Eforie i 1957.
Strandscene fra Eforie Nord i 1957. I baggrunden stedets karakteristiske Hotel Belona fra 1932-1934, tegnet af arkitekten George Matei Cantacuzino (1899-1960) i art déco-stil og med form som en båd, der vender ud mod havet. Hotellet er stadig åbent.
Af /Fortepan.
Licens: CC BY SA 3.0

Eforie er en turist- og badeby ved den rumænske Sortehavskyst 15 km syd for Constanţa. Den er kendt som et kursted, der tilbyder et solrigt klima og forskellige vand- og mudderbadskure fra saltsøen Techirghiol, som ligger mellem de to bydele, Eforie Nord og den ældre Eforie Syd. Talrige hoteller bygget helt ud til Sortehavet tiltrækker hvert år mange tusinde turister.

Efories historie

Ligesom talrige andre rumænske lokaliteter har Eforie skiftet navn en del gange, hvilket vidner om Rumæniens mange regimeskift.

Eforie Syd blev grundlagt i 1899 af rigmanden Ioan Movilă (1846-1904). Han byggede på stedet et badehotel, Băile Movilă, og lagde dermed grunden til Rumæniens bade- og turistindustri ved Sortehavet. I dag står der i byen en monumental statue af ham.

I 1928 blev hotellet omdøbt til Carmen-Sylva efter det forfatternavn, som dronning Elizabeth, kong Carol 1.s donning, som skrev digte og skuespil, anvendte.

Efter kommunisternes magtovertagelse blev omtale af kongelige navne forbudt. Byen ændrede navn til Vasile Roaită, opkaldt efter en jernbanearbejder, der som 19-årig var blevet skudt under strejken på Griviţa-fabrikken i 1933, og som i det nye Rumænien skulle huskes som en arbejderhelt.

Først i 1962 fik Eforie sit nuværende navn. Fra slutningen af 1960'erne til slutningen af 1970'erne besøgte også mange vesteuropæiske turister området. Stedets berømte kur hed gerovital, der lovede ældre og pensionister sundhed.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig