Dossier

Je gas- en elektriciteitsfactuur begrijpen

03 juni 2024

Je energiefactuur is ingewikkeld. Daarom leggen we je die tot in detail uit. Soorten facturen, nettarieven, overheidsheffingen... Kom te weten hoe je factuur in elkaar zit en hoe je die kunt verlagen.

Over welk soort energiefactuur gaat het?

Voordat je je factuur kunt ontcijferen, moet je eerst weten over welk type het gaat.

Er bestaan vier verschillende soorten:

1. De voorschotfactuur

Dit is een maandelijkse factuur (meestal) op basis van je energieverbruik van de voorbije jaren, gespreid over 12 maanden tegen het tarief van je nieuwe contract. Bij een contract met een vast tarief is het maandelijkse voorschotbedrag gemakkelijker te bepalen en nauwkeuriger dan bij een contract met een variabel tarief, vooral tijdens periodes met schommelende energieprijzen.

2. De jaarafrekening

Dit is een jaarlijkse factuur die je meestal elk jaar rond dezelfde periode ontvangt. Jouw energieleverancier berekent dit op basis van een meteropname. Met de informatie die je netbeheerder verstrekt, berekent hij het verschil tussen de betaalde voorschotten en de kosten van het werkelijke energieverbruik. Verbruik je meer dan geschat? Dan moet je een toeslag betalen. Als je minder verbruikt, krijg je geld terug.

3. De slotfactuur

Dit is de factuur die je ontvangt na een leverancierswissel of een verhuis. De netbeheerder zal je dan vragen om je meterstanden door te geven. Bij een digitale meter, moet je dit niet doen. Ze kunnen dit namelijk van op afstand uitlezen. Je leverancier zal opnieuw het verschil berekenen tussen de betaalde voorschotten en de kosten van je werkelijke verbruik.

4. De maandafrekening

Dit is een optie die in heel Vlaanderen beschikbaar is voor wie een digitale meter heeft. In dit geval betaal je geen voorschotten meer, maar alleen wat je verbruikt hebt tijdens de voorbije maand.

Hier leggen we de voor- en nadelen van dit systeem uit.

In dit dossier: hoe kun je je factuur begrijpen en verlagen

De kosten gebonden aan de energieleverancier

De factuur van je energieverbruik volgens de voorwaarden van je contract is hier de belangrijkste kostenpost. Maar dat zijn niet de enige kosten. Je moet op zijn minst administratieve kosten toevoegen. Meer informatie.

De kosten voor het gebruik van het energienetwerk

Netkosten omvatten de kosten voor het transport en de distributie van energie, en in sommige gevallen het prosumententarief. Dat leggen we hier uit.

De overheidsheffingen

Verschillende zaken op de factuur zijn voorbehouden voor belastingen die de federale staat en de regio’s heffen. Hiertoe behoort ook de btw, die gelukkig werd verlaagd van 21% naar 6%. Hier gaan we er dieper op in.

Wat moet je doen als je energiefactuur hoog is?

Misschien klopt de factuur niet. Indexaflezing, verbruiksperiode, voorschotten ... Lees hier welke elementen je moet checken.

Wat moet je doen als je het niet eens bent met je energiefactuur?

Wat is de procedure om je energiefactuur te betwisten? Wat kun je wel en niet doen? Neem bij twijfel contact met ons op. Meer informatie.

Bespaar op je energiefactuur

Vergelijk de tarieven, bespaar en produceer je eigen energie. We geven je deze 3 oplossingen.

Terug naar boven