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April 6, 1983

Mr. W. M. Haynie
President, Board of Trustees
Hardin Independent School District
P. O. Box 330
ilardin, Texas 77561
Election Law QOpinion JWF-5
Re: Whether a write~in
candidate in an indepen-
dent =chocl district
trustee election must
file a declaration of
write~in candidacy prior
to the election.
Dear Mr. Haynle:
vou have asked whether in a trustee election in an indepen-
dent school district, a write-in candidate must file a
declaration of write-in candidacy.

This official election law opinion is rendered by me as
chief election officer of the state in accordance with
Vv.A.T.5. Election Code, art. 1.03, subd. 1.

V.A.T.S. Election Code, article 6.06, reads as follows:
In all elections, general, special, or

primary, . . . [ilf the name of the person

for whom the voter wishes to vote 1s not

printed on the ballot, the voter shall write

in the name of the candidate for whom he

wishes to vote, in the write-in column under
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the appropriate cffice title in elections
where party columns appear on the ballot, and
in an appropriate space under the titie of
the office in other elections; provided,
towever, that a2 voter shall nct be entitled
to vote for anv candidate whose name is not
printed on the ballot in any runoff election
for nominating candidates or electing offi-
Cers . . . .

There are cnly two statutory limitations upen this rule.
First, V.A.T.S. Election Code, article 13.09(b) states that
"lwlrite—in votes shall not be permitted in primary elec-
tions for any office other than the party offices of county
chairman and precinct chairman . . ., ." The second re-
striction is found in V.A.T.S. Election Code, article 6,06b,
which provides that in the general electicn for state and
county officers, noc write-in vote may be counted for a
perscen unlesec the person files a declaration of write-in
candidacy on or beiore the last working day preceding the
beginning of the period for absentee voting. This declara-
tion precedurc is specifically applicable only to the
general eclecticn rfor state and ccunty officers., Id. at
subd. 1.

Therefore, a write-in candidate in an independent school
district trustee election is nct required to file a declara-
tion of write-in candidacy prior to the election, and votes
cast for ary write-in candidate for the office of school
trustee must be counted. We note in passing that H.B. 943,
currently being considered by the legislature, would change
the law to reguire write-in candidates in a school trustee
election to declare their candidacy in the same manner
provided for write-in candidates in the general election for
state and county officers.

SUMMARY

A write-in candidate in an independent school district
tructee election need not file a declaration of write-in
candidacy, and votes cast for any write-in candidate for the
office of school trustee must be counted.

Sincerely,

John W. Fainter
Secretary of State
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Ward Allen White
Counsel to the Secretary of State

Prepared by Sharon Talley
Assistant General Counsel
Elections Division
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