Hoppa till innehållet

Kalundborgs radiostation: Skillnad mellan sidversioner

Innehåll som raderades Innehåll som lades till
mIngen redigeringssammanfattning
Per W (Diskussion | Bidrag)
m rättelse
Rad 29: Rad 29:


==Långvågsantennen==
==Långvågsantennen==
Långvågssändaren använder en [[trådantenn]] upphängd mellan två 118 meter höga fristående fackverksmaster. [[Antenn]]en är ansluten till sändaren i den ena änden. Den andra änden är jordad via en [[drossel]] ([[Alexandersonantenn]]). Denna antenntyp gör det möjligt att använda lägre höjd än andra typer av långvågsantenner och gör det också möjligt att använda jordade antennuppbärare. Under perioden man använde 300kW-sändaren använde man en "Alexanderson-antenn", en antenntyp som påminner mycket om den vid [[Grimeton]] använda [[multippelantennen]].
Långvågssändaren använder en [[trådantenn]] upphängd mellan två 118 meter höga fristående fackverksmaster. [[Antenn]]en är ansluten till sändaren i den ena änden. Den andra änden är jordad via en [[drossel]] ([[Alexandersonantenn]]). Denna antenntyp gör det möjligt att använda lägre höjd än andra typer av långvågsantenner och gör det också möjligt att använda jordade antennuppbärare. Under perioden man använde 300kW-sändaren använde man en "Alexanderson-antenn", en antenntyp som påminner mycket om den vid [[Grimeton|Grimetons radiostation]] använda [[multipelantennen]].


==Mellanvågsantennen==
==Mellanvågsantennen==

Versionen från 19 september 2016 kl. 18.41

Kalundborg långvågssändare båda 118 meter höga sändarmaster
Kalundborg mellanvågsändares 147 meter höga sändarmast
Fundamentet för mellanvågssändare. I bakgrunden de två sändarmasterna för långvågssändaren

Kalundborgs rundradiostation är en radiosändare för lång- och mellanvåg vid Kalundborg på halvön Gisseløre i Danmark. Sändaren invigdes 1927 som en förutsättning för Statsradiofoniens täckning med rundradio.

Fram till den 15 februari 2007 kl. 00:30 sände Danmarks radio P1långvåg på 243 kHz med 300 kW. DR sände parallellt på mellanvåg på 1062 kHz med 250 kW fram från den 16 juni 2011 till den 27 juni 2011. Mellanvågssändaren stängdes av måndagen den 27 juni 2011.

DR har återstartat långvågsfrekvensen 243 kHz den 16 juni 2011 med en effekt av 50kW mot tidigare 300kW. Tidigare hade man interferens på långvågsfrekvensen från en turkisk sändare. Sedan Turkiet stängt sin sändare, är det nu fritt fram för Danmarks Radio igen.

DR beräknar räckvidden för långvågssändaren ända ned till Alperna.[1][2]

Program

Det fanns några så kallade kalundborgmottagare på 243 kHz, vilka användes som frekvensnormal på t. ex 10 MHz, 1 MHz, osv. med extremt hög noggrannhetsgrad. Sändaren stängs av mellan programmen för att spara pengar.

Långvågsantennen

Långvågssändaren använder en trådantenn upphängd mellan två 118 meter höga fristående fackverksmaster. Antennen är ansluten till sändaren i den ena änden. Den andra änden är jordad via en drossel (Alexandersonantenn). Denna antenntyp gör det möjligt att använda lägre höjd än andra typer av långvågsantenner och gör det också möjligt att använda jordade antennuppbärare. Under perioden man använde 300kW-sändaren använde man en "Alexanderson-antenn", en antenntyp som påminner mycket om den vid Grimetons radiostation använda multipelantennen.

Mellanvågsantennen

Mellanvågsantennen är en från jord isolerad stålmast förankrad med staglinor. Den är 147 meter hög. Denna mast ligger intill havet, vilket ger en bättre utbredning av radiovågorna.

Referenser

Externa länkar