Излиза шестото поколение на легендарен Toyota SUV

Дебютът се очаква до края на годината

Излиза шестото поколение на легендарен Toyota SUV | StandartNews.com

Един от най-знаковите модели за последното десетилетие напомня за себе си.

Снимки на новото поколение Toyota RAV4 се ??появиха в китайския сайт Autohome. От тях става ясно, че следващата генерация, която е шеста в историята на модела, ще претърпи сериозни промени в дизайна, пише Аутомедия..

Изображенията показват, че японският SUV получава по-смел външен вид с разширени калници, голяма радиаторна решетка и масивна броня. В същото време тялото му изглежда по-елегантно благодарение на плавните линии и стилната оптика.

На снимката не се вижда интериорът на автомобила, но е известно, че той ще бъде оборудван с обновена мултимедийна система и допълнителни елементи за безопасност. Гамата двигатели за Toyota RAV4, модел на година 2025, изглежда ще остане същата. Тя включва 2,0- и 2,5-литрови бензинови двигатели, както и 2,5-литрови хибридни агрегати.

Новият кросоувър е планиран да бъде официално представен през втората половина на тази година, производството ще започне през октомври, а продажбите - в началото на 2025 г.

В същото време Toyota направи промени в гамата двигатели на друг свой легендарен модел - Supra.

Спортното купе беше възродено през 2019 г., като получи 6-цилиндров двигател, но 2 години по-късно производителят предложи и 4-цилиндров модел. Той обаче оцеля едва 3 години и повече няма да се предлага.
 

Кои са най-продавани коли в Европа

Два модела на Volkswagen са били най-продаваните в Европа през месец май, показват данни на аналитичната компания Data Force. Данните са на база 96% от пазарите на Стария континент. 

Лидер за месеца е Volkswagen T-Roc с 19 748 продажби. VW Golf има с около 400 по-малко, третото място е за Dacia Sandero. Общо четири от шестте най-продавани модела са на групата Volkswagen.

Най-сериозно пропадане спрямо миналата година отчита Tesla Model Y - докато през май 2023 американският електромобил бе номер 1 на континента, сега е едва на 18-а позиция за месеца, и едва влиза в Топ 10 за годината.

В топ 10 на най-продаваните коли в Европа в момента влизат още Toyota Yaris, Toyota Yaris Cross, Citroen C3, Skoda Octavia, Peugeot 208, Renault Clio.
 

Камери на пътя хващат пияните шофьори

По-добре е шофиращите под въздействието на алкохол да се идентифицират веднага, след като седнат зад волана на автомобила, а не след като станат заплаха за безопасността на другите. 

Воден от тази теза екип от учени създадоха нова система за определяне на степента на опиянение на водачите на автомобили.

За целта учени от австралийския университет "Едит Коуън" обучиха изкуствен интелект да разпознава нивото на алкохолно опиянение на шофьори по видеоизображение на лицето му.

Експертите проведоха изследването си с участието на доброволци, като трябваше да създадат имитация на шофиране по пътищата в учебни автомобили. 

Участниците в теста са били в различна степен на алкохолно опиянение, а видеокамерата записвала всичко.

След това изкуственият интелект анализира всички изображения на водачите, като внимателно изследва изражението на лицето, позицията на главата и посоката на погледа. 

В резултат на това, използвайки конвенционална RGB камера, експертите създават технология, способна да идентифицира състоянието на водача с до 75% точност - дали той е трезвен или дали е в състояние на леко или тежко опиянение.

Отбелязва се, че новата система може да се използва на различни устройства, включително камери за трафик, за да се предотврати шофирането на шофьор в нетрезво състояние. Все още обаче не е ясно кога новата технология ще може да се използва по пътищата.
 

Страницата подготви Владислав КОЛЕВ

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай