Tárgyalás költségvetési csalás bűntette ügyében

Ügy tárgya
Költségvetési csalás bűntette
Tárgyalás időpontja
Ügyszám
B.69/2022.
Tárgyalás helyszíne
Tatabánya, Komáromi út 4.
Ügyszak
Büntető
Közérdeklődésre számot tarthat
Igen
Eljáró bíróság
Tatabányai Törvényszék

A vádirat szerint az ácsi székhelyű cég 2013. januárban alakult, szójadara, valamint műtrágyakereskedelemmel foglalkozott. A társaságot 2013. év végétől ténylegesen az I. rendű vádlott irányította. A vádlott elhatározta, hogy a társasággal adókerülő tevékenységet folytat, ennek érdekében rávette a II. rendű vádlottat, hogy legyen a társaság ügyvezetője, melyért pénzt ígért annak érdekében, hogy a társaság számláit, szerződéseit, működéséhez szükséges okiratait aláírja.

A cég a műtrágyát és a szójadarát az Európai Közösség területéről szerezte be, majd belföldi cégeknek értékesítette tovább. Az I. rendű vádlott rábíró magatartása folytán a II. rendű vádlott a cég ügyvezetőjeként a NAV-hoz benyújtott adóbevallásaiban eltitkolta a belföldi termékértékesítésből származó bevételeinek egy részét. Az ÁFA bevallásokban úgy kerültek feltüntetésre a beszerzések, mintha azok belföldi adóalanyoktól történtek volna.

A II. rendű vádlott az I. rendű vádlott felbujtására 683.886.573 forint összegű vagyoni hátrányt okozott a magyar állami költségvetésnek, mellyel az I. rendű vádlott gazdagodott jogosulatlanul.

Megjegyzés: Tárgyalás, melyen tanúkihallgatások és perbeszédek várhatók.

Egyéb információ

Puskásné Sárközi Rita – sajtótitkár
06705270968
[email protected]