Кои инвестиции са устойчиви: правилата на ЕС

За да насърчи инвестициите в екологосъобразни проекти, Европейският съюз въведе правила за това какво се разбира под "зелени" и устойчиви икономически дейности.

Електрически коли се зареждат на улица в Париж
Електрически коли се зареждат на улица в Париж ©Georgii Timakov/AdobeStock

Защо ЕС се нуждае от обща дефиниция за устойчиви инвестиции


Устойчивото развитие предполага съхраняването на природните ресурси и зачитането на човешките и социалните права. Мерките в областта на климата са особено важни, тъй като климатичните изменения представляват все по-непосредствена заплаха.


Европейският съюз е ангажиран с намаляването на емисиите на парникови газове. Европейският зелен пакт, който е водещата инициатива на ЕС в областта на климата, поставя цел за достигане на нулеви нетни емисии до 2050 г.


За да бъде постигната целта, Европа трябва да инвестира в нови технологии.


Тези средства не могат да дойдат само от публични институции - частните инвеститори също ще трябва да се намесят и да финансират проекти, които допринасят за климата. Оттук идва и необходимостта за ясни критерии какво се разбира под "устойчиви" и екологосъобразни дейности. В противен случай част от финансирането лесно може да бъде насочено към проекти, които твърдят, че опазват околната среда, но в действителност не го правят.


Някои страни в ЕС вече са започнали да разработват критерии за класификация. Компаниите, които търсят финансиране, и инвеститорите, които имат интерес да подкрепят проекти за устойчиво развитие, ще извлекат ползи от наличието на общи стандарти в ЕС.

At modern recycling plant a workers sorting trash to be processed. ©Romaset/AdobeStock
Поточна линия за сортиране на отпадъци ©Romaset/AdobeStock

Кои икономически дейности са “устойчиви”


През юни 2020 г. депутатите одобриха критерии за определянето на устойчиви инвестиции. Правилата установяват обща класификационна схема в ЕС, което осигурява на предприемачите и инвеститорите яснота и насърчава увеличаването на финансирането от частния сектор за прехода към климатична неутралност.

Регламентът определя шест екологични цели и обявява, че една икономическа дейност може да бъде класифицирана като екологично устойчива, ако допринася за постигането на някоя от тези цели, без да нанася съществени щети на друга.

Принципът, че една икономическа дейност не може да бъде смятана за устойчива, ако нанася вреди, цели да гарантира, че ползите от тези дейности превишават негативите. Европейската комисия ще трябва да разработи критерии за спазването на принципа. Освен това екологично устойчивите дейности трябва да спазват правата на човека и трудовите права.

Формулираните екологични цели са:


  • смекчаване на изменението на климата (чрез предотвратяване или намаляване на емисиите, или чрез повишаване на поглъщанията на парникови газове);
  • адаптиране към изменението на климата (намаляване или предотвратяване на неблагоприятното въздействие на текущия или очаквания бъдещ климат или на рисковете в тази област);
  • устойчиво използване и опазване на водните и морските ресурси;
  • преход към "кръгова икономика" (дейности, които наблягат на многократното използване и рециклиране на ресурсите);
  • предотвратяване и контрол на замърсяването;
  • защита и възстановяване на биоразнообразието и екосистемите.

Актове на Комисията, свързани с правилата


Регламентът за определянето на устойчивите инвестиции, който беше приет през юли 2020 г., налага общата класификационна рамка. Европейската комисия е натоварена да изготви конкретните технически критерии, които определят дали проектите допринасят за някои от екологичните цели.

Комисията прие първите критерии през април 2021 г., като те влязоха в сила през декември 2021 г.

Нова схема от правила, предложена през февруари 2022 г., позволи включването на ядрената енергия и газа като екологично устойчиви икономически дейности при определени условия. Парламентът обсъди акта на Комисията и реши да не възразява срещу него през юли 2022 г.