Бюджетът на ЕС и нуждата от нови източници на приходи

За да бъдат осигурени нужните инвестиции за бъдещето на Европа и възстановяването на икономиката, ЕС въвежда нови източници на приходи в бюджета.

Офис сграда
Нов източник на приходи за бюджета на ЕС може да бъде свързан с печалбите на компаниите

В преговорите за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. и за плана за възстановяване от кризата с COVID-19 Европейският парламент, Съветът и Комисията постигнаха споразумение за обвързващ календар за нови източници на бюджетни приходи, включително чрез облагане на нерециклираните пластмасови отпадъци, технологичните гиганти и големите чуждестранни замърсители.

Научете какво точно представлява дългосрочният бюджет на ЕС.

Какво представляват собствените ресурси


Страните в ЕС правят вноски в общ бюджет, за да постигнат общите си цели. За разлика от националните бюджети бюджетът на ЕС има инвестиционен характер и не може да излиза на дефицит. Европейските договори определят, че бюджетът на ЕС „се финансира изцяло от собствени средства“.

Решенията за източниците на приходи се вземат от Съвета с единодушие, като преди това Парламентът трябва да предостави становище, и подлежат на ратификация от всяка страна в ЕС. Системата на собствени ресурси бе останала почти без промени в продължение на три десетилетия и Парламентът призоваваше от дълго време за реформирането ѝ.

Какви собствени ресурси съществуват


Тъй като бюджетът на ЕС трябва да бъде балансиран, годишните приходи трябва напълно да покриват годишните разходи.

Източниците на приходи до промените бяха:

  • Традиционни собствени ресурси (основно мита, в миналото и мита върху вносната захар; този източник е отговарял за около 10% от приходите в бюджета)
  • Собствени ресурси, основани на ДДС (заделяне на дял от приходите от ДДС, събирани от страните в ЕС; този източник е отговарял за около 10% от приходите в бюджета)
  • Собствени ресурси, основани на брутния национален доход (страните в ЕС прехвърлят дял от годишния си брутен национален доход; този източник е отговарял за около 70% от приходите в бюджета)
  • Други приходи (глоби за компании, нарушили законодателството на ЕС за конкуренцията, вноски от страни извън ЕС по отделни програми и данъци върху възнагражденията на служителите в европейските институции; този източник се равнявал на 10% от общите приходи за 2018 г.)

Някои страни в ЕС (Австрия, Германия, Дания, Нидерландия и Швеция) получават намаления от своите вноски в бюджета на ЕС.

От 1 януари 2021 г. към приходите е добавена национална вноска на база на нерециклираните отпадъци от пластмасови опаковки. Целта е да се намали и прекрати използването на еднократни пластмасови продукти и да се засили рециклирането.

Как се променя системата на собствените ресурси на ЕС


В продължение на дълго време Парламентът подчертаваше, че системата на бюджетните приходи на ЕС е непрозрачна, несправедлива и се нуждае от реформиране, за да отговори на предизвикателствата на времето и на очакванията на европейците.

За да бъде намалена зависимостта от преки вноски от държавите членки въз основа на националния доход или на ДДС, Парламентът искаше да се въведат нови видове приходоизточници, свързани с европейските политики и цели.

Предвидени са и други източници на собствени ресурси:

  • собствен ресурс на база на приходите от схемата за търговия с емисии (това би оказало натиск за намаляване на емисиите на парникови газове от индустрията, електроцентралите и авиолиниите)
  • собствен ресурс на база на облагане на цифровите услуги (с цел справедливо облагане на цифровата икономика)
  • собствен ресурс на база на механизъм за корекция за въглеродните емисии на границите (въглероден данък върху вноса на стоки от страни извън ЕС, който ще гарантира, че местните компании не са ощетени, защото спазват строгите правила на ЕС в областта на климата)
  • собствен ресурс, основан на данък върху финансовите транзакции (това би гарантирало, че финансовият сектор плаща справедливо ниво на данъци)
  • собствен ресурс, свързан с корпоративния сектор или с нова обща консолидирана основа за корпоративно данъчно облагане.

Европейският парламент прие доклад през май 2023 г., който призовава за преглед на процеса на въвеждане на нови бюджетни източници.

През юни 2023 г. Комисията направи предложение за следните нови източници на бюджетни средства:

  • приходи от търговията с емисии: 30% от приходите от търгове за разрешителни за емисии следва да бъдат заделяни за бюджета на ЕС.
  • приходи от механизма за корекция за въглеродните емисии на границите в ЕС - 75% от приходите от механизма следва да бъдат заделяни за бюджета на ЕС.
  • приходи, свързани с фирмените печалби. За момента те ще бъдат основани на статистическа оценка, съответстваща на печалбите на фирмите; в бъдеще приходите могат да бъдат свързани с опростяване на правилата за корпоративното данъчно облагане.


Парламентът подкрепи предложението на Комисията през ноември 2023 г., въпреки че евродепутатите подчертаха, че правилата за намаляване на нетните вноски на страните чрез отстъпки или корекции трябва да бъдат преразгледани.

Какви ползи ще донесе реформата


Новите източници на приходи ще трябва да помогнат за изплащането на общия дълг, който държавите поемат за финансиране на плана за възстановяване от COVID-19. Без тези ресурси взетите назаем средства ще трябва да бъдат изплащани чрез съкращения на програми на ЕС или чрез по-високи вноски от държавите членки.

Депутатите също така са обезпокоени, че растящите лихвени проценти оказват допълнителен натиск върху бюджета, тъй като увеличават разходите за вземане на пари назаем.

Парламентът иска бремето да не бъде поето от обикновения данъкоплатец, а от технологичните гиганти, тези, които избягват данъчно облагане, големите замърсители и всички други, които не внасят своя справедлив дял.

Новите източници на средства трябва да гарантират, че приоритетите на ЕС като Зеления пакт и цифоровият преход намират по-добро отражение във финансирането на бюджета. Освен това те ще подкрепят функционирането на единния пазар и ще намалят зависимостта на бюджета от преки национални вноски.