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Re: Whether an election judge
appointed by the Commis-
sioners court must select
at least one clerk from
each list submitted by
the county chairmen of
the major political
parties.

Dear Mr, Moseley:
This is in answer to your inquiry of September 2, 1982.

This official election law opinion is rendered by me as
chief election officer of the state in accordance with
V.A.T.S. Election Code art. 1.03, subd. 1.

You asked whether it is mandatory for an election judge to
select at least one election clerk from each list of eli-
gible nominees submitted to him pursuant to V.A.T.S.
Election Code, art. 3.01(a). You also asked whether the
election judge is relieved of his duty to select one of the
nominees appearing on the list for a pParticular party if the
county commissioners selected a member of the nominees!
party to serve as an alternate presiding judge in that
precinct.

V.A.T.S. Election Code, art. 3.01(a) states:

The commissioners court at its July term
shall appoint from among the citizens of each
election precinct cne qualified voter as
presiding judge of elections held at the
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expense Of the ccunty in that precinct and
one gualified voter as alternate presiding
judge, each of whom shall continue to act
until his successor is appointed. Whenever a
vacancy arises in either of such oiffices, the
commissioners court may f£ill the vacancy at
any regqular or special term of court. All
ordars appeinting judges and alternates shall
be entered of record. Each presiding judge
shall appoint two voters, who are eligible
for appointment, to serve as election clerks, .
and shall appolint for each election as many
additional clerks as he deems necessary for
the proper conduct of the election, not to
exceed the maximum number authorized by the
commissioners court. The commissioners court
shall fix the maximum number of clerks that
mav be appointed for each precinct, and may
fix different mazximums depending on the type
of election. The clerks shall be selected
from different political parties, when
practicable. The chairman of the county
executive committee of each of the two
parties whose candidate for Governor reaceived
the most votes statewide in the last prior
gubernatorial general election may submit a
list of nct less than two eligible nominees
who are members of that party to =ach
election judge at least 30 days prior to the
date of a general election or 10 days prior
to the date of a special election. If any
such list is submitted to him, the election
judge shall appeint at least one clerk from
each list submitted. For the purpose of this
section, the term "members of that party"
means persons who affiliated with the party
in the manner prescribed in Article 13.01la,
Vernon's Texas Election Code during the last
preceding set of primary elections and
conventions. (Emphasis added.)

Resolution of yvour first question involves a determination
of whether the word "shall" as it ig used in the above-cited
provigion which governs the election judges selection of
clerks is directory or mandatory and, thereby, determining
whether an election judge has discretion in selecting at
least one person from each list submitted by a county
chairman or whether it is incumbent upon the election judge
to select at least one perscn from each list to serve as a
clerk.
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In Chisholm v. Bewlev Mills, 155 Tex. 400, 287 S.W.2d 943,

845 (1956}, the Texas Supreme Court provided the following
guidance:

. .Although the word "shall" is generally
construed to be mandatory, it may be and
frequently is held to be merely directory.

In determining whether the Legislature
intended the particular provision to be
mandatcry or merely directory, consideration
should be gilven to the entire act, its nature .
and object, and the conseguences that would
follow irom each construction. . . .

Article 3.01(a), supra, was amended in 1967 bv S.B. 58, Acts
of the 60th Leg., p. 1863, ch. 723, § 8 to add the language
that authorizes the county chairmen to submit a list of
nominees to an election judge and that reguires the elesction
judge to appoint at least one clerk from each list submit-
ted. Before the 1967 amendment of paragraph (a}, the
statute reguired only that clerks be selected ", . .from

different political parties when vpracticable.”

Giving effect to the heretofore-cited language of Chisholm,
an analysis of art, 3.01{(a), supra, shows that its purpose
1s to facilitate the participation in the election process
by all interested major parties. Concurrently, the provi-
sion is designed to ensure that electicons held at county
expense are free from charges of bias or partisan influence
by providing a mechanism through which each major party may
have at least one ©of its members appointed as an election
clerk. This analvsis is supported by the 1967 amendment.
The conclusion, therefore, is that the Legislature intended
that it be mandatory for election judges to appoint at least
one person to serve as a clerk from each list submitted by
the county chairmen. To reach a contrary conclusion, would
require a reading of the statute that gives no effect to the
additional language added by the Legislature in 1967, meking
that language merely surplusage devoid of any substantive
content.

Tn Ramirez v. State, 550 S.W.zd 121, 124 (Tex. Civ. App.—-
Austin, 1977, no writ) it was stated:

If the provision in question is included by
the Legislature simply to promote prompt,
orderly, and proper business conduct, the
word "shall" is gernerally construed not to be
mandatory. . .If the provision is the very
essence of the thing to be done, the converse
rule is applicable and the word "shall"” is
mandatory.
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It cannot be disputed that the language zdded to art.
3.01(a) was included to guarantee the participation in the
conduct of elections by all major parties interested in
doing so. The ", . .very essence of the thing to be

done. . ." is for the election judges to accept the lists
submitted in a timely fashion by the county chairmen and to
select at least one of the nominees appearing on each list

0 serve as a clerk.

Finally, vou asked if the fact that the countv commissioners
have previously appointed, as an alternate presiding judge,
a member of the same party as those whose appointment is
sought as a clerk will relieve the election judges of the
duty to select cone of the nominees. Art. 3.01(a), supra,
provides in pertinent part:

The commissioners court at its July term
shall appoint from among the citizens of each
election precinct one gualified voter as
presiding judge of elections held at the
expense of the county in that precinct and
one qualified voter as alternate presiding
Judge, cach of whom shall continue to act
until his successor is appointed.

It is clear that the Legislature did not contemplate that
election judges would be excused from their duty to select
clerks from lists of nominees submitted in & timely fashion
by county chairmen due to the appointment of a party member
as an alternate presiding judge. The statute directs the
commissicners court to appoint the presiding judge and
alternate presiding judge and continues by directing the
presiding judge to select election clerks from the lists
timely submitted by county chairmen. Article 3.01(a)
clearly distinguishes between the duties of the commission-
ers court and those of the election judges and the perfor-
mance of duties by one deoes not excuse the performance of
duties by the other. This conclusion is supported by the
aforementioned fact that the Legislature added the language
which reguired the election judges to select clerks from the
list of nominees in 1967, after the county commissioners
were directed in art. 3.01l{(a} to select an alternate
presiding judge.

In conclusiecn, vou are advised that, pursuvant to V.A.T.S5.
Election Code, art. 3.01(a), if a county chairman of a major
political party submits a list of eligible nominees to serve
as election clerks to an election judge, the judge must
select at least one of those nominees to serve as a clerk.
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SULTMARY

If & county chairman of a major pelitical party timely
submits a list of eligible nominees for election clerks to
an election judge, the election judge must select at least
one person from the l1ist to serve as a clerk.
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