18+

Contul de Instagram care umilește ghiolbanii de pe Tinder

Skrinšotovi

Articolul a apărut inițial pe VICE US.

O poveste la fel de veche ca internetul: când Alexandra Tweten se loga în conturile de online dating, ea mai primea ocazional și mesaje inconfortabile de la tipi necunoscuți. Câteodată primea poze cu penisuri, alteori doar mesajele erau vulgare și dubioase. „Pur și simplu nu răspundeam”, spune Tweten pentru VICE. „Dar ei deveneau agresivi.”

Videos by VICE

Ea a observat acest comportament deranjant pe mai multe aplicații, inclusiv Tinder și OKCupid, dar un anume incident a tulburat-o în mod deosebit. „Era un tip care îmi trimitea constant același mesaj. Din poza de pe profilul său nu puteai să-i vezi fața și omul părea complet aiurea”, spune Tweten. „El a continuat să-mi trimită același mesaj, până când i-am răspuns cu «Nu sunt interesată». Punct în care a luat-o razna și mi-a scris: «CE DRACU! De ce ai mai răspunde dacă nu ești interesată?»” Ea își aduce aminte că s-a gândit cum tipul părea instabil și a cam speriat-o.

Evident, experiența lui Tweten pe aplicațiile de dating nu este unică. „Am discutat despre asta cu mai multe femei. Toate mi-au povestit despre mesajele abuzive primite”, spune ea.

În 2017, un sondaj întreprins de Pew Research Center a dezvăluit că 21% din femei, cu vârste între 18 și 29 de ani, s-au lovit de o formă de hărțuire online, iar 83% din ele spun că hărțuirea online e o problemă serioasă. Conform lui Rosemary Rade, director de Servicii Digitale de la National Domestic Violence Hotline și Love Is Respect, platformele de dating online pot crea o falsă aparență de anonimitate, ceea ce îmbie utilizatorii „să zică orice, folosind un limbaj abuziv, fără prea multe repercusiuni”, spune ea într-un mail pentru VICE.

Agresorii pot șterge cu ușurință dovezile de agresiune sexuală sau amenințări violente printr-un unmatch sau blocând celălalt utilizator. Documentarea momentelor de hărțuire online poate trage la răspundere agresorii, iar Rade recomandă să faci screenshot-uri cu conversațiile amenințătoare, exact ce-a făcut și Tweten.

În 2014, Tweten a început să posteze pe Instagram screenshot-uri cu experiențele ei negative de pe aplicațiile de dating sub numele @byefelipe (o referință la scena din filmul Friday, care a ajuns și meme „Bye Felicia”, folosit când vrei să scapi de o persoană enervantă). La scurt timp, ea a primit o grămadă de mailuri de la femei care au trecut prin experiențe similare de hărțuire pe platformele online de dating. „Am realizat că era ceva foarte comun”, spune Tweten. „M-am simțit mai bine.”



În august, Tweten a lansat o carte intitulată Bye Felipe: Disses, Dick Pics, and Other Delights of Modern Dating, un ghid pentru femei față de hărțuirea online. „Practic, e cartea pe care mi-aș fi dorit să o citesc pe la 20 de ani, ca să înțeleg cum să mă descurc cu datingul online”, spune Tweten. Bye Felipe include povești personale și sfaturi despre dating de la Tweten și prietene, precum și o selecție de cele mai bune replici documentate pe contul de Instagram. „Ador când femeile demontează bărbații”, spune Tweten.

Cartea include și o listă cu „toate tipurile diferite de troli care trimit mesaje și insulte”, adaugă Tweten. „Am încercat să le pun cap la cap, să văd dacă există o tipologie comună și cum putem să o combatem.”

Bye Felipe e o abordare feministă a aspectelor perfide de pe platformele de dating online. Deși cartea prezintă suficiente replici istețe, mesajul lui Tweten e mai profund de atât. „Asta e o problemă generală din societatea noastră: bărbații devin agresivi și ostili când sunt respinși”, spune Tweten.

Rade spune că atunci când bărbații reacționează agresiv sau violent la respingerile romantice, deseori fac asta pentru să se simt îndreptățiți. Însă bărbații care consideră că merită corpul, timpul și atenția unei femei, și reacționează violent când sunt respinși, nu sunt neapărat tipi singuratici sau troli antisociali. Popularizarea conceptului de „burlaci involuntari” și a forumurilor de genul Red Pill punctează un sentiment instituționalizat și insidios, precum și ideologii generale despre violența împotriva femeilor, care transcend aplicațiile de dating.

Orice fel de abuz, inclusiv hărțuirea sexuală sau ostilitatea ca reacție la o respingere romantică, „e despre putere și control”, explică Rade.

„Se pare că în fiecare lună apare câte o poveste despre o femeie care a fost împușcată sau înjunghiată de un bărbat pe care l-a respins”, spune Tweten. „Iar eu cred că, de multe ori, bărbații nu înțeleg că riscurile sunt foarte mari pentru femei, doar să existe, să vorbească și să interacționeze cu ei.”

Multe dintre conversațiile pe care Tweten le postează pe @byefelipe sunt grele, deoarece confirmă temerile pe care multe femei le au, că bărbații încearcă să le omoare. Atunci când te vezi cu un străin de pe internet, o femeie nu poate fi niciodată complet sigură că tipul nu e un criminal. De aceea poate fi tulburător atunci când un tip de pe Tinder, cu care cochetai, trece subit de la emoji-uri la amenințări cu viol și moarte. „Eu cred că e important să subliniem și să discutăm consecințele reale pentru femei”, spune Tweten.

„Abuzul nu e niciodată OK, indiferent că e verbal, digital sau fizic”, adaugă Rade. „Orice persoană are dreptul să nu răspundă la un mesaj online sau la o cerere, fără să trebuiască să se confrunte cu abuz dacă alege să respingă cererea romantică. Agresorul e responsabil pentru abuz.”

https://www.facebook.com/viceromania/