code
Ann. art. 1.08 {Vernon Supp. 1982), is to be deemed
residence within the c¢ity for the purpose of computing the
period of residence necessary to make one eligible to hold
city office.

SUMMARY

Residency in territory afterwards annexed to a city, that
otherwise complies with the residency requirements of
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Article 1.05, Texas Election Code, is to be deemed residence
within the ecity for .the purpose of computing the period of
residence necessary to make one eligible to hold city
office. . . e ' T e

Sincerely,

Mendl e

David A. Dean
Secretary of Stzte’

Willis Whatley
Counsel to the Secretary of State

Prepared by Austin C. Bray, Jr.
Senior Staff Attorney
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