Életveszélyes sérülést okozó, gondatlanságból elkövetett testi sértés vétsége és más bűncselekmények

Ügy tárgya
életveszélyes sérülést okozó, gondatlanságból elkövetett testi sértés vétsége és más bűncselekmények
Tárgyalás időpontja
Ügyszám
12.B.28/2024.
Tárgyalás helyszíne
3525 Miskolc, Dózsa György út 4.
Tárgyaló
I/118.
Ügyszak
Büntető
Közérdeklődésre számot tarthat
Igen
Eljáró bíróság
Miskolci Törvényszék

Előkészítő ülést tart a Miskolci Törvényszék azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiknek kutyái kimásztak a drótkerítés alatt kikapart lyukon és rátámadtak egy férfira, életveszélyes sérüléseket okozva neki.

A vádirat szerint a férfi és a nő egy borsodi településen lévő családi házban laktak, ahol öt közepes termetű kutyát tartottak. Figyelmetlenségből nem gondoskodtak megfelelően az ebek őrzéséről, szökésük megakadályozásáról, melynek eredményeképpen 2022. április elején a kora délutáni órákban az állatok a drótkerítés alján kikapart lyukon keresztül kimásztak, és a közterületen tartózkodó férfira rátámadtak. A kutyák testszerte megharapták, közvetlenül életveszélyes sérüléseket, maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okoztak a sértettnek, akinek életét csak az időben érkezett, szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg.
Ezen cselekményt megelőző időben a vádlottak a kutyákat kisméretű kennelben tartották, többször láncra kötötték, az ebeken verekedések miatti harapásból származó sebek voltak, nem voltak beoltva veszettség ellen, így amikor kiszöktek, vadonélő állattal kapcsolatba kerülhettek volna, és halálos betegségnek minősülő veszettséget kaphattak volna el.
A vádlottak a szuka ebet idő előtt tenyésztették, valamennyi kutya kennelbetegségben szenvedett, szocializálatlanok voltak, falkaszellemben éltek. Az állattartói kötelességek elmulasztása a kutyáknak hosszantartó fájdalmat okozott, maradandó egészségkárosodásukat vagy pusztulásukat eredményezhette volna.
A büntetőeljárási törvény alapján – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – a bíróság előkészítő ülésen ítélettel dönthet a vádlott büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.