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The Henorable Rebert F. Atkins
County Attorney, San Jacinto County
P. 0. Box 87

Coldspring, Texas 77331

Election Law Opinion DAD-66
Re: Uhether a local coption
liquor election may be
held in the territorv of
a former justice precinct
that has been consoli-
dated into & larger
justice precinct,

Dear Mr, Atkins:

In your letter of September 17, 1982, you cstete that *he
citizens of a former justice precinct that has been consol-
idated into a new, iarger justice precinct in San Jacinto
County have petitioned the commissioners court to order a
lecal option liguor electicn in the territory of the former
Justice precinct. You ask whether the commissioners court
may order such an election.

This official election law opinion is rendered by me as
chief election officer of the state in accordance wiih
V.A,T.S. Election Code, art. 1.03, subd. 1.

The Alcoholic Beverage Code provides for changing the status
of a terrxitory that has exercised icocal option:

Except as provided in Section 251.73 of this
code, an authorized voting unit that has
exercised Or may exercise the richt of local
option retains the status adopted, whether
absolute prohibition or legalization of the
sale of alcoholic beverages of one or more of
the various types and alcoholic contents on
which an issue mav be submitted under the
terms of Section 251,14 of this code, until
that status is changed by a subseguent lccal
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cption electicn in the ceme euthorised voting
unit. V.7.C.&., Alcchelic Leverage Code
§251.72 (emphasisc added).

The voraing of this statutec nekes it clecr that local option
must be fiercised Ly an eutherized voting unit. Autherized
voting units are limited by the Texac Cengtitution, as well
2s by ctatute, to counties, dustice pPrecincts, zné incor-
porated cities and towne. Veruen's Ann. Tex. Const. Art.
AVI, §20(b}; V.T.C.A., 2lcohclic Beverage Code §251.01;
Patton v. Texas Licuor Centrol Board, 293 s.W.2d $9, 101
Tex. Civ. App,-Austin, 1956, writ ref'd. n.r.e.).

Meither statutcry nor case authority exists For +he pProposi-
tion that a former justice precinct constitutes an au-
therized voting area for a local opticn liguor election.
Dicta in the case of Houchins v. Plainos, 110 S.W.2d 549
{(Tex, 1937), suggescs this poseibility for a fcrrerly
incorporated city, however, Ecuchins v. Plaincs deslt with
specific problems srising from the re-establishment of local
cption in Texas fellowing the repeal of prohibition., See:
Tex. Att'y CGen. Cp. No. H-515 (1875). “he court in Co¥er v.
Texas Alcohelic Beverade Commission, 524 S$.17,24 570 (Tex.
Civ. App.-Dallas, 1§75, writ ref‘g n.r.e.}) éid not reach the
cuestion of whether an clection concerning mixed beverages
could be held in orly the wet part of a partiaily &ryv and
partially wet justice precinct, at any rate, the question,
as presented in Coker, turned on specific ctatutorv language
in Acts 1971, ch. 65, €27, 2t 700, thet ig not relevant o
the present situstion.

A local option election held in enly part of a justice
precinct is void. Pattorn v. Texas Liquox Control Eoard,
cupra. Therefore, it is my opinion that, while a formerly
constituted justice precinct was an authorized voting unit
at the time it exercised local option and while the terri-
tory covered by cuch formerly constituted justice precinct
retains its local option status until changed in accordence
with the law, such Justice precinct ceased to be an au-
thorized voting unit at the time i+ wes ebolished by the
cormmissioners court. In order for the local option status
of the territcry included within the boundaries of the
former justice precinct +o be changed, an effirmative vote
will be reguired in the entire Justice precinct as it is
presently constituted. Texn. Att'y. Gen. Op. No. C-681
(1966} .
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CUbIARY

L leocal option licuor election may not ke held in territory
cf e former justice precinct which has been incerpcrated in
a new, larger justice precinct. In order for the local
ovition statur of the rormer justice precinct to change, en
affirmetive vote is reguired in the entire justice precinct
as it is presently constituted,
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Election Law Opinion DAD-66

Request from Robert F. Atkins, Coldspring, regarding whether
a2 local cption liquor election may be held in the territory

of a formerly constituted justice precinct.
SUMMARY .

A local opticn liqueor election may not be held in territory
of a former justice précinct which has been incorporated in
a new, larger justice precinct. In order for the local
option status of the former justice precinct to change, an
affirmative vote is required in the entire justice precinct

as it is presently constituted.



