Схемата за търговия с емисии на ЕС и нейното бъдеще

Схемата за търговия с емисии на ЕС цели да намали въглеродните емисии на европейската индустрия. Научете как работи и как ще се промени тя.

Какво представлява схемата за търговия с емисии


Взети заедно, страните от ЕС са на трето място в света по емисии на парникови газове (след Китай и САЩ). В същото време те имат амбициозни цели в областта на климата: до 2030 г. Европейският съюз възнамерява да намали съществено емисиите си от парникови газове, а до 2050 г. трябва да бъдат постигнати нетни нулеви емисии. Вижте нашата инфографика за постигнатия напредък.

Схемата за търговия с емисии бе създадена през 2005 г. като един от инструментите за постигане на целите относно климата. Схемата е насочена към емисиите от промишлеността. Промените в начина на нейното функциониране бяха заложени в законодателния пакет "Подготвени за цел 55".

Как работи схемата


Правилата задължават над 10 000 фабрики и електростанции в ЕС да притежават разрешително за всеки тон въглероден диоксид, който те емитират. Разрешителните се закупуват от компаниите на аукциони, като цената им се определя от търсенето и предлагането.

Това създава финансов стимул за по-малко замърсяване: колкото по-малко замърсяваш, толкова по-малко трябва да плащаш.

Част от разрешителните обаче са се раздавали безплатно, особено в сектори, в които съществува риск компаниите да изнесат производството си в други региони с по-ниски екологични изисквания.

Регулиране на цената на емисиите


Вследствие на икономическата криза търсенето на разрешителни намаля, а предлагането остана непроменено.

Наличието на излишък на разрешителни означава, че компаниите, които се нуждаят от тях, могат да си ги набавят евтино и нямат стимули да инвестират в зелени технологии, а това намалява ефективността на схемата за борба срещу климатичните изменения.

Затова през 2015 г. бе създаден Резерв за стабилност на пазара, чрез който се извеждат част от излишните разрешителни и се оставят в резерв, откъдето те могат да бъдат върнати обратно, ако се появи дефицит.

През март 2023 г. съществуването на резерва бе удължено до 2030 г., за да се избегне спад на цената на разрешителните за емисии. При падащи цени на разрешителните предприяитията имат по-малък стимул да инвестират, за да намалят парниковите си газове.

Промишлена сграда, изпускаща газове от комини
Схемата за търговия с емисии на ЕС обхваща промишлени фабрики и електростанции

Промени в схемата за търговия с емисии съгласно Зеления пакт


ЕС прие промени в схемата за търговията с емисии, за да я обвърже с по-амбициозните цели за намаляване на емисиите, произтичащи от Европейския зелен пакт.

Парламентът и Съветът постигнаха предварително съгласие по промените през декември 2022 г. Договореният текст беше окончателно одобрен от Парламента през април 2023 г., след което дойде и одобрението на Съвета. Директивата влезе в сила през май 2023 г.

В какво се състоят промените


Депутатите искаха да направят законодателния текст по-амбициозен в сравнение с първоначалното предложение на Комисията. В преговорите със Съвета те договориха намаляване на емисиите в обхванатите сектори с 62% до 2030 г., с един процентен пункт повече от заложеното първоначално от Комисията.

Предвижда се отпадане на безплатните разрешителни за промишлеността до 2034 г., когато следва да действа изцяло Механизмът за корекция за въглеродните емисии на границите. Механизмът ще въведе налог върху вноса от страни с по-ниски стандарти в областта на климата и така ще предотврати преместването на производства от ЕС в тези страни.

Всички приходи от схемата следва да се използват за мерки относно климата. Фонд за иновации и Фонд за модернизация ще предоставят по-голямо финансиране за развитие на иновативни технологии и за обновяване на енергийната система. Част от приходите от новата схема за търговия с емисии ще бъдат заделени за Социалния фонд за климата, който цели да подпомогне фирми и хора, засегнати от енергийна бедност.

Изгарянето на битовите отпадъци ще бъде включено в схемата от 2024 г. Тя ще обхване и морския транспорт.

От 2027 г. ще бъде създадена отделна схема за търговия с емисии в сухопътния транспорт и от сгради. Ако цените на енергията са необичайно високи, обхващането на тези сектори може да бъде отложено до 2028 г., за да бъдат защитени гражданите.

Безплатните разрешителни за емисии в сектора на въздушния транспорт следва да отпаднат до 2026 г. В сектора ще се насърчава използването на устойчиви горива.

Усилията на ЕС за намаляване на емисиите


Други инициативи на Европейския съюз също допринасят за намаляването на емисиите на парникови газове:



Материалът е първоначално публикуван на 13 февруари 2017 г. и е актуализиран за последно през април 2023 г.