25. heti tárgyalási jegyzék (2024.06.17-21.)

Ügy tárgya
rablás
Tárgyalás időpontja
Ügyszám
Kb.5/2024.
Tárgyalás helyszíne
Kaposvári Törvényszék Kaposvár, Bajcsy-Zs. u. 3.
Tárgyaló
I. emelet 118.
Ügyszak
Katonai büntető
Közérdeklődésre számot tarthat
Igen
Eljáró bíróság
Kaposvári Törvényszék

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség emelt vádat a cselekmények elkövetésekor rendőr zászlósként szolgálatatot teljesítő vádlott ellen. 
A vádirati tényállás lényege szerint a vádlott komoly anyagi nehézségekkel küzdött, ezért úgy döntött, hogy kilátástalanná vált anyagi helyzetét pénzintézetek kirablása útján próbálja helyrehozni. 
Elhatározásának megfelelően két alkalommal is kirabolta ugyanazt a pécsi pénzintézetet. 2019. november 19-én a vádlott a száját és orrát eltakaró orvosi maszkkal, napszemüveggel és sapkában ment be a pénzintézet fiókjába, és egy „Fegyver van nálam, adja ide a pénzt!” feliratú papírlapot adott át a pénztárosnak. A fenyegetés következtében 1.852.000,- Ft-ot adtak át a terheltnek, aki a helyszínről elmenekült.
Ugyanezen pénzintézeti fiókba 2020. május 12-én a vádlott ismételten bement orvosi maszkot, szemüveget viselve, ott egy maroklőfegyvernek látszó tárgyat vett elő és felszólította az alkalmazottakat, hogy adják át a pénzt. A vádlott a helyszínről 5.736.500,- Ft-ot vitt el. 
2021. augusztus 9-én a vádlott egy budapesti pénzintézetbe ment be, ugyancsak orvosi maszkkal álcázva magát, és itt is egy papírlapra írt fenyegető üzenetet adott át a banki alkalmazottaknak, miközben egy fegyvernek látszó tárgyat irányított rájuk. Itt az alkalmazottak 3.419.000,- Ft-ot adtak át a vádlottnak, aki őket ezt követően a bankfiók egyik irodájába bezárta és a bankfiók biztonsági rendszerét megrongálta, majd elmenekült. 
Fenti cselekményeken túlmenően a vádlott 2020. november 24-én – anélkül, hogy erre szolgálati feladatából adódóan jogosultsága lett volna – megtekintette a 2020. május 12-én általa elkövetett rablással kapcsolatos bűnügy iratait a Robotzsaru rendszerében. 
A vádirat szerint a terhelt 2022. április 1-jén egy ismerősének – ugyancsak szolgálati feladatával visszaélve – megtekintette egy személygépjármű adatait. 
A fentiek alapján az ügyészség 3 rendbeli rablás bűntettével, 3 rendbeli személyi szabadság megsértésének bűntettével, továbbá 2 rendbeli hivatali visszaélés bűntettével vádolja a terheltet. 
Amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség 12 év fegyházbüntetés, 10 év közügyektől eltiltás, valamint közel 11,5 millió forint vagyonelkobzás kiszabását indítványozta.

 

Egyéb információ

dr. Vadócz Attila 
sajtószóvivő
06/30 630-4367
[email protected]