Összbírói értekezlet a Gyulai Törvényszéken

A Gyulai Törvényszék 2024. május 17. napján összbírói értekezletet tartott, amelyen ismertették a 2023. évben elért eredményeket és a bíróságok munkáját.

Az értekezletet részt vett a vármegye minden bírája, bírósági titkára, s megtisztelte azt jelenlétével dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Szabó Péter, az Országos Bírói Tanács elnöke, dr. Ocskó Katalin Éva, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese, dr. Remes Gábor, a Kúria főtitkár-helyettese, dr. Bálind Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke, dr. Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke, Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke, dr. Husek Dániel, a Kecskeméti Törvényszék elnöke, az Országos Bírói Tanács tagjai közül dr. Nagy István András, valamint dr. Csorba Zsolt Ödön, az Országos Bírósági Hivatal kabinetvezetője.

A meghívottakat dr. Csepregi-Matus Éva, a Gyulai Törvényszék elnökhelyettese köszöntötte, majd a törvényszék elnökének 2023. évre vonatkozó beszámolója következett. Dr. Bagdi Árpád Gyula ismertette a tárgyévre vonatkozó ügyforgalmi és időszerűségi adatokat, valamint azt, hogy a törvényszéken és a járásbíróságokon dolgozók az elmúlt évben is az alaptörvényi kötelezettségüknek megfelelően, időszerűen és magas szakmai színvonalon végezték munkájukat. Hangsúlyozta, hogy a Gyulai Törvényszék továbbra is megőrizte országos összehasonlításban is kiemelkedő ügyforgalmi adatait, 2023-ben is több ügy került befejezésre, mint amennyi érkezett. Beszámolójában kitért az elmúlt évben megvalósult és a folyamatban lévő beruházásokra, valamint ismertette a takarékossági intézkedésekkel és az energiahatékonyságot szolgáló fejlesztésekkel kapcsolatos elmúlt évi intézkedéseket.

Ezt követően dr. Biró Attila, a Gyulai Törvényszék Bírói Tanácsának elnöke számolt be a tanács 2023. évi munkájáról. Elmondta, hogy az elmúlt évben a kirendelésekről és ügyelosztási rendekről történő véleménynyilvánítás mellett a tavalyi évben két gyulai törvényszéki bírói álláshellyel kapcsolatban is javaslatot tettek, valamint állást foglalhattak több elismerés adományozásával kapcsolatban.

A Bírói Tanács beszámolóját dr. Bálind Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke hozzászólása követte, aki megköszönte a Gyulai Törvényszék dolgozóinak színvonalas szakmai munkáját.

Dr. Szabó Péter, az Országos Bírói Tanács elnöke tájékoztatta az összbírói értekezlet résztvevőit az Országos Bírói Tanács elmúlt évi tevékenységéről. Kiemelte az Országos Bírói Tanács jogállását és feladatait érintő jogszabályváltozásokat, hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát a bírói karral és a bírói testületekkel.

Ezt követően dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnökének beszéde következett, aki gratulált az elért eredményekhez. Kiemelte, hogy a Gyulai Törvényszéken és az illetékességéhez tartozó járásbíróságokon volt a 2023-as évben is a legkevesebb elhúzódó pertartamú ügy az országban, valamint, hogy a kedvező időszerűségi mutatók mellett a szakszerű ítélkezés is jellemző a Békés vármegyei bíróságokra.

Végül dr. Remes Gábor kúriai főtitkár-helyettes szólt az összbírói értekezlet résztvevőihez. Kiemelte a Gyulai Törvényszéken zajló ítélkezési munka szakmai színvonalát, melyhez ezúton is gratulált.

A hozzászólásokat követően az elismerések átadása következett. Dr. Szabó Péter, az Országos Bírói Tanács elnöke dr. Nagy István András OBT taggal együtt elismerést adott át a 25 éves bírói szolgálati jogviszonyáért dr. König Marianna törvényszéki bírónak, valamint a 35 éves bírói szolgálati jogviszonyáért dr. Tóth Beáta törvényszéki tanácselnöknek. Ezt követően dr. Bagdi Árpád Gyula elnök átadta a Gyulai Törvényszék által alapított elismerésként a Novák Kamill-emlékérmeket. Az elismerést – a Gyulai Törvényszék Bírói Tanácsának javaslata alapján – 2023. évben Tapasztó Éva nyugalmazott battonyai járásbírósági igazságügyi alkalmazott és Ágostonné dr. Pfaff Mária nyugalmazott törvényszéki tanácselnök kapta.

Az értekezlet zárásaként a Gyulai Törvényszék elnöke megköszönte minden dolgozónak a magas szakmai színvonalú, áldozatos munkáját.

CsatolmányMéret
4.2 MB
3.98 MB
4.13 MB