Naujienų srautas

LRT tyrimai2024.05.30 13:09

„Vičiūnų“ sankcijų apėjimo tyrime – 4 įtariamieji, ar tarp jų akcininkai – paslaptis

00:00
|
00:00
00:00

Ikiteisminiame tyrime dėl „Vičiūnų grupei“ priklausančios „Plungės kooperatinės prekybos“ galimo sankcijų apėjimo keturi asmenys sulaukė teisėsaugos įtarimų. Šis tyrimas pradėtas po LRT Tyrimų skyriaus skelbtos informacijos, kad Plungės įmonė į Rusiją gabeno dvejopos paskirties kare pritaikomas prekes. Prokuratūra neišduoda, ar tarp įtariamųjų yra „Vičiūnų“ akcininkų.

Teisėsaugos tyrimas

Teisėsauga ikiteisminį tyrimą dėl „Vičiūnų grupės“ įmonės veiklos pradėjo balandžio pradžioje po LRT Tyrimų skyriaus publikacijos apie tai, kad „Plungės kooperatinė prekyba“ mažiausiai 11 kartų į Rusiją vežė prekes, kurioms taikomos sankcijos. Tarp vežtų prekių – guoliai, šviesai jautrūs puslaidininkiai, elektriniai komponentai ir kitos į sankcijas įtrauktos prekės.

Prekės buvo eksportuojamos į Kaliningrado srityje, Sovetske, esančią gamyklą. Iš Lietuvos vežtos prekės bei technologijos, priskiriamos aukšto prioriteto kovos lauko prekėms.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jį kontroliuoja Klaipėdos apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorai. Tyrimą atlieka Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriaus pareigūnai.

Balandžio 11 dieną Prokuratūra naujienų agentūrai BNS patvirtino, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl „Plungės kooperatinės prekybos“ eksporto.

Šiuo metu tyrimas tęsiamas.

„Tyrime dėl galimo tarptautinių sankcijų pažeidimo, gabenant sankcionuotą produkciją į Rusiją, šiuo metu keturiems fiziniams asmenims yra įteikti pranešimai apie įtarimus. Tyrimas yra tęsiamas ir jo metu atliekami visi būtini ikiteisminio tyrimo veiksmai“, – atsakyme raštu LRT nurodė Generalinės prokuratūros atstovai.

Tiesa, prokuratūra nesutiko atskleisti, ar tarp įtariamųjų yra „Vičiūnų grupės“ akcininkų ar vadovų: „Norime atkreipti dėmesį, jog prokuratūra siekia, kad visuomenė gautų patikimą ir teisingą informaciją apie prokuratūros veiklą bei nusikalstamų veikų ištyrimą, tačiau tai darydama privalo užtikrinti ir asmenų, įskaitant ir proceso dalyvius, teisės į privatų gyvenimą bei kitų jų teisių balansą. Tad patikslinti Jūsų prašomos informacijos šiuo metu negalime.“

Kare pritaikomos prekės

Balandžio pradžioje LRT Tyrimų skyrius rašė, kad „Plungės kooperatinė prekyba“ dvejopos paskirties prekes ir technologijas vežė į Kaliningrado srityje, Sovetske, esančią gamyklą, kuri šiuo metu jau parduota. Iš Lietuvos vežtos ir prekės bei technologijos, priskiriamos aukšto prioriteto kovos lauko prekėms.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad Kauno mero Visvaldo Matijošaičio verslas savo gamyklą Rusijoje per Lietuvą aprūpino įvairiomis europietiškomis detalėmis. Nuo karo pradžios iki 2023 metų rugpjūčio į Rusiją įmonė Plungėje išgabeno krovinių už daugiau nei 5 mln. eurų. Tarp vežtų prekių – ir tos, kurios įtrauktos į aukšto prioriteto kovos lauko prekių sąrašą, pavyzdžiui, guoliai, kuriuos Rusija naudoja tankų gamybai.

„Vičiūnų grupė“ tada atsakymuose LRT tikino apie sankcijas nežinojusi. Esą eksportas nutrauktas vos sužinojus apie ribojimus, pradėtas vidinis tyrimas.

Plungės įmonė į Rusiją taip pat vežė švedų guolių gamintojos SKF guolius. Šis koncernas pats iš Rusijos pasitraukė dar karo pradžioje.

LRT patikimų šaltinių duomenimis, „Plungės kooperatinė prekyba“ buvo viena įmonių, dėl kurių eksporto į Rusiją Lietuvą įspėjo Europos Komisija. Tada pranešta apie 2023 metų pirmą pusmetį į trečiąsias šalis vežtas, tačiau Rusijoje atsidūrusias kovos lauko prekes.

Po tyrimo „Vičiūnų grupės“ atstovai neigė, kad vežtos prekės yra karinės paskirties. „Tai yra maisto gamybos įrengimų veiklai palaikyti skirtos detalės, kurios naudojamos mūsų maisto pramonės įrengimų techniniam palaikymui ir niekuomet nebuvo perparduotos iš „Vičiūnų“ įmonių grupės į išorę“, – tuomet Eltai perduotame komentare teigė įmonės komunikacijos vadovė Vilma Veverskė.

„Vičiūnų grupės“ atstovų pasiteiravus apie pateiktus įtarimus, šie komentaro kol kas nepateikė. Gavę atsakymus, papildysime tekstą.

Kauno meras V. Matijošaitis ir jo verslo partneris Liudas Skierus valdo po 50 proc. „Vičiūnų grupės“ valdytojos „VG Holding“ akcijų.

Susiekus su vienu iš „Vičiūnų grupės“ akcininkų L. Skierumi ir paklausus, ar jis yra tarp įtariamųjų, šis teigė: „Nieko nekomentuosiu.“

Šarūnas Matijošaitis, „Vičiūnų grupės“ vadovas, telefonu paklaustas apie ikiteisminį tyrimą, taip pat teigė, kad nieko nekomentuos.

Prekes vėžė iki pat 2023 m. pabaigos

LRT Tyrimų skyrius balandį skelbė, kad tuo metu turimus naujausius „Plungės kooperatinės prekybos“ eksporto į Rusiją duomenis, t. y. iki 2023 metų rugpjūčio. Šiuo metu eksporto ir importo duomenų kaupiklyje „ImportGenius“ skelbiami naujesni duomenys. Pagal juos matyti, kad į Sovetske esančią gamyklą „Vičiūnai-Rus“ prekės iš Lietuvos keliavo iki pat 2023 metų gruodžio pabaigos.

Naujausi duomenys rodo, kad anksčiau minėti guoliai, kurie įtraukti į sankcijas, į Rusiją keliavo iki pat 2023 metų spalio. Taigi Plungės įmonės sankcijas galėjo pažeisti net daugiau nei 11 kartų.

LRT yra žiniasklaidos priemonė, sertifikuota pagal tarptautinę Žurnalistikos patikimumo iniciatyvos programą