Jelentős mennyiségű kábítószerre bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette

Ügy tárgya
Jelentős mennyiségű kábítószerre bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette
Tárgyalás időpontja
Ügyszám
B.32/2024.
Tárgyalás helyszíne
Zalaegerszegi Törvényszék – Zalaegerszeg, Várkör 2
Tárgyaló
A. ép. I. em. 119. tárgyalóterem
Ügyszak
Büntető
Közérdeklődésre számot tarthat
Igen
Eljáró bíróság
Zalaegerszegi Törvényszék

A vád szerint az I. rendű vádlott 2019-től ismeretlen forrásból vásárolt, illetve Spanyolországban termesztetett marihuánát, amit aztán kamionnal szállíttatott hazánkba, majd egy pontosan nem felderíthető elosztóhálózaton keresztül értékesített. 

I.

A vád szerint az I. rendű vádlott 2019-től ismeretlen forrásból vásárolt, illetve Spanyolországban termesztetett marihuánát, amit aztán kamionnal szállíttatott hazánkba, majd egy pontosan nem felderíthető elosztóhálózaton keresztül értékesített. A termesztést és az ültetvény működtetését a Spanyolországban bujkáló – európai elfogatóparancs hatálya alatt álló – II. rendű vádlott végezte az édesanyja tulajdonában álló ingatlanon. Az ismeretlen személyazonosságú termesztőktől vásárolt kábítószert – az I. rendű vádlott utasításai alapján – a III. rendű és a IV. rendű társai hozták el, majd adták át a sofőröknek. Ezen felül ők pakolták be a kamionba a spanyol ültetvényen termesztett drogot is.

A Magyarországra szállítást 2019 novemberétől egy albertirsai lakos végezte. A kamionsofőrrel az I. rendű vádlott egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül kommunikált. A szállítások részleteit a férfi viszont már a III. rendű vádlottal egyeztette.

Az V. rendű vádlott feladata a hazánkba érkező szállítmányok Albertirsáról Budapestre fuvarozása volt, illetve ő volt az, aki az értékesítésből származó készpénzt, részben a kamionsofőrön keresztül eljuttatta az I. rendű társának. 

Az I. rendű vádlott által vezetett kábítószer-kereskedelmi hálózat 2019. november és 2020. július között legkevesebb 8 alkalommal szállított marihuánát. Egy alkalommal Németországba 12 kilogrammot, míg hazánkba hétszer, több mint 217 kilogrammot.

A marihuána termesztés és raktározás az ültetvényen 2021. október 4-ig, a spanyol hatóságok intézkedéséig folyt. Ennek során 45 kilogramm szállításra előkészített kábítószert foglaltak le, valamint elfogták az I. rendű, a II. rendű és a IV. rendű vádlottakat.

II.

A II. rendű vádlottat 2015-ben jogerősen 7 év fegyházbüntetésre ítélték kábítószerrel visszaélés bűntette miatt. A férfi az eljárás elől 2012-ben megszökött, Spanyolországban bujkált hamis személyigazolvánnyal.

Megjegyzés:
Elsőfokú nyilvános előkészítő ülés.
Vádlottak kihallgatása várható.

További információ: https://birosag.hu/zalaegerszegi-torvenyszek/tajekoztatas-sajtonak