Падаща мечка: Най-смъртоносният и най-фалшив хищник в Австралия
Източник: iStock
0

А ко попитате почти всеки австралиец за падаща мечка (drop bear), той вероятно ще ви разкаже за близка среща с тази хищна братовчедка на австралийската коала.

Може да разкажат как техен роднина е бил тежко ранен при нападение на мечка или да твърдят, че техен приятел едва е избегнал смъртта от лапите на злия хищник.

И всички те ще лъжат. Падащата мечка не съществува.

В много страни има същество, за което се носят слухове, че съществува, но никога не е виждано - спомнете си за драконите, Йети и чудовището от Лох Нес.

Но в случая с падащата мечка има обрат. Никой австралиец не вярва, че тя съществува - просто се използва за сплашване на хората, обикновено на чужденци.

Обикновено това става по следния начин: Туристът е на път да навлезе в храсталака, когато австралиец го предупреждава да "внимава за падаща мечка". Когато попита какво е това, туристът ще разбере, че това е злобно, ноктесто същество, което пада неочаквано от дърветата.

"Ще ги видите да гледат нагоре към дърветата, нервни", казва Иън Коут, автор и основател на уебсайта Mythic Australia.

Но някои австралийци издигнаха фалшивите животни на съвсем ново ниво. Музеят на Австралия е създал фалшива информационна страница на своя уебсайт, която предупреждава за опасностите от тези измислени животни.

"Щом жертвата се окаже в полезрението, падащата мечка ще се спусне на цели осем метра, за да се нахвърли върху нищо неподозиращата жертва. Първоначалният удар често зашеметява жертвата, което позволява тя да бъде ухапана по врата и бързо да бъде усмирена", се казва на уебсайта.

Дори някои австралийски знаменитости са се включили в шегата. Когато CNN Travel попита австралийската филмова звезда Крис Хемсуърт за съвет как да избягва падащи мечки през 2018 г., той отговори: "Носете си чадър".

Произход на падащата мечка

Въпреки популярността и нарастващата международна репутация на мечето, неговият произход е неизвестен.

Изглежда, че легендата за падащата мечка не е предизвикана от конкретна популярна книга или филм, например. Според Националната библиотека на Австралия първата поява на падащата мечка в австралийски вестник е безобидна обява в "Канбера Таймс", вестникът за националната столица, през 1982 г..

Някои разказват, че легендата за падащата мечка води началото си от скеч на легендарния австралийски комик и актьор Пол Хоган (известен на чужденците като Крокодила Дънди) в предаването му "Шоуто на Пол Хоган", излъчвано през 70-те и 80-те години на миналия век.

В една от сцените Хоган играе пародия на Индиана Джоунс, наречена "Кутамундра Хогес", който изследва измислената "Долина на гоанните", когато е нападнат от коали-убийци.

Коалите скачат от дърветата и започват да изтребват Хоган, който пада на земята покрит с тях.

Но Коут от Mythic Australia казва, че си спомня как неговият скаутски водач му е разказвал истории за падащи мечки в началото на 70-те години на миналия век, още преди Хоган да се появи в ефир.

"Когато сте на къмпинг, старата капка мечка се е използвала, когато не са искали да напускате прекалено далеч територията на лагера", каза той..

Изглежда, че докато сега падащата мечка се е превърнала в приказка, с която се плашат туристите, тя почти сигурно е започнала като обикновена история за духове, използвана за плашене на австралийските деца. Не всеки австралиец е израснал с истории за падащи мечки, но тези, които си спомнят, че родителите им са им разказвали за тях, особено хората, израснали в провинцията или във фермерски общности.

Коут каза, че някои от първите посетители на Австралия, които са се изплашили от мечка, може би изобщо не са били туристи.

Когато Коут е бил в армията в края на 80-те години на миналия век като част от изследователския корпус, той казва, че понякога войници от Обединеното кралство и САЩ идвали да правят упражнения в австралийските храсти и когато идвали, питали как да избегнат известните опасни австралийски змии и паяци.

"Австралийците отговаряха: "Забравете за змиите и паяците, трябва да внимавате за мечките", казва Коут.

Той си спомня, че е казал на посещаващите го войници, че единственият начин да се предпазят от мечките е да намажат лицата си с австралийската подправка Вегемит.

"Неизменно нашите австралийски войници подхвърляха на гостуващия войник бурканче с Вегемит и му отнемаше няколко дни, за да се досети, че си е намазал лицето с Вегемит и това не прави нищо", каза той, смеейки се.

Падащите мечки

Все пак има един ясен показател за това кога митичните падащи мечки започват да навлизат в австралийската попкултура.

През 1981 г. басистът Крис Томс и приятелят му от Нова Зеландия Джони Батчелор създават в Сидни група с постпънк и мелодичен поп звук - след известно обмисляне те решават да я нарекат "The Drop Bears".

Батчелор споделя, че до идването си от Нова Зеландия в Австралия не е чувал за митичното същество, но си спомня, че Томс, който е израснал в селските райони на Нов Южен Уелс, го описва като австралийска призрачна история.

"Той каза, че това е история, която хората разказват, за да те уплашат, да я разкажат на децата и други неща. Казвали им, че трябва да се пазиш, защото иначе мечките ще паднат и ще те вземат", казва Батчелор.

Двамата се съгласяват с името, но Батчелор казва, че то бързо му е омръзнало. Когато започнали да посещават радиостанции в Австралия, за да популяризират музиката си, той каза, че първият въпрос почти винаги бил един и същ - "Какво е падаща мечка?".

Възходът на падащата мечка

Ако падащите мечки бяха създадени само 20 години по-късно, може би нямаше да им се налага да обясняват името си толкова често. В епохата на интернет митът за падащата мечка само набира популярност.

През януари 2020 г., според Google Trends, търсенията за падащата мечка изпреварват по популярност измислените същества - чудовището от Лох Нес и американската чакалопа.

За това спомагат и редица реномирани появи на падащата мечка в австралийските медии и култура. През 2004 г. Bundaberg Rum пуска реклама, в която група австралийци се опитват да завържат разговор с привлекателни германски туристи, като ги предупреждават за смъртоносния хищник.

През 2013 г. голямото природонаучно списание Australian Geographic публикува първоаприлска статия, озаглавена "Падащите мечки се насочват към туристите, твърди проучване".

През януари 2020 г. британска журналистка от ITV стана популярна, след като бе изненадана от австралийски парк за диви животни, по време на което бе облечена в тежко защитно облекло, преди да ѝ дадат да държи "падаща мечка". (Това беше просто коала.)

Едва след като видимо изнервената журналистка предала коалата, станало ясно, че това е обикновено животно, а не смъртоносен хищник.

След като шегата за мечките вече се споменава дори в обикновени туристически сайтове, националната шега на Австралия със света се разпространява по-бързо от всякога. Но въпреки че не е фен на близката си връзка с фалшивия хищник, съоснователят на "Падащите мечки" Батчелор заяви, че може би митът губи част от въздействието си, тъй като става все по-известен.

"Може би това променя силата му. В интернет виждате толкова много неща, че може да станат безвкусни. Докато когато някой разказва забавна страшна история за някое страшно същество, тя е по-реална за теб", каза Батчелор. 

По ирония на съдбата наскоро се появиха предположения, че в Австралия някога е имало смъртоносен хищник, който наистина е падал от дърветата, за да нападне жертвата си.

Археологически доказателства сочат праисторически торбест лъв, наречен thylacoleo carnifex, който е живял и ловувал в Австралия преди хиляди години и вероятно е имал способността да се катери и скача от дървета. Някои предполагат, че това е истинският произход на мита за падащата мечка.

Сега Коутс от "Митична Австралия" пише книги за деца за падащата мечка, за да насърчи младите австралийци да се гордеят с националните си легенди. Коутс казва, че смисълът на легендата за падащата мечка не е само да плаши хората, а по-скоро да ги сближава.

"Това е просто забавление, което помага за изграждането на взаимоотношения, означава, че двама души споделят шегата ... Това е австралийският начин да се смееш и да привличаш хората на шега и да олекотяваш дадена ситуация", казва той.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Какво е внезапен слънчев удар? - Когато Слънчицето те хване с друго Слънце.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Важни правила за неприлични разговори с партньора ви

Важни правила за неприлични разговори с партньора ви

Любопитно Преди 3 часа

Как да разговаряме с партньора си четете в следващите редове

КЕВР утвърждава цената на газа за август

КЕВР утвърждава цената на газа за август

България Преди 3 часа

Очаква се тя да бъде в размер на малко над 61 лева за мегаватчас

<p>Взривовете утихнаха, извършват се огледи в складовете&nbsp;край Елин Пелин</p>

Взривовете утихнаха, извършват се огледи в складовете за пиротехника край Елин Пелин

България Преди 4 часа

Все още не е изключена нито една версия за инцидента

Започват Богородичните пости, имен ден празнуват...

Започват Богородичните пости, имен ден празнуват...

Любопитно Преди 4 часа

В първия ден в храмовете се отслужва водосвет

.

Защо се появява лятната депресия

Любопитно Преди 4 часа

Каква е причината четете в следващите редове

"Ужасяващо" насилие и безредици в британския град Саутенд, има арестувани

"Ужасяващо" насилие и безредици в британския град Саутенд, има арестувани

Свят Преди 4 часа

Двама от задържаните са откарани в болница

д

108-годишна жена разкри тайната на дълголетието

Любопитно Преди 4 часа

Каква е тайната на дълголетието четете в следващите редове

<p lang="en-US" style="line-height: 100%; orphans: 2; widows: 2; margin-bottom: 0cm">Audi A6 e-tron&nbsp;е напълно нов EV&nbsp;с пробег&nbsp;756 км</p>

Audi A6 e-tron е напълно нов електромобил с пробег до 756 км

Технологии Преди 5 часа

A6 e-tron е първото изцяло електрическо Audi, предлагано като Sportback и Avant

ИТН разговаря с БСП за съставяне на кабинет

ИТН разговаря с БСП за съставяне на кабинет

България Преди 5 часа

До момента мнозинството за подкрепата на правителство с третия мандат е нараснало на 48 души

Жегата се завръща: Ето къде ще е най-горещо в четвъртък

Жегата се завръща: Ето къде ще е най-горещо в четвъртък

България Преди 5 часа

Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°

Изкуственият интелект завзема и... четките за зъби

Изкуственият интелект завзема и... четките за зъби

Технологии Преди 5 часа

За да помогне за тяхното оптимално почистване

Тръмп: Камала Харис изведнъж стана чернокожа

Тръмп: Камала Харис изведнъж стана чернокожа

Свят Преди 12 часа

Тръмп: Тя беше пълнокръвна индийка

Нетаняху: Идват заплахи от всички посоки

Нетаняху: Идват заплахи от всички посоки

Свят Преди 13 часа

Нетаняху: Всяка агресия срещу Израел ще струва скъпо на тези, които я предприемат

"Хизбула" намери тялото на висшия си командир

"Хизбула" намери тялото на висшия си командир

Свят Преди 14 часа

Израелската армия снощи съобщи, че е убила Шукр