Селското стопанство в ЕС: субсидии, работни места, продукция

Открийте инфографики с данни за селското стопанство в ЕС, включително за получаваното финансиране по страни, заетостта в сектора и какво се произвежда.

Селското стопанство е важен сектор за всички страни в ЕС и те получават средства от европейския бюджет за развитието му. Една част от парите отиват за директни плащания на земеделските стопани чрез Европейския фонд за гарантиране на земеделието, а друга част са предназначени за управление на селските райони и на природните ресурси чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Научете как Общата селскостопанска политика на ЕС подкрепя фермерите.

Селскостопански субсидии по страни


През 2019 г. са изразходвани 38,2 млрд. евро за преки плащания към земеделските стопани, а други 13,8 млрд. евро са подпомогнали развитието на селските райони. Допълнителни 2,4 млрд. евро са подкрепили пазара на селскостопанска продукция.

Средствата за Общата селскостопанска политика са част от дългосрочния бюджет на ЕС. Настоящите правила изтичат в края на 2022 г., след това ще влязат в сила последните промени в политиката, които ще важат до 2027 г.

Инфографика с карта, показваща субсидиите от Общата селскостопанска политика по страни за 2019 г. Основните данни са цитирани в раздела "Селскостопански субсидии по страни"
Вижте какви субсидии за селското стопанство получават страните в ЕС

Заетост в селското стопанство


Със селското стопанство са били свързани 9,5 млн. работни места през 2019 г., а още 3,8 млн. души са били заети в хранителната индустрия (през 2018 г.). Отрасълът е имал дял от 1,3% от брутния вътрешен продукт на ЕС през 2020 г.

Най-много хора са били заети в селското стопанство в Румъния, а при производството на храни – в Германия. В България работещите в земеделието са били около 600 000 души през 2019 г., а в хранително-вкусовата промишленост – около 82 000 души през 2018 г.

За всяко изразходвано евро селскостопанският сектор е създавал допълнително 0,76 евро за европейската икономика. Брутната добавена стойност, т.е. разликата между стойността на първичната селскостопанска продукция в ЕС и разходите в производствения процес, е била 178,4 млрд. евро през 2020 г.

Инфографиката показва заетостта в селското стопанство (през 2019 г.) и в производството на храни (през 2018 г.) по страни в ЕС. Ключови данни са цитирани в раздела "Заетост в селското стопанство"
Заетост в селското стопанство и производството на храни по страни в ЕС

Селскостопанското производство в Европа


Селското стопанство в Европа произвежда широка гама от хранителни продукти – от зърнени храни до мляко. Безопасността на произвежданите и продаваните храни е приоритет за ЕС. В новата стратегия „От фермата до трапезата“ за хранителния сектор се поставя ударение и върху осигуряването на устойчиви модели за производство.

Депутатите в Европейския парламент искат да се намали използването на пестициди, за да се защитят насекомите, които опрашват растенията, и биоразнообразието като цяло. Освен това те се обявяват за увеличаване на площите за биоземеделие до 2030 г. и премахване на клетките в животновъдството.

Инфографиката показва колко тона от различни храни са били произведени в ЕС през 2019 г.
Производство на различни видове храни в ЕС