Водещи кандидати: кой трябва да оглави Европейската комисия?

Европейските политически партии обявиха своите водещи кандидати за председател на Европейската комисия. Гледайте дебата в Европейския парламент на 23 май.

Лого на дебата на Евровизия за 2024 г.
Лого на дебата на кандидатите за председател на Комисията, който ще се проведе в Европейския парламент

На дебата на Евровизия на 23 май ще имате възможност да научите повече за водещите кандидати за председател на Комисията през 2024 г. Дебатът се организира от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и се провежда в Европейския парламент.

Какво представлява процесът по издигане на водещи кандидати?


Процесът по номиниране на водещите кандидати дава възможност на гласоподавателите на европейските избори да повлияят на това кой ще оглави Европейската комисия.

Партиите обявяват свои кандидати преди изборите и гражданите могат да подкрепят техния избор, като гласуват за съответната партия.

Как работи процесът по определяне на водещи кандидати?


От 2014 г. насам политическите партии обявяват своите водещи кандидати за европейските избори. Това е нещо, за което Парламентът се застъпваше от дълго време.

В последната си резолюция по темата от декември 2023 г. депутатите настояха за прозрачност и ясна връзка между избора, направен от гласоподавателите, и решението за председател на Комисията. Процесът трябва да се основава на осигуряването на мнозинство в Европейския парламент и задкулисните сделки в Европейския съвет трябва да спрат, заявиха още депутатите.

Кандидатът от политическата партия, която спечели най-много места на изборите, следва да се счита за фаворит за заемането на поста на председател на Европейската комисия. Комисията е изпълнителният орган на ЕС.

Договорът за Европейски съюз предвижда, че след европейските избори лидерите на страните от ЕС номинират кандидат за председател на Европейската комисия, но трябва да вземат предвид резултатите от изборите.

Парламентът избира новия председател на Европейската комисия с абсолютно мнозинство (половината от всички депутати плюс един). Ако номинираният кандидат не получи достатъчно гласове, страните от ЕС ще трябва да предложат друг кандидат.

Кои са участниците в дебата на Евровизия на 23 май?


Европейският съюз за радио и телевизия покани политическите партии, представени в седемте политически групи в Европейския парламент, да номинират по един кандидат за поста председател на Комисията, който да участва в дебата.

Кандидатите, които са потвърдили участието си в дебата, са:

  • Валтер Байер (Европейска левица)
  • Сандро Гоци (Обнови Европа сега)
  • Урсула фон дер Лайен (Европейска народна партия)
  • Тери Райнтке (Европейска зелена партия)
  • Никола Шмит (Партия на европейските социалисти)

Две партии – Европейските консерватори и реформисти и „Идентичност и демокрация“, не са номинирали водещи кандидати за председател на Европейската комисия и съответно не могат да вземат участие в дебата според установените за него правила.

Как да следите и участвате в дебата на Евровизия на 23 май?


Преди дебата Европейският съюз за радио и телевизия ще събира въпроси от избирателите към водещите кандидати на своите канали в социалните мрежи.

Можете да следите и обсъждате дебата в социалните мрежи, като използвате хаштага #EurovisionDebate. За да обсъждате европейските избори, можете да използвате и хаштаговете #ИзползвайГласаСи и #евроизбори2024.

Можете да гледате дебата на живо на уебсайта на Европейския парламент. Предлагаме и излъчване на международен жестомимичен език.