Намаляване на емисиите от самолети и кораби: мерките на ЕС

Емисиите на парникови газове от самолети и кораби продължават да растат. Научете какво прави ЕС за тяхното намаляване.

Зареждане на самолет с гориво на летище
Парламентът иска по-скорошно преустановяване на безплатното раздаване на авиокомпании на разрешителни за емисии

Въпреки че емисиите от самолети и кораби отговарят за около 8% от общите емисии на ЕС, те продължават да растат, за разлика от емисиите в други сектори.

Европейският съюз има амбициозни планове за намаляване на емисиите си с поне 55% до 2030 г. и постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. Законодателният пакет „Подготвени за цел 55“, който трябва да проправи пътя към постигане на целите на Зеления пакт, включва предложения за намаляване на емисиите от авиацията и корабоплаването.

Прочетете за целите и мерките на ЕС за намаляване на емисиите.

Подобрения в търговията с емисии от полети


Схема за търговия с емисии


Европейският съюз е предприел мерки за намаляване на емисиите от въздушен транспорт чрез включването им в схемата за търговия с емисии от 2022 г.

Правилата налагат на авиокомпаниите да разполагат с разрешителни за емисии. За да не бъдат обаче европейските авиокомпании в неизгодна позиция спрямо конкурентите си по света, схемата важи само за полети в Европейското икономическо пространство (ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) и повечето разрешителни се дават на авиокомпаниите безплатно.

Парламентът гласува позицията си по промени в правилата за сектора на 8 юни 2022 г.

Депутатите искат раздаването на безплатни разрешителни за емисии да бъде преустановено до 2026 г. и да се засили използването на алтернативни устойчиви горива като водород, добит от възобновяеми източници на енергия. Приходи от продажбата на разрешителни в сектора на авиацията ще бъдат насочени за развитие на нови технологии чрез Фонда за иновации.

Парламентът постигна споразумение с правителствата на страните в ЕС в Съвета за окончателните законодателни текстове през декември 2022 г. и прие измененото законодателно предложение през април 2023 г.

Устойчиви горива за самолетите


През септември 2023 г. Европейският парламент одобри изисквания за по-чисти горива в самолетите, по които бе достигнато съгласие със Съвета. Доставчиците на горива ще трябва да предлагат самолетни горива с все по-голям дял на устойчиви съставки в тях (например, от възобновяеми източници и водород, а също биогорива и синтетични горива). През 2025 г. делът на устойчивите горива в микса следва да бъде 2%, към 2040 г.  ̶  34%, а към 2050 г.  ̶  70%.

Освен това депутатите договориха въвеждането на нова система за обозначаване на екологичното въздействие на пътническите полети от 2025 г. Системата ще оповестява размера на емисиите на парникови газове на пътник и на километър.

Намиране на решения за полетите извън Европа


За полети извън границите на Европейското икономическо пространство ЕС работи с Международната организация за гражданска авиация за реализирането на пазарна инициатива под името CORSIA, в рамките на която авиолиниите могат да компенсират генерираните от тях емисии чрез засаждането на дървета или други екологични проекти.

Тази инициатива е доброволна през 2023 г. Ако не бъде реализиран достатъчен напредък по нея до юли 2026 г., Европейската комисия ще трябва да предложи включване на полетите извън границите на ЕС в обхвата на Европейската схема за търговия с емисии.  


Как ЕС работи за чист и ефективен воден транспорт


Включване на корабите в схемата за търговия с емисии


През септември 2020 г. Европейският парламент подкрепи включването на водния транспорт в схемата за търговия с емисии на ЕС и се обяви за въвеждането на изисквания за мореплавателните компании да намалят емисиите си с поне 40% до 2030 г.

Депутатите определиха като недостатъчно амбициозно първоначалното предложение на Комисията, което предвиждаше само наблюдение на емисиите на въглероден диоксид и на потреблението на гориво от големите кораби.

През април 2021 г. Парламентът повтори призива си за съществено намаление на емисиите от корабоплаване и включването на индустрията в Европейската схема за търговия с емисии.

Депутатите искат морският транспорт да стане по-чист и да допринесе за прехода към климатично неутрална Европа, заложен в Европейския зелен пакт. Затова те препоръчват:

  • постепенно отпадане на употребата на тежки горива и данъчни стимули за заместването им с алтернативни горива;
  • декарбонизация, цифровизация и автоматизация на пристанищата в Европа;
  • регулиране на достъпа на най-замърсяващите кораби до пристанищата в ЕС;
  • технически подобрения - оптимизация на скоростта на плаване, иновации в системите за задвижване

В рамките на законодателния пакет „Подготвени за цел 55“ Европейската комисия предложи промени в схемата за търговия с емисии на ЕС, за да бъде обхванат и водният транспорт, както призоваваше Парламентът. Парламентът и Съветът постигнаха споразумение по предложението през декември 2022 г., след което то бе одобрено от депутатите през април 2023 г.

Устойчиви горива за корабите


В рамките на законодателния пакет „Подготвени за цел 55“ през октомври 2022 г. Парламентът одобри позицията си по актуализация на правилата за горивата от възобновяеми източници и горивата с ниски въглеродни емисии във водния транспорт. Споразумение със Съвета по темата бе постигнато през март 2023 г.

Секторът ще трябва да намали емисиите си на парникови газове с 2% до 2025 г. спрямо нивата от 2020 г., с 14,5% до 2035 г. и с 80% до 2050 г. Изискванията ще важат за кораби с брутен тонаж от повече от 5000, които отговарят за 90% от емисиите във водния транспорт, и за енергията, изразходвана в и между пристанища в ЕС, както и за 50% от енергията, изразходвана при пътуване, когато едно от пристанищата не е в ЕС.

Договореният текст предлага стимули за собственици на кораби, които използват горива от възобновяеми източници от небиологичен произход.

Научете повече за мерките за намаляване на емисиите на парникови газове в транспорта:

Повече информация за устойчивите горива в авиацията

Повече информация за устойчивите горива във водния транспорт