Фондът за справедлив преход: помощ за адаптиране към зелената икономика

Пътят към изграждане на климатично неутрална икономика ще засегне някои региони повече от други. Фондът за справедлив преход е призван да помогне.

От въглища към чистота: Преход на Европа към зелена икономика

Европейският съюз се е ангажирал да постигне нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г. - цел, която е основата на Европейския зелен пакт за борба срещу измененията в климата. Преходът към икономика, която не зависи от изкопаеми горива и замърсяващи индустрии, ще бъде предизвикателство за някои региони в ЕС.


Научете какви мерки предприема ЕС относно промените в климата.


Преходът към декарбонизирана икономика ще има социални, икономически и екологични последици. Затова Европейската комисия предложи през януари 2020 г. като част от финансовия план за Европейския зелен пакт създаването на Фонд за справедлив преход, който следва да допринесе за преодоляването на проблемите.


Бюджет по мярка за европейските региони

Парламентът одобри правилата за Фонда за справедлив преход през май 2021 г. По тях бе постигнато съгласие със Съвета през декември 2020 г. Общите средства на фонда ще бъдат 17,5 млрд. евро, като 7,5 млрд. евро идват от бюджета на ЕС за 2021-2027 г., а 10 млрд. евро – от плана за възстановяване.


Всички страни членки ще имат достъп до финансиране, но акцентът ще бъде върху регионите, които са изправени пред най-големи предизвикателства: региони, които използват интензивно изкопаеми горива (въглища, торф и шистов газ). Благосъстоянието на страната също ще бъде взето предвид.


Правилата за Фонда за справедлив преход предвиждат той да осигурява до 85% от финансирането по проекти в по-слабо развити региони, 70% от финансирането в региони в преход и 50% - в по-силно развити региони.


Предвижда се подкрепа за предприятията, които изпитват затруднения, съгласно временните правила на ЕС за държавната помощ, целящи справяне с пандемията.


Страните в ЕС следва да поставят акцент върху нуждите на отдалечени региони и острови и да заделят за тях конкретни суми в своите национални планове за справедлив преход.


Ако средствата за фонда се увеличат след 2024 г., ще бъде въведен механизъм, който да разпределя допълнителните средства в зависимост от това доколко страните членки са намалили емисиите на парникови газове от промишлеността. По този начин ще бъдат възнаградени усилията на онези страни, които полагат най-големи усилия за реформиране на икономиката си.


Строителството или извеждането от експлоатация на атомни електроцентрали, дейности, свързани с тютюна и инвестиции за производството, преработката, превоза, дистрибуцията, съхранението и изгарянето на изкопаеми горива няма да се финансират от фонда.

В какво ще инвестира Фондът за справедлив преход

  • производствени инвестиции в много малки, малки и средни предприятия
  • университети и обществени изследователски институти
  • иновации в дигиталната област, обучение и социално приобщаване
  • внедряване на технологии за чиста енергия на приемлива цена, намаляване на емисиите, енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници и съхранение на енергия
  • производство на енергия за централно отопление от възобновяеми източници
  • устойчиви форми на мобилност на местно ниво
  • възстановяване и рехабилитация на земи, проекти за промяна на ползването на обекти
  • кръгова икономика (намаляване на отпадъците, ефективност на ресурсите, повторна употреба, ремонт и рециклиране)
  • повишаване на квалификацията и преквалификация на работници
  • съдействие на търсещите работа
Фондът за справедлив преход на ЕС ще трябва да помогне на миньорите и заетите в добивната индустрия да си намерят нова работа
Регионите, в които се добиват въглища, ще бъдат засегнати от прехода към зелена икономика ©Peruphotoart/AdobeStock

Платформа за справедлив преход


През юни 2020 г. Европейската комисия обяви изграждането на онлайн платформа за подкрепа на публични и частни организации от въгледобивни и други въглеродно интензивни региони. Платформата ще осигурява техническа и консултантска подкрепа и лесен достъп до информация за възможностите за финансиране.


Фондът за справедлив преход - пътят дотук


През март 2018 г. Европейският парламент призова за изграждането на фонд за подкрепа на справедливия преход в енергийния сектор.


Европейската комисия направи първоначалното си предложение за фонда през януари 2020 г., което бе изменено през май вследствие на кризата с коронавируса.


През юли лидерите на страните в ЕС се договориха на среща на върха за бюджета на ЕС за по-малък размер на фонда, което провокира критики от страна на Парламента.


По време на пленарната сесия на 23 юли 2020 г. Парламентът поиска обяснения от Съвета за значителното намаление на средствата, които се предлагат за бюджета на Фонда за справедлив преход. Опазването на климата е дългосрочен приоритет на ЕС, който не би следвало да се подлага на риск, смятат депутатите.


Постигнатото споразумение между Парламента и Съвета получи подкрепата на държавите членки през февруари 2021 г.