Tárgyalás emberölés bűntettének kísérlete ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2024. június 10., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
8000 Székesfehérvár, Dózsa György út 1.
Tárgyaló: 
Fsz. 5. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Határozathozatal várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A vádirat szerint I. rendű vádlott elhatározta, hogy idős korú rokonai állapotát kihasználva kísérel meg pénzhez jutni. Elhatározásának megfelelően segítségét ajánlotta fel a magáról és házastársáról egyedül gondoskodó sértettnek, és a sértettek bizalmába férkőzött. Jellemzően kisebb összegeket is kölcsönkért, így szerzett tudomást arról, hogy a sértettek nagyobb összegű készpénzt tartanak otthon, melyből I. rendű vádlott 4 millió forint készpénzt eltulajdonított. A sértett miután észlelte a pénz eltűnését, tartott attól, hogy unokaöccse az esetleges igaztalan gyanúsítás miatt sértettségében őt többé nem látogatja a ruhásszekrényben tartott további 8 millió forint megtakarítását saját bakszámlájára tette. I. rendű vádlott idővel tudomást szerzett erről, ezért II. rendű vádlott közreműködésével, a sértett bizalmát és figyelmetlenégét kihasználva a bankkártyáját és PIN kódját megszerezték, arról több, mint 5 millió forintot vettek fel ATM automatákon keresztül, illetve 2,5 millió forintot bankkártyás vásárlások alkalmával költöttek el jogosulatlanul. I. rendű vádlott a bankkártyát III. és IV. rendű vádlottaknak is odaadta abból a célból, hogy azzal saját részre vásároljanak.

I. rendű vádlott további 2 millió forint készpénzt tulajdonított el a sértettek otthonából, valamint a sértett részére felírt több havi gyógyszer receptjét is magához vette. A sértett miután észlelte a készpénz eltűnését és a bankkártyáját sem találta, felkereste a bankfiókját, ahol fedezethiány miatt szintén nem tudott készpénzhez jutni. Panaszára a pénzintézet vizsgálatot rendelt el, melyről I. rendű vádlott is tudomást szerzett. I. rendű vádlott ekkor elhatározta, hogy az általa megszerzett gyógyszer felhasználásával azért, hogy a sértettek sérelmére elkövetett bűncselekmények miatti felelősségre vonást elkerülje, megmérgezi a sértetteket.

Elhatározásának megfelelően I. rendű vádlott bort vásárolt, melybe nagyobb mennyiégű gyógyszert kevert és azzal kínálta a sértetteket, melyre egyikük rövid idő alatt rosszulléttel reagált. I. rendű vádlott azért, hogy a sértettek ne tudjanak segítséget kérni, mobiltelefonjukat magához vette, a vezetékes telefonok csatlakozóját kihúzta és II. rendű vádlottal a sértetteket magukra hagyták. Két nappal később annak ürügyén, hogy a sértetett orvosi vizsgálatra vigyék I. rendű vádlott és II. rendű vádlott a sértettek lakásához ment. A sértettek azonban a csengetésre nem nyitottak ajtót. I. rendű vádlott csak II. rendű vádlott hangoskodására, a lépcsőházban lakók reakciójától tartva hívta a segélyvonalat. Az egyik sértett állapota a kórházi ellátás során rövidesen stabilizálódott, a másik sértett azonban elhunyt.

Eljáró bíróság: