Nieuws

Welke vaste energiecontracten zijn deze maand het meest voordelig?

11 juli 2024
elektriciteit en gas prijzen

Na de stijgingen van de energieprijzen tijdens de voorbije lentemaanden, stabiliseren de tarieven in juli zich opnieuw en is er zelfs sprake van een lichte daling. Als consument heb je de keuze uit een ruim aanbod vaste tarieven, maar hoe voordelig is het om vandaag een vast contract af te sluiten?

Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Jordi Van Paemel
Energie-expert
In juli dalen de consumententarieven opnieuw licht. De huidige prijzen bevinden zich niet langer op het laagste niveau van dit jaar, maar zijn nog steeds aanzienlijk goedkoper dan in 2022 en 2023. Maak van de zomermaanden gebruik om je energiecontract even naast het marktaanbod te leggen. Een kleine moeite die je allicht een mooie besparing oplevert.

Vrij stabiele energiemarkten in juli

Tijdens de voorbije winter stelden we sterke prijsdalingen vast. De gasprijs op de Nederlandse groothandelsmarkt voor levering in de eerstvolgende maand daalde half januari tot onder de € 30 per MWh.

Die positieve evolutie had alles te maken met de sterke marktfundamenten. Zo bleven de gasvoorraden in Europa de voorbije maanden steeds gevuld en de toevoer van vloeibaar gas en Noors pijpleidinggas naar het Europese continent bleef zeer hoog. Ook het bijzonder zachte weer had een positieve invloed. Met slechts 17 vorstdagen en een gemiddelde temperatuur van 6,3 °C beleefden we volgens het KMI in eigen land de op een na warmste winter sinds het begin van de waarnemingen in 1833.

Maar de afgelopen maanden veroorzaken verschillende factoren weer prijsschommelingen op de energiemarkten. Onder andere spanningen in het Midden-Oosten, onderhoud aan Noorse gasinstallaties en een mogelijk einde van de resterende Russische gastoevoer naar Oostenrijk zorgden ervoor dat de gasprijs op de groothandelsmarkten tijdelijk opveerde tot het hoogste niveau in een half jaar, zo’n € 36 per MWh. Intussen gingen de prijzen alweer naar beneden en stabiliseerden ze zich maar het mag duidelijk zijn dat de gasmarkt fragiel blijft en waakzaamheid nog steeds geboden is.

Overstappen naar vaste tarieven: waar moet je op letten?

In Vlaanderen kiezen terug meer gezinnen voor de zekerheid van een vast contract. Begin april gaat het om 22% van de huishoudens, zo tonen cijfers van energieregulator VREG. Dat is wel nog steeds een stuk minder dan de periode vóór de energiecrisis, toen zo’n 70% van de gezinnen voor een vaste prijs opteerde.

Tien energieleveranciers met vaste contracten

Op het hoogtepunt van energiecrisis viel het vaste aanbod volledig weg maar het afgelopen jaar introduceerden leveranciers geleidelijk aan opnieuw vaste tarieven. Ook in mei werd de keuze weer iets groter. Zo lanceerde Luminus een nieuw vast product met een looptijd van 2 jaar: MaxxFix. Ook Vlaamse leverancier Trevion kwam met een vast elektriciteitscontract op de proppen.

In totaal kan je nu kiezen uit tien verschillende leveranciers in Vlaanderen, zes in Wallonië en drie in Brussel, als je een vast contract wil. Dat is een stuk meer dan exact een jaar geleden, toen enkel de grootste leveranciers vaste tarieven aanboden.

Contractduur en voorwaarden

Wil je switchen, vergelijk dan naast de prijzen maar beter ook de duur en de voorwaarden van de verschillende contracten. "In het geval van het vaste aanbod van TotalEnergies zijn de vaste kosten bijzonder hoog: ze bedragen maar liefst € 160 per aansluiting per jaar," waarschuwt onze expert. "Ook als je minder dan een jaar klant zou blijven, moet je dit bedrag het eerste jaar volledig ophoesten. Pas vanaf het tweede jaar wordt de vergoeding pro rata de werkelijke duur aangerekend, wat we vandaag helaas bij wel meer leveranciers zien."

Is dit het juiste moment om te switchen naar een vast contract?

Tijdens de wintermaanden daalden de energieprijzen sterk. De prijzen in maart bevonden zich op het laagste niveau in meer dan 2 jaar tijd. De daaropvolgende lentemaanden zorgden opnieuw voor lichte stijgingen waar in juli een einde aan komt. Deze maand zien we namelijk opnieuw een bescheiden daling. In vergelijking met maart betaal je nu zo’n 230 op jaarbasis meer voor een gemiddeld elektriciteits- en gasverbruik.

Daarnaast is er, zoals we al maandenlang opmerken, nog steeds een duidelijk prijsverschil tussen variabele en vaste contracten. Een gezin met een gemiddeld elektriciteits- en gasverbruik betaalt jaarlijks nog zo’n € 350 meer voor de zekerheid van een vast tarief.

Heeft het dan wel zin om voor een vast product te kiezen? “Alles hangt af van je persoonlijke voorkeuren en profiel. Wil je vandaag het meest voordelige en goedkope energiecontract, dan ben je nog steeds goedkoper af met variabel. Verkies je toch een stabiele prijs, dan kun je een vast tarief overwegen, maar de prijzen liggen vandaag wel hoger dan een paar maanden geleden.” 

“Eigenlijk moet je een vast energiecontract als een soort verzekering zien: je betaalt een premie ten opzichte van variabele tarieven om het risico op prijsstijgingen af te kopen. Het is dus vooral een goede optie voor consumenten die liever geen risico's nemen en de voorkeur geven aan gemoedsrust.”

Twijfel je over een vast tarief, dan blijven we bij ons advies: kijk voorlopig de kat uit de boom en wacht af wat er de komende maanden gebeurt op de energiemarkten. “Schieten de prijzen tegen de verwachtingen in toch sterk omhoog, bijvoorbeeld omwille van plotse problemen met bevoorrading, dan kun je nog steeds een vast tarief kiezen”, adviseert onze expert. 

Welk vast aanbod is vandaag het goedkoopste?

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, vergelijk dan in elk geval goed. Zo zijn er verschillende variabele tarieven op de markt die duurder zijn dan de goedkoopste vaste tarieven. Je mag er dus niet zomaar van uitgaan dat je automatisch goed zit met je variabele contract," legt onze energie-expert uit.

De prijsverschillen tussen de vaste tarieven onderling zijn bovendien aanzienlijk. Zo loopt het verschil tussen het goedkoopste en duurste vaste tarief deze maand op tot zo’n € 210 voor elektriciteit in Vlaanderen en Wallonië. In Brussel is het verschil wel kleiner (€ 160). Voor gas betaal je voor de duurste zelfs € 130 (Brussel) tot € 360 (Vlaanderen en Wallonië) extra.

Hieronder tonen we de vijf meest voordelige vaste energiecontracten in juni voor een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 3 500 kWh en een gasverbruik van 17 000 kWh. We deden de oefening voor postcode 9000 (Gent), inclusief eventuele promoties, netkosten en heffingen.

Tips voor een soepele overgang naar vaste contracten

Deze maand kun je nog steeds terecht bij onze energieactie om een scherp variabel of vast contract af te sluiten bij leverancier Mega. 

Wil je zelf nagaan hoe interessant het aanbod voor jou is? Vul je persoonlijke verbruiksgegevens in en ontvang onmiddellijk een voorstel op jouw maat. Beslis je om over te stappen? Dan regelen wij de switch voor jou.

Ontdek het beste contract voor jouw verbruik

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte!

Registreer je