Frugtbarhed er en flertydig betegnelse, som bl.a. beskriver evnen til at kunne få børn, chancen for at opnå en graviditet i en cyklus, og hvor mange børn, der bliver født pr. kvinde.

Faktaboks

Også kendt som
fertilitet, fekunditet
  • den biologiske evne til at kunne få børn, kaldes fekunditet
  • chancen per cyklus for at opnå graviditet, betegnes også fekundabilitet
  • hvor mange børn, der bliver født per kvinde, kaldes også fertilitet

Kvindens frugtbarhed

En kvinde er frugtbar, hvis hun kan blive gravid og føde et barn. Kvindens frugtbare periode er rundt regnet fra hun er mellem 15 og 45 år, men muligheden for at blive gravid per cyklus aftager allerede fra 20-årsalderen og kun ganske få føder deres første barn efter 42-årsalderen.

Fekunditet hos kvinder – evnen til at få børn

For kvindernes vedkommende betyder fekunditet, at hun skal have indre kønsorganer, der fungerer normalt, og hun skal have ægløsning og kunne gennemføre et samleje.

Kvinders chance for at opnå graviditet pr. cyklus (fekundabilitet)

Kvindens fekundabilitet topper i de tidlige 20'ere, hvor chancen for graviditet gennemsnitligt er ca. 34 % per cyklus og derfra aftager med stigende alder. Når kvinden er omkring 30 år er chancen 17 % per cyklus, og når hun er omkring 40 år er den under 5 % per cyklus.

Mandens frugtbarhed

Mænd er som udgangspunkt frugtbare hele livet, selv om kvaliteten af sæden forringes med alderen. En frugtbar mand har sædceller (spermier) i sædvæsken, der kan svømme gennem slimen i livmoderhalskanalen, op gennem livmoderen og ud til den fjerneste del af kvindens æggeleder, hvor den befrugter en ægcelle. Kun omkring 10 % af sædvæsken stammer fra testiklen. Resten af sædvæsken kommer fra kirtler langs sædlederen.

Fekunditet hos mænd

Hos mænd bestemmes fekunditet af antallet af sædceller testiklen producere og sædcellernes egenskaber, herunder evnen til at svømme samt at fusionere med ægcellens membraner for at opnå befrugtning. Desuden skal manden være i stand til at gennemføre et samleje, hvor sæden placeres i skeden.

Fekundabiliteten hos mænd

Hos manden falder fekundabiliteten ikke så markant som hos kvinden, men data tyder på, at stigende alder hos manden påvirker både sædcellernes evne til at befrugte et æg og risikoen hvor visse typer sygdomme hos barnet.

Fekundabiliteten falder med stigende alder hos både mænd og kvinder, og det er den samlede fekunditet hos manden og kvinden der afgør chancen for at opnå en graviditet.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig