Nieuws

Hoe interessant is het stroomcontract van nieuwe leverancier Energy Knights?

De Vlaamse energiemarkt verwelkomt alweer een nieuwe speler. Energy Knights biedt een variabel stroomcontract aan en wil zich profileren met een eenvoudig en concurrentieel aanbod.

09 juli 2024
Energy Knights

Wat biedt Energy Knights aan?

Energy Knights is een Vlaamse start-up die streeft naar zo’n 1 500 nieuwe klanten per jaar. De focus ligt vooral op de digitaalvaardige en prijsbewuste consument. Energy Knights hoopt deze doelgroep te overtuigen met een eenvoudig en transparant aanbod. De leverancier legt de nadruk op online dienstverlening en beschikt niet over een telefonische klantendienst. 

Wie online aankopen doet bij de webshops van partners, zoals Bol.com en Zalando, ontvangt een percentage op de aankoopprijs die wordt omgezet in munten. Die munten worden vervolgens omgezet in een korting op de jaarafrekening. Volgens de energieleverancier kan dit een potentiële korting van zo’n 25 euro per jaar opleveren. 

Terug naar boven

Welk soort tariefplan heeft Energy Knights?

Energy Knights biedt enkel een variabel elektriciteitscontract aan waarvan het tarief maandelijks wijzigt. Verbruik je ook aardgas, dan zul je bij een andere leverancier terecht moeten.

Het elektriciteitscontract biedt standaard geen groene stroom maar wie dat wenst, kan het er als optie bijnemen. Je betaalt dan wel 0,32 c€/kWh extra, wat voor een gemiddeld jaarlijks verbruik van 3 500 kWh neerkomt op € 11,20.

Heb je zonnepanelen en een terugdraaiende teller, dan rekent Energy Knights een forfaitaire kost aan van € 120 per jaar en dus geen kost gerelateerd aan het vermogen van je omvormer, zoals we bij verschillende andere leveranciers vaststellen. Ook voor energiedelen wordt een toeslag aangerekend van € 50 per jaar in navolging van verschillende andere spelers

Terug naar boven

Is het aanbod van Energy Knights voordelig?

Energy Knights heeft naar eigen zeggen de ambitie om een competitief tarief aan te bieden dat zich in de top vijf van meest voordelige contracten bevindt. Wij namen de proef op de som en vergeleken de tarieven in juli voor een gemiddeld stroomverbruik van 3 500 kWh.

Vergelijking inclusief welkomstkortingen

Als we rekening houden met welkomstkortingen die sommige leveranciers aan nieuwe klanten toekennen, dan kan het die ambitie alvast waarmaken doordat Energy Knights momenteel een welkomstkorting aanbiedt van € 60. Het aanbod strandt op de 5e plaats en is zo’n € 70 duurder dan het goedkoopste tarief.

Uiteraard zijn er wel specifieke voorwaarden aan die kortingen verbonden, zoals betaling via domiciliëring of tijdige betaling. Bovendien gelden welkomstpromoties vaak enkel het eerste contractjaar en betaalt men daarna de volle prijs. Zo wordt de korting van Energy Knights pas verrekend op de eerste afrekeningsfactuur na 12 maanden klant te zijn en op voorwaarde dat alle facturen tijdig werden betaald.  

Vergelijking exclusief welkomstkortingen

Doen we de oefening zonder kortingen, dan schuift het aanbod van Energy Knights enkele plaatsjes omlaag. Het verschil met het goedkoopste tariefplan blijft wel schommelen rond € 70. Het goedkoopste contract is wel een prepaid-formule, waarbij je vooraf voor je volledige jaarverbruik betaalt, een formule die sowieso niet voor iedereen is weggelegd.

Faire terugleververgoeding voor prosumenten met digitale meter

De terugleververgoeding die je ontvangt voor je overtollige zelf opgewekte elektriciteit is net als het afnametarief van Energy Knights variabel. De vergoeding schommelt dus mee met de evoluties op de groothandelsmarkt voor elektriciteit. De terugleververgoeding die de nieuwe leverancier biedt ligt hoger dan gemiddeld en behoort in juli zelfs tot de hoogste variabele tarieven op de markt.

Terug naar boven

Conclusie

Met de komst van Energy Knights wordt de concurrentie op de Vlaamse energiemarkt opnieuw iets groter. De kleinschalige start-up biedt een variabel elektriciteitscontract aan en focust op een eenvoudig en competitief aanbod. Daarmee begeeft de leverancier zich in hetzelfde vaarwater als andere relatief kleinere spelers zoals Energie.be, Trevion of Dats24. 

Energy Knights wil zich onderscheiden met een muntensysteem waarmee klanten een kortingsbedrag bij elkaar kunnen sparen door online te shoppen bij partners van de leverancier.

Energy Knights biedt een concurrerend tarief voor elektriciteit dat dankzij een welkomstkorting zich meteen goed positioneert voor een gemiddeld verbruik. Zonder de korting moet het aanbod een tiental contracten laten voorgaan. 

Op zoek naar de beste prijs?

Wil je zelf nagaan hoe voordelig het nieuwe contract werkelijk is, neem dan een kijkje bij onze prijsvergelijker. Deze maand kun je ook nog steeds terecht bij onze energieactie om een zeer scherp variabel of vast contract af te sluiten bij leverancier Mega.

Terug naar boven