Nieuws

Controleer zelf of je dak geschikt is voor zonnepanelen

09 juli 2024

Overweeg je zonnepanelen te installeren maar weet je niet of je dak wel geschikt is of vraag je je af of de investering wel zal opbrengen? Ontdek hier welke online tool je zelf kan gebruiken om een eerste controle te doen vooraleer je een aannemer laat langskomen voor een offerte. Zo ben je beter voorbereid.

De zonnekaart, wat is het?

De zonnekaart is een online tool waarmee je kan checken of het dak van je woning ideaal is om zonnepanelen te installeren. Je hebt de mogelijkheid verschillende situaties te simuleren en zo te vergelijken wat ideaal zou zijn in jouw situatie.

Voer je adres in, en je krijgt direct een voorstel voor een zonnepaneelinstallatie. Dit voorstel is gebaseerd op enkele aannames en laat je zien of je dak goed of zelfs ideaal gelegen is voor zonnepanelen.

De zonnekaart per gewest

Vlaanderen en Brussel hebben al enkele jaren hun eigen tool online staan. Onlangs heeft ook het Waalse gewest een zonnekaart online gezet. We deden een test van de 3 apps.
Terug naar boven

Tool voor zonnepanelen in Vlaanderen

De zonnekaart voor Vlaanderen vind je via deze link: apps.energiesparen.be/zonnekaart

Na het ingeven van het adres krijg je via kleuren te zien of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Maar beter kan je hier ‘toon geschiktheid per dakdeel’ aanvinken: zo zie je op welke positie de panelen best geplaatst worden. Wanneer je een hellend dak hebt zal de geschiktheid namelijk sterk afhangen van de oriëntatie.

ref:apps.energiesparen.be/zonnekaart

De app zal je standaard een voorstel doen op basis van een aantal aannames zoals een jaarlijks energieverbruik, een gemiddelde prijs per kWp van de installatie en het percentage zelfverbruik. Deze berekening geeft je het aantal te plaatsen panelen, wat de kostprijs is, hoeveel de besparing op je jaarlijkse energiefactuur zal zijn en na hoeveel jaren de investering terugverdiend is.

Zelf simuleren

Uiteraard is het ook mogelijk om je exacte situatie te simuleren. Door op ‘personaliseer berekening’ te drukken kan je een aantal factoren aanpassen zoals je exact jaarlijks elektriciteitsverbruik en de kostprijs per kWh. Vervolgens kan je via ‘ontwerp op uw dak’ de installatie zelf verder bewerken. Zo is het mogelijk bijvoorbeeld het paneeltype aan te passen (het aantal Wp van een paneel), panelen toe te voegen of weg te laten wanneer er nog ruimte is, en de oriëntatie en hellingshoek te wijzigen.

Onze bevindingen

We merkten dat enkel daken zijn opgenomen op basis van een luchtfoto uit de periode 2013-2015. Recenter gebouwde woningen zijn daardoor niet simuleerbaar.

Bij een woning met een plat dak kan de oriëntatie van de panelen niet altijd even gemakkelijk aangepast worden. De tool zet de panelen standaard richting zuiden, wat niet tot een optimaal ruimtegebruik van het dak leidt, en er dus niet altijd voor zorgt dat het maximaal aantal panelen voorgesteld wordt.

Daarnaast stelden we vast dat het aanpassen van oriëntatie en hellingshoek geen invloed heeft op de berekende jaarlijkse opbrengst, wat in werkelijkheid wel het geval is.

De zonnekaart is wel een ideale methode om een eerste indruk te krijgen welke mogelijkheden je dak biedt en wat de opbrengsten en terugverdientijden zullen zijn.

Terug naar boven

Tool voor zonnepanelen in Brussel

Wens je de impact van zonnepanelen op je woning in Brussel te simuleren? Dan kan je de tool hier vinden: geodata.leefmilieu.brussels/client/solar

Ook hier krijg je na het ingeven van je adres een overzicht via kleuren welke dakdelen interessant zijn om te voorzien van zonnepanelen.

ref:geodata.leefmilieu.brussels/client/solar

De Brusselse tool geeft in zijn standaard berekening aan wat de maximale installatie zou kunnen zijn als alle gunstig gelegen daken voorzien worden van zonnepanelen. Let dus op: wanneer je het voorstel volgt, kan je installatie over gedimensioneerd zijn. Je kan beter de simulatie personaliseren.

Je krijgt als resultaat niet alleen de kostprijs, de besparing op je elektriciteitsfactuur en de terugverdientijd van de installatie maar ook de te verwachten winst aan groenstroomcertificaten.

Zelf simuleren

Bij het personaliseren kan je aangeven of er obstakels aanwezig zijn op het dak die het aantal panelen kunnen verminderen. Mogelijke obstakels zijn voorbeeld dakramen, dakkapellen, schoorstenen en terrassen.

Het type panelen kan alleen verfijnd worden door de keuze tussen polykristallijne, monokristallijne en monokristallijne met hoog rendement. Het aantal Wp per paneel varieert dan volgens de grootte van de installatie en is dus erg onduidelijk.

Je kan het aantal panelen verhogen of verlagen maar je kan wel zelf niet het exacte aantal kiezen, enkel een door de app bepaald aantal.

Je jaarlijks verbruik kan alleen verfijnd worden door de keuze ‘kleinverbruiker’, ‘klein gezin’, ‘mediaan verbruiker’, ‘gemiddeld huisgezin’ en ‘grootverbruiker’. Je exacte verbruik zoals op de jaarlijkse factuur is niet mogelijk.

Ook voor de autoconsumptie kan je verschillende situaties simuleren maar ook hier zijn de keuzemogelijkheden beperkt.

In de Brusselse tool heb je als laatste mogelijkheid de keuze om aan te geven of je een lening aangaat of niet.

Onze bevindingen

Ondanks de vele opties om je installatie te personaliseren, blijven de keuzemogelijkheden erg vaag waardoor een exacte simulatie van je eigen situatie niet mogelijk is. De tool geeft wel een duidelijk beeld van de winsten die je kan halen uit een zonnepaneel installatie, zeker gezien de groenestroomcertificaten die nog beschikbaar zijn in Brussel.

Terug naar boven

Tool voor zonnepanelen in Wallonië

De ‘Carte du potentiel solaire’ van Wallonië kan je hier vinden: cartographie-solaire.spw.wallonie.be

Bij deze app krijg je eveneens bij het ingeven van je adres een overzicht van de geschikte dakdelen en krijg je een standaard voorstel.

ref:cartographie-solaire.spw.wallonie.be

Zelf simuleren

Wanneer je voor de gepersonaliseerde berekening gaat, kan je je jaarlijks verbruik aan elektriciteit invullen en aanduiden of je over een elektrische wagen beschikt.

Vervolgens kan je per dakdeel eventueel voorkomende obstakels aanduiden. De tool past dan automatisch het maximaal aantal panelen aan dat je kan installeren. Je kan het aantal zelf nog verder verlagen, maar niet verhogen.

Op financieel vlak heb je de mogelijkheid de prijs van de installatie aan te passen, de prijs van je elektriciteit en de injectievergoeding. Als je een lening nodig hebt voor de installaties kan je deze ook in rekening brengen.

Vervolgens worden de resultaten weergegeven zoals jaarlijkse opbrengst, besparingen en terugverdientijd. Als je alsnog de gesimuleerde resultaten wenst te verbeteren kan je vervolgens nog aangeven hoe je eventueel je zelfverbruik wil verhogen. Wanneer je een thuisbatterij in rekening brengt, zie je je terugverdientijd aanzienlijk verhogen.

Onze bevindingen

Een duidelijke tool. Maar er ontbreekt nog de mogelijkheid om het type panelen (Wp) te kiezen: er worden enkel panelen van 400 Wp gesimuleerd. Er is nochtans een veel ruimere keuze op de markt beschikbaar.

De tool bevestigt onze stelling dat thuisbatterijen op dit moment nog niet rendabel zijn en dat andere manieren om het zelfverbruik te verhogen de voorkeur genieten.

Terug naar boven

Conclusie

De tools bieden allen een goede mogelijkheid om een eerste indruk te krijgen of de investering in zonnepanelen rendabel is. Maar spreek zeker een vakman aan om een exacte berekening te maken voor jouw situatie.

Zonnepanelen installeren

Opgelet: op asbesten daken mag je geen zonnepanelen installeren! Deze moet je dus eerst verwijderen.

Voordat je zonnepanelen installeert, controleer of je dak goed geïsoleerd is en of er een onderdak aanwezig is. Als binnenisolatie niet mogelijk is of niet dik genoeg kan worden aangebracht, kies dan voor buitenisolatie en zorg ervoor dat dit eerst wordt gedaan.

3 stappen om je energiekosten te verlagen

 


Terug naar boven