Неочакван проблем в Черно море. Кое е решението

Свързан е с опасни вредители

Неочакван проблем в Черно море. Кое е решението | StandartNews.com

Източник: БНТ

Рапаните от вида „веноса“, които обитават водите на нашето Черно море, са се превърнали в опасни вредители и трябва да бъдат взети мерки, за да бъде ограничено развитието им, алармират рибари.

Рапаните започват да унищожава черноморската черна мида, както и бялата мида, която живее на морска дълбочина 2 - 3 метра, заровена в пясъка. Мидите са естественият филтър наморето. Те филтрират морската вода и по този начин се хранят.

Колониите от черна мида по скалите в Черно море пък са скривалища на новоизлюпените черноморски рибки и дребни морски обитатели като скариди, морски кончета, морски игли и др. Рапанът унищожава и тези местообитания. Днес почти не са останали колонии от черни миди по крайбрежните морски скали, съобщава "Еко новини".

Единственият начин да бъде контролирана популацията на рапана е чрез ловa му. Риболовните кораби и лодки го улавят с бийм тралове. Лови се и с водолазни съоръжения.

Проблемът е, че въпреки научните данни, че рапанът се е превърнал във вредител в Черно море, който застрашава мидите, Европейската комисия го приема за вид, който трябва да бъде опазван, въвеждайки ограничения за неговия лов. Тя приема, че поради бързото му развитие, той може да бъде използван за изхранване на населението.

Не се отчита обаче фактът, че след като се унищожи местообитанието на новоизлюпените черноморски рибки – колониите от черна мида, те ще станат жертва на по-големите риби и така популацията на рибните запаси в Черно море ще намалее.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
6 Коментара
Владислав
преди 3 седмици

Пак евро чиновниците се намесват без да разбират същността на проблема

Откажи
БайХой
преди 3 седмици

Кога пък евро бюрократчетата са вземали адекватни решения?

Откажи
Диана
преди 2 седмици

И от кога ,рибарите станаха окенолози и морски биолози разбират от популацията миди, рапани,стриди или както, винаги са намерили пазар и да траят бракониерстват на воля.!!!!Ако популацията беше голяма защо морето не изхвърля рапани и бели миди както някога Много държа някой рибар да се обоснови !!!!

Откажи
Генчев
преди 2 седмици

Иди си натопи главата вморето и ще видиш оголени те скали. Рапана е напаст.

Откажи
SovaMinerva
преди 2 седмици

Тралването е убийствено за живота в морето, стига сте лобирали и да го представяте за някакво решение на проблем.

Откажи